Tην κατανομή των 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης ( επιχορηγήσεις 19,4 δισ. ευρώ + δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ), που αναμένεται να κινητοποιήσουν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια παρουσίασε την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, για κάθε ένα ευρώ από το Ταμείο πρέπει να υπάρχει άλλο ένα από τον ιδιωτικό τομέα.
Το τελικό κείμενο των προτάσεων της Ελλάδας για το Ταμείο Ανάκαμψης, με συνολικά 60 διαφορετικές μεταρρυθμίσεις, θα αποσταλεί στην ΕΕ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, με στόχο να εγκριθεί στο τέλος της Ανοιξης.
Εντός του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το πρώτο πρόγραμμα και τα πρώτα έργα θα ξεκινήσουν με εθνικούς πόρους μέσα στον Ιανουάριο του 2021. Η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει μετά τον Ιούνιο του 2021.
Επιλέξιμα είναι έργα που αφορούν στην Πράσινη Μετάβαση, στην Ψηφιακή Μετάβαση, στην Ερευνα και Ανάπτυξη, στις Εξαγωγές, στην αύξηση μέσου μεγέθους επιχειρήσεων – Συνεργασίες, Επιχειρηματικά πάρκα και Εργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης, στην Πράσινη Μετάβαση θα διατεθούν 6,2 δισ. ευρώ ή το 38% των επιχορηγήσεων. Για την ψηφιακή μετάβαση προβλέπονται 2,1 δισ. ευρώ ή το 13% των επιχορηγήσεων. Για την Απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή θα διατεθούν 4,1 δισ. ευρώ ή το 25% των επιχορηγήσεων και για ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας προβλέπονται 4 δισ. ευρώ ή το 24% των επιχορηγήσεων. Στα ποσά αυτά προστίθεται τα 3 δισ. του React EU και του προγράμματος αγροτικής και περιφερικής ανάπτυξης και τα δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
Τρία είναι τα σημαντικά σημεία του Σχεδίου:
-ολα τα έργα και οι επενδύσεις- μεταρρυθμίσεις πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2026,
-αξιοποιεί σε μέγιστο βαθμό και ιδιωτικούς πόρους για στρατηγικές επενδύσεις,
-συνδυάζει επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Οι τέσσερις μεγάλοι πυλώνες του Σχεδίου έχουν αναλυτικά ως εξής:
1.Πράσινη Μετάβαση, με 6,2 δισ. ευρώ (ποσοστό 38% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ αυτών, είναι η διασύνδεση Κρήτης και Κυκλάδων με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας, η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ, η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, η μεταρρύθμιση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, η ηλεκτροκίνηση (και στις δημόσιες μεταφορές), η βιοποικιλότητα, το φυσικό περιβάλλον και η προστασία από φυσικές καταστροφές.
2.Ψηφιακή Μετάβαση, με 2,1 δισ. ευρώ (13% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προεγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια, η υποδομή για τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G, ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και επιχειρήσεων και τα φορολογικά κίνητρα.
3.Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή, με 4,1 δισ. ευρώ (25% του συνόλου). Μεταξύ άλλων, προβλέπονται οι ενεργές και παθητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας (με την επιδότηση της εργασίας περισσότερο από την ανεργία), ο εκσυγχρονισμός του εργατικού δικαίου (δεξιότητες, κίνητρα για ενεργή εργασία, όχι παγίδευση στην εξάρτηση από το πλαίσιο εργασίας κ.λπ.), ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ο ατομικός φάκελος υγείας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των υπηρεσιών υγείας, η καταπολέμηση των διακρίσεων και ο εξορθολογισμός- ενίσχυση των κοινωνικών επιδομάτων.
4.Ιδιωτικές Επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας, με 4 δισ. ευρώ (24% του συνόλου των επιδοτήσεων). Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η πλήρης κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η καταπολέμηση του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος και της διαφθοράς, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η δημιουργία Γραφείου Πιστώσεων και Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης (για να αποφευχθεί η αύξηση των κόκκινων δανείων), η προώθηση της έρευνας και καινοτομίας και η σύνδεση της έρευνας των πανεπιστημίων με την παραγωγή.
«Δεν παρεκκλίνουμε ούτε εκατοστό από την μεταρρυθμιστική εντολή σε όλο το φάσμα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, που λάβαμε στις εκλογές του 2019. Αντιθέτως την τιμούμε χωρίς εκπτώσεις και καθυστερήσεις παρά την έλευση της πανδημίας του κορονοιού, υλοποιώντας βασικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διοικούσας επιτροπής της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης με ευθύνη για τις μεταρρυθμίσεις, Ακης Σκέρτσος, κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση των προβλέψεων και των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ελληνική Οικονομία.
Επισημαίνοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 134 δράσεις και είναι εκ των βασικών τροφοδοτών της κυβερνητικής πολιτικής, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε πως «οι επενδύσεις παντρεύονται με περισσότερες από 60 μεταρρυθμίσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα καταστήσουν αποτελεσματικότερες τις επενδύσεις, που προβλέπονται στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Μέσω παραδειγμάτων, ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας χαρακτηριστικά: «τι νόημα έχει να χρηματοδοτείς επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια, εάν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο και σαφές πλαίσιο αδειοδότησης» ή «τι νόημα έχει να επενδύεις στην ψηφιοποίηση του Κράτους, εάν δεν μπορείς να μειώσεις την αναλογική γραφειοκρατία».
Απαντώντας σε ερώτηση για τις ξένες επενδύσεις κατά την παρουσίαση των προβλέψεων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Πρωθυπουργού, Αλεξ Πατέλης, ανέφερε ότι το τεράστιο επενδυτικό κενό στη χώρα μας, θα καλυφθεί μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων όχι μόνον από την εσωτερική αποταμίευση, αλλά και από το εξωτερικό.
«Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετεύει 32 δισ. πόρους και θα βοηθήσει κομβικά σε αυτή τη προσπάθεια. Η πλειοψηφία των πόρων θα διοχετευτεί στην εσωτερική αγορά δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πολλοί ξένοι επενδυτές μας κάνουν ερωτήσεις για το εθνικό μας σχέδιο και προσβλέπουν στα πολλαπλασιαστικά του οφέλη», υποστήριξε στην απάντησή του ο κ. Πατέλης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News