Την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε τα ξημερώματα της Πέμπτης η σπουδαία ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου.
Γεννημένη το 1936 στη Νέα Φιλαδέλφεια, η Εύα Κοταμανίδου σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και έγινε γνωστή ως η πρωταγωνίστρια του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Ο Θίασος», «Μεγαλέξαντρος», «Τοπίο στην ομίχλη» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα».
Είχε μακρά πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο, ενώ εμφανίστηκε και στην τηλεόραση.
Το 1989, στις εκλογές του Ιουνίου και του Νοεμβρίου, εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό. Τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012 ήταν υποψήφια βουλευτής Επικρατείας με την Δημοκρατική Αριστερά.
Την είδηση του θανάτου της ανάρτησε στο Facebook ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας.
Ακόμα ενα δυσάρεστο νέο και μια μεγαλη απώλεια για το θέατρο και τον πολιτισμό μας… Η σπουδαια κυρία του θεάτρου μας και…
Posted by Σπύρος Μπιμπίλας on Wednesday, November 25, 2020
Σκηνή από τον «Θίασο»:
Συλλυπητήρια της Λίνας Μενδώνη
«Τα πλάνα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, που αποτυπώνουν το έντονο βλέμμα της, θα συνεχίσουν να κρατούν την παρουσία της ζωντανή από την οθόνη» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη πληροφορούμενη τον θάνατο της Εύας Κοταμανίδου.
«Στους αμέτρητους ρόλους που ερμήνευσε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, η Εύα Κοταμανίδου μετέφερε, με κάθε της εμφάνιση, δύναμη, επιβλητικότητα, συναίσθημα. Υπηρέτησε την τέχνη της υποκριτικής με ήθος και συνέπεια. Ηταν ενεργός πολίτης, με συμμετοχή στα κοινά και άποψη, την οποία πάντοτε εξέφραζε με ευπρέπεια. Η απουσία της θα είναι αισθητή. Ομως, τα πλάνα από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου που αποτυπώνουν το έντονο βλέμμα της, θα συνεχίσουν να κρατούν την παρουσία της ζωντανή από την οθόνη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους της», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά της η υπουργός.
Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ:
Δήλωση της τομεάρχη Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου:
«Εφυγε από τη ζωή μία σπουδαία ηθοποιός, μία προσωπικότητα της Αριστεράς, ένας άνθρωπος της Τέχνης και του Πολιτισμού. Η Εύα Κοταμανίδου με την τεράστια συμβολή της στο θέατρο, στον κινηματογράφο, κυρίως στις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σφράγισε με την παρουσία της μία μεγάλη περίοδο της Τέχνης στη χώρα μας.
Ανθρωπος πολιτικοποιημένος, ενταγμένος στην υπόθεση της Αριστεράς, η Εύα Κοταμανίδου πρόσφερε στην πολιτική ζωή του τόπου από τα βουλευτικά έδρανα και το κόμμα του Συνασπισμού. Ενα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για την προσφορά της στην Τέχνη, στον Πολιτισμό, στην Αριστερά».
Συλλυπητήρια ΚΚΕ
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του «αποχαιρετά την εξαίρετη ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, που έφυγε σήμερα τα χαράματα από τη ζωή. Το όνομά της είναι άρρηκτα συνδεμένο με τη βαριά κληρονομιά των σκηνοθεσιών του Κουν στο Θέατρο Τέχνης.
Σπουδαίο ήταν το πέρασμά της και από την τηλεόραση και ιδιαίτερα από τον κινηματογράφο, όπου ξεχώρισε με τις έξοχες ερμηνείες της σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η παρουσία της ήταν αισθητή ακόμη στο συνδικαλιστικό κίνημα των ηθοποιών και τον πολιτικό στίβο», τονίζει η ανακοίνωση καταλήγοντας: «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της».
Συλλυπητήρια ΚΘΒΕ
Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Εύας Κοταμανίδου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας ότι υπήρξε αγωνίστρια τόσο στην τέχνη της όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας.
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια μιας σημαντικής μορφής του ελληνικού θέατρου, μιας σπουδαίας κυρίας, της Εύας Κοταμανίδου, που υπηρέτησε την τέχνη και τον πολιτισμό με το ταλέντο, το ήθος και τη σεμνότητά της και διέγραψε μια λαμπρή πορεία στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Υπήρξε αγωνίστρια τόσο στην τέχνη της όσο και στον κοινωνικό και πολιτικό βίο της χώρας».
Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε έξι παραστάσεις:
-«Ο θάνατος του Διγενή» του Αγγελου Σικελιανού. Σκηνοθεσία: Απόστολος Κανέλλος (1975)
-«Το παιχνίδι της τρέλας και της φρονιμάδας» του Γιώργου Θεοτοκά. Σκηνοθεσία: Χαρά Κανδρεβιώτου- Μίνως Βολανάκης (1987)
-«Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλλο. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαυρίκιος (1987)
-«Ο λόφος με το συντριβάνι» του Γιάννη Ρίτσου. Σκηνοθεσία: Πέπη Οικονοπούλου (1988)
-«Γιάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας (1989)
-«Οράματα και θάματα» του Στρατηγού Μακρυγιάννη. Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος (1990)
Συλλυπητήρια Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
«Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την Εύα Κοταμανίδου.
«Η απώλεια της Εύας Κοταμανίδου βυθίζει σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Το ανήσυχο πνεύμα της, το υποκριτικό ταλέντο της, η ευαισθησία και η έμφυτη ευγένειά της την χαρακτήρισαν ως ηθοποιό αλλά και ως ενεργό πολίτη.
Η Εύα Κοταμανίδου ξεκίνησε από το Θέατρο Τέχνης για να ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια στον ελληνικό κινηματογράφο στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Το πρόσωπό της είναι το πιο αναγνωρίσιμο γυναικείο πρόσωπο στο μοντέρνο κινηματογραφικό σύμπαν του Θόδωρου Αγγελόπουλου, σε μια εικόνα της Ελλάδας και της σύγχρονης τραγωδίας της που είναι σύνθεση μύθων και θραυσμάτων της Ιστορίας. Ηταν η Ηλέκτρα του «Θιάσου» και η κόρη του «Μεγαλέξανδρου», αλλά και σταθερή πρωταγωνίστρια του κορυφαίου έλληνα δημιουργού στο πέρασμα του χρόνου.
Ζωντανό παραμένει το πρόσωπό της και σε άλλες ταινίες εκείνης της εποχής όπως η «Καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή, η «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, το «Ζωή χαρισάμενη» του Πατρίς Βιβανκός», καταλήγει το μήνυμα του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News