Κατατέθηκαν στις Βρυξέλλες οι προτάσεις της Ελλάδας για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι πόροι του Ταμείου Ανακάμψης -υπό τη μεικτή μορφή δανείων και επιδοτήσεων- αναμένεται να διοχετευτούν πρωτίστως σε δημόσια και μετέπειτα σε ιδιωτικά έργα τα οποία θα αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία.
To 40% των χρημάτων που δικαιούται η Ελλάδα πρόκειται να κατευθυνθούν σε έργα που αφορούν την μετάβαση στην «Πράσινη» Εποχή, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής (σχεδιασμός και ανάπτυξμη αντιπλημμυρικών έργων κτλ).
Ποσοστό 20% αναμένεται να διοχετευτεί σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού προς όφελος της κοινωνία και των επιχειρήσεων, με έμφαση τις μικρομεσαίες.
Σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης, από τα 32 δισ. ευρώ, 2 δισ. ευρώ συνδέονται με δράσεις στήριξης (Πρόγραμμα React EU), «ένα ποσό γύρω στα 16-17 δισεκατομμύρια» από τα υπόλοιπα 30 δισ, ευρώ είναι επιδοτήσεις για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και ό,τι απομένει, δάνεια.
Σύμφωνα πάντα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, περί τα μέσα του επόμενου χρόνου, «γύρω στον Μάιο-Ιούνιο», η χώρα μας θα λάβει την πρώτη προκαταβολή: 1,6 – 1,7 δισ. ευρώ ως επιδότηση και 1 – 1,3 δισ. ευρώ ως δάνειο.
Βάσει της παρουσίασης που έγινε από τον κ. Σκυλακάκη στο υπουργικό συμβούλιο, στο σκέλος των ιδιωτικών επενδύσεων περιλαμβάνονται προγράμματα όπως είναι η ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, η ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, η απλοποίηση φορολογίας και η ψηφιακή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Μεταξύ των προγραμμάτων συγκαταλέγονται επίσης η ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη κρίσιμων αναπτυξιακών υποδομών, καθώς επίσης η στήριξη κλαδικών παρεμβάσεων σε τομείς όπως αυτοί της αγροδιατροφής, του τουρισμού και του πολιτισμού.
Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε και θα κατατεθεί το τελικό σχέδιο.
Την Δευτέρα εν τω μεταξύ δίνεται στη δημοσιότητα και η έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη με το πλήρες πλέγμα μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών προτάσεων για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία – δράσεις που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανακάμψης καθώς επίσης μέσω του ΕΣΠΑ 2021- 2027, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Αναπτυξιακού νόμου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News