308
Ιατρός με πολλαπλή προστασία παρακολουθεί τη διαδικασία τεστ κορονοϊού σε διερχόμενους οδηγούς στο Μπίσμαρκ της Βόρειας Ντακότας | REUTERS/Bing Guan/File Photo

Βόρεια Ντακότα: Αρρωστοι με κορονοϊό γιατροί περιθάλπουν τους ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 15:36
Ιατρός με πολλαπλή προστασία παρακολουθεί τη διαδικασία τεστ κορονοϊού σε διερχόμενους οδηγούς στο Μπίσμαρκ της Βόρειας Ντακότας
| REUTERS/Bing Guan/File Photo

Βόρεια Ντακότα: Αρρωστοι με κορονοϊό γιατροί περιθάλπουν τους ασθενείς

Protagon Team Protagon Team 17 Νοεμβρίου 2020, 15:36

Μαζί στην ίδια δοκιμασία, λόγω της ανυπαρξίας πόρων, είναι το ιατρικό προσωπικό και οι ασθενείς του κορονοϊού στη Βόρεια Ντακότα, όπου οι Αρχές της αμερικανικής πολιτείας επιτρέπουν στα νοσοκομεία να απασχολούν για τη φροντίδα των νοσούντων με Covid και ασθενείς γιατρούς.

Η αραιοκατοικημένη πολιτεία – έκταση 40% μεγαλύτερη από την Ελλάδα, πληθυσμός μόλις το 7% της Ελλάδας – έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα χειρότερα ξεσπάσματα της Covid στις ΗΠΑ, αναλογικά με το μέγεθός της.

Την περασμένη εβδομάδα η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, δοκιμάζοντας τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ρεπουμπλιακανός κυβερνήτης Ντανγκ Μπέργκουμ, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας είχε αρνηθεί να επιβάλει περιοριστικά μέτρα.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή αποφάσισε τελικά να επιβάλει τη χρήση της μάσκας σε όλη την πολιτεία, όπως και περιορισμούς στις συγκεντρώσεις και τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Επιπλέον αποφάσισε οι ασυμπτωματικοί του ιατρικού προσωπικού μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται για την ανακούφιση των πασχόντων.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και άλλες περιοχές στις ΗΠΑ, όπου προσπάθεια για την ανάσχεση της πανδημίας δυσχεραίνεται από το ότι κάθε πολιτεία, ακόμη και κάθε δήμος, ορίζει τα μέτρα όπως νομίζει.

Στη Φιλαδέλφεια, οι Αρχές, όπως γράφουν οι Times, ετοιμάζονται να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις σε κλειστό χώρο, επ’ αόριστον. Στα δυτικά, στο Νέο Μεξικό, ο κυβερνήτης μιλά για «κατάσταση ζωής και θανάτου», ενώ στο Οχάιο και τη Καλιφόρνια επανήλθαν αυστηροι περιορισμοί της άνοιξης.

Τα 11 εκατομμύρια των καταγεγραμμένων περιστατικών και οι 250.000 των θανάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εφησυχασμού, αλλά και δυσκολεύουν το έργο του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ακριβώς επειδή τα υγειονομικά μέτρα είναι στην ευθύνη των τοπικών αρχών, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να επιβάλει πανεθνικό lockdown.

Είναι όμως θεωρητικά δυνατόν να πείσει τις πολιτείες να πάρουν μέτρα, όπως την επιβολή της μάσκας – μέτρα όπως του περιορισμού των μετακινήσεων είναι πιο δύσκολο να ληφθούν από όλους. Στην πράξη η συμφωνία είναι δύσκολη και απομένει η πειθώ για να αλλάξουν στάση οι πολίτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...