Νεκροταφεία που δεν είχαν άλλο χώρο, φορτηγά του στρατού που μετέφεραν φέρετρα σε άλλες περιοχές, ιατρικό προσωπικό πολύ πέρα από τα όρια της εξάντλησης και αναλύσεις για το πώς ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι έκανε την πόλη σκηνικό τραγωδίας.
Το Μπέργκαμο στη βόρεια Ιταλία έγινε την άνοιξη συνώνυμο της καταστροφής από τον κορονοϊό και ως σήμερα είναι -και στα καθ’ημάς- το παράδειγμα για το πώς τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο.
Αυτή όμως η τραγωδία μπορεί να αποδεχθεί σωτήρια κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας που χτυπά την Ιταλία με σφοδρότητα – αν μη τι άλλο σε αριθμούς νεκρών που προσεγγίζουν αυτούς του πρώτου κύματος. Η πόλη, που έχει θρηνήσει 3.000 πολίτες της, ίσως είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με άλλες στην ανοσία του πληθυσμού.
Τα περιστατικά στην πόλη είναι λιγότερα, παρότι η επαρχία της Λομβαρδίας είναι και πάλι «στο κόκκινο», γράφει το Politico, κάτι που ίσως οφείλεται και στο ότι ο πληθυσμός είναι πιο προσεκτικός. Ωστόσο, ειδικοί εκτιμούν ότι η ανοσία σε όσους ασθένησαν δρα ευεργετικά, σαν φυσικό εμβόλιο που έστω και αν δεν παρέχει απόλυτη προστασία, αποτρέπει τα χειρότερα.
Στο Μπέργκαμο υπολογίζεται ότι εκτέθηκαν στον ιό έως και 420.000 άνθρωποι, αν και το 96% δεν καταγράφηκε από τις αρχές. Στο δεύτερο κύμα τα ποσοστά της πόλης είναι σαφώς χαμηλότερα από αυτά του Μιλάνου (περί τις 20 μολύνσεις ανά 100.000 στο Μπέργκαμο έναντι 81 στο Μιλάνο). Παρόμοια με το Μπέργκαμο είναι η κατάσταση στη Μπρέσια και την Κρεμόνα, που επίσης χτυπήθηκαν βαριά την άνοιξη.
Τον Ιούνιο σε έρευνα από τις τοπικές υγειονομικές αρχές αποδείχτηκε ότι στο Μπέργκαμο γύρω στο 57% του πληθυσμού έχει αναπτύξει αντισώματα στον κορονοϊό. Μια περισσότερο αντιπροσωπευτική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή (όχι στις πλέον πληγείσες περιοχές όπως η πρώτη) δείχνει ότι το ποσοστό αυτό κυμαίνεται γύρω στο 25%. Σε άλλες περιοχές της Λομβαρδίας, όπως στο Μιλάνο, τα ποσοστά είναι κάτω από το 10% και στο σύνολο της Ιταλίας γύρω στο 2,5%. Για να μιλάμε για ανοσία αγέλης, τα ποσοστά πρέπει να είναι μεταξύ 50% και 90% ανάλογα με τη μολυσματικότητα της νόσου.
Η θετική εικόνα έχει ανοίξει τη συζήτηση για μια στοχευμένη αντιμετώπιση εκ μέρους της κυβέρνησης. Αν η πόλη πηγαίνει καλά, αντίθετα με άλλες, δεν είναι λογικό να «τιμωρηθεί» έχοντας την οικονομία της κλειστή εν μέσω του lockdown, είναι το επιχείρημα που διατύπωσε τοπικός βουλευτής. Ενα μάλλον δίκαιο αίτημα, που όμως προσκρούει αφ’ ενός σε πολιτικούς λόγους, και αφ’ ετέρου στη μόνιμη απειλή του ιού.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News