549
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πανηγυρικό εσπερινό για τον Απόστολο Παύλο στον Αρειο πάγο της Πνύκας (φωτογραφία αρχείου) | George Vitsaras /SOOC

Τι θεραπεία έλαβε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 21:01
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πανηγυρικό εσπερινό για τον Απόστολο Παύλο στον Αρειο πάγο της Πνύκας (φωτογραφία αρχείου)
|George Vitsaras /SOOC

Τι θεραπεία έλαβε τελικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Protagon Team Protagon Team 25 Νοεμβρίου 2020, 21:01

Θεραπεία με πλάσμα αίματος, γνωστή από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, και όχι φάρμακο, χορηγήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τα περί ειδικού φαρμάκου που διακινήθηκαν από νοσοκομειακούς και άλλους παράγοντες δημιούργησαν μια μεγάλη συζήτηση περί… ειδικής μεταχείρισης του επικεφαλής της ελλαδικής Εκκλησίας, όμως το θέμα ξεκαθαρίστηκε καθώς η υγεία του ιεράρχη έχει σημειώσει εντυπωσιακή βελτίωση.

Παρά τα όσα είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, το μονοκλωνικό αντίσωμα που είχε χορηγηθεί και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν θα μπορούσε εύκολα να χορηγηθεί στον Αρχιεπίσκοπο. Τούτο διότι ούτε το φάρμακο της Regeneron, ούτε και αυτό της Lilly έχει εισαχθεί με οποιαδήποτε ειδική διαδικασία στη χώρα μας –μολονότι σε μια πρώτη προσπάθεια η Ελλάδα ανεπίσημα διερεύνησε το ενδεχόμενο να παραλάβει κάποιες δόσεις της μπαμλανιβιμάμπης, για παν ενδεχόμενο.

Τα περί λήψης ειδικής αγωγής από τον Ιερώνυμο διαψεύστηκαν από τους θεράποντες ιατρούς του (εδώ).

Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες του Protagon, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος ανήκει σε ευπαθή ομάδα λόγω της ηλικίας του, οι γιατροί αποφάσισαν να τον εντάξουν σε κλινική μελέτη και να λάβει μία τελείως ακίνδυνη πειραματική θεραπεία με πλάσμα αίματος. Το πλάσμα αίματος είναι υποκίτρινο υγρό που αποτελεί τη βάση του συνδετικού ιστού του κυκλοφορικού συστήματος, μία «υδαρή μήτρα» του αίματος. Το χρώμα του οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο παραπροϊόν αποδόμησης της αιμοσφαιρίνης που ονομάζεται χολερυθρίνη.

Το πλάσμα λαμβάνεται με ειδική διαδικασία από άτομα που είχαν νοσήσει από Covid-19, είχαν αναπτύξει αντισώματα και θεραπεύτηκαν. Η αναλογία σε κάθε πλασμαφαίρεση είναι ένας δότης ανά έναν ασθενή. Δηλαδή ένας δότης δεν μπορεί να παρέχει πλάσμα για περισσότερους από έναν ασθενή.

Οι δότες που συμμετέχουν στη μελέτη θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα θα πρέπει να έχουν νοσήσει και να είναι αρνητικοί στον μοριακό έλεγχο για 14 ημέρες, όπως επίσης και να έχουν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ισχυρά αντισώματα», δηλαδή τα κύτταρά τους να έχουν αποδεδειγμένα δυνατή άμυνα απέναντι στον κορονοϊό.

Η πολυκεντρική μελέτη φάσης 2 για τη θεραπεία με πλάσμα αίματος είχε ξεκινήσει στις 6 Μαΐου στη χώρα μας, σε έξι δημόσια νοσοκομεία, όπως είχε ανακοινώσει τότε ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η χορήγηση σε βαρέως πάσχοντες, μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρα. Η έγχυση αποδίδει όταν πραγματοποιηθεί στα πρώτα στάδια της νόσου, δηλαδή πριν εμφανιστούν βαριά συμπτώματα και ο ασθενής χρειαστεί διασωλήνωση.

Από τον Μάϊο μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από 70 ασθενείς στην Ελλάδα έχουν λάβει θεραπεία με πλάσμα αίματος. Η διάρκεια της μελέτης, όπως είχε ανακοινωθεί, είναι 20 μήνες, διεξάγεται σε αρκετές χώρες του κόσμου και από την Ελλάδα συμμετέχουν ερευνητές από έξι δημόσια νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και ο «Ευαγγελισμός».

Τα νοσοκομεία που συμμετέχουν
  1. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β. Παππά, Α. Αντωνιάδου, Α. Αρμαγανίδης, Α. Μπάμιας, Σ. Παπαγεωργίου, Α. Τσαντές, Σ. Τσιόδρας)
  2. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ο Ευαγγελισμός» (Σ. Ζακυνθινός, Α. Κοτανίδου, Μ. Παγώνη, Σ. Σαριδάκης)
  3. Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών (Χ. Γώγος)
  4. Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» (Ν. Κουλούρης, Α. Κουτσούκου, Α. Πεφάνης)
  5. Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα», Αιμοδοσία – Νοσοκομείο «Αρεταίειον» (Θ. Δημόπουλος, Ε. Τέρπος, Χ. Ματσούκα, Μ. Πολίτου)
  6. Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Αγιος Σάββας» (Ε. Γρουζή)

Για τη συγγραφή του θεραπευτικού πρωτοκόλλου συνεργάστηκαν όλοι οι ερευνητές των νοσοκομείων που μετέχουν στη μελέτη. Συντονιστές της είναι οι ιατροί Θάνος Δημόπουλος, Βασιλική Παππά, Μαριάννα Πολίτου, Ευάγγελος Τέρπος και Γιώργος Παναγιωτακόπουλος (αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...