Από αρχαιοπρεπή ρητά του στυλ «πιστόν φίλον εν κινδύνοις γιγνώσκεις» και από άλλες παρεμφερείς ανιδιοτέλειες ο Ρούντι Τζουλιάνι δεν χαμπαριάζει. Αυτός είναι άλλης σχολής, μάλλον… κλασικότερης: «Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Τουτέστιν, θέλει ο Τραμπ να «του σκάει» κάθε ημέρα 20.000 δολάρια, εφ’ όσον επιθυμεί ακόμη να ονειρεύεται δεύτερη προεδρική θητεία.
Τώρα που τα πράγματα στράβωσαν για τον απερχόμενο πρόεδρο, ο πολυμήχανος νεοϋορκέζος δικηγόρος-σύμβουλος-δήμαρχος κ.λπ. δεν προσπαθεί πλέον να αποδείξει ότι υπήρξαν απάτες στην κάλπη, αλλά επικεντρώνει σε έναν καινούργιο στόχο: να μην καταστούν επίσημα τα αποτελέσματα στις Πολιτείες όπου θριάμβευσε ο Μπάιντεν. Ε, τέτοια πράγματα δεν γίνονται και τζάμπα.
Τι πιθανότητες επιτυχίας έχει αυτό το εγχείρημα; Πρόκειται για απελπισμένη κίνηση το δίχως άλλο, μία «λύση» της τελευταίας (και κακιάς) ώρας, η οποία το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να αποφέρει είναι η άνοδος του Τραμπ στα… γκάλοπ. Σε ποια γκάλοπ; Στα μετεκλογικά! Σε εκείνα που ήδη αποφαίνονται ότι σε ποσοστό 77% οι οπαδοί και ψηφοφόροι του Τραμπ είναι πεπεισμένοι πως στις προεδρικές εκλογές έγινε εκτεταμένη νοθεία και, συνεπώς, η νίκη του Μπάιντεν είναι κάλπικη.
Σε αυτό το κλίμα, αυτό που συνέβη στο Μίσιγκαν την περασμένη Τρίτη προκάλεσε ρίγη στη δημοκρατική Αμερική. Στην κομητεία Γουέιν (είναι η μεγαλύτερη του Ντιτρόιτ) οι Ρεπουμπλικανοί αρνήθηκαν να πιστοποιήσουν τις ψήφους, καθιστώντας αδύνατη την επίσημη δήλωση αποτελεσμάτων. Σημειωτέον ότι η παραπάνω πιστοποίηση είναι τυπική διαδικασία, η οποία χορηγείται ύστερα από έλεγχο των συνολικών ψήφων. Και αυτά έγιναν σε μία εκλογική περιφέρεια όπου ο Μπάιντεν έχει διαφορά 150.000 ψήφων. Στο τέλος και έπειτα από τις οξείες αντιδράσεις, οι Ρεπουμπλικανοί υπαναχώρησαν. Ελαβαν πάντως τους επαίνους του Τραμπ.
Το ζήτημα είναι τι θα συμβεί σε άλλες κομητείες, άλλων Πολιτειών, εκεί όπου η διαφορά των ψήφων ενδέχεται να είναι πιο μικρή. Μπορεί να υπάρξουν και εκεί απόπειρες κωλυσιεργίας και με σκοπό το πάγωμα των επισήμων αποτελεσμάτων. Ολα δείχνουν ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι τη συγκρότηση του Κολεγίου των Εκλεκτόρων και οι Αμερικανοί έχουν να δουν πολλά…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News