483
| CreativeProtagon / Shutterstock

Από το ΑΤΜ στην ΑΙ: το μεγάλο άλμα της ψηφιακής τραπεζικής

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 11:31
|CreativeProtagon / Shutterstock

Από το ΑΤΜ στην ΑΙ: το μεγάλο άλμα της ψηφιακής τραπεζικής

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2020, 11:31

Oταν η Τράπεζα Πίστεως (νυν Alpha Bank) παρουσίαζε στην Ελλάδα προς χρήση το πρώτο ΑΤΜ ήταν 1983. Στην επόμενη δεκαετία, τα αυτόματα μηχανήματα συναλλαγών κατέκλυσαν την επικράτεια, σταδιακά έφτασαν και σε απομακρυσμένα χωριά, «μπήκαν» σε σούπερ μάρκετ, πλοία και πολυκαταστήματα, έγιναν το πρώτο και βασικό ψηφιακό εργαλείο εξυπηρέτησης για τους πελάτες των τραπεζών. Αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές λογαριασμών «βγήκαν» από τις τράπεζες, στων οποίων τα γκισέ συναντούσες κατά κανόνα υπερήλικες που δεν εμπιστεύονταν την τεχνολογία, μάλλον επειδή δεν μπορούσαν εύκολα να την αφομοιώσουν.

Τρεις δεκαετίες μετά, τα ΑΤΜ θα γίνονταν ό,τι ήταν τα γκισέ παλαιότερα: το «καταφύγιο» όσων σήμερα υπολείπονται σε ψηφιακή κατάρτιση. Γιατί σήμερα, ένα πλήθος συναλλαγών, προσωπικών και επαγγελματικών, μπορούν να γίνουν από οπουδήποτε έχεις τη δυνατότητα να εξασφαλίσεις μια σχετικά καλή σύνδεση internet. Ενας υπολογιστής ή, ακόμη πιο εύκολα, ένα smartphone αρκεί για τα περαιτέρω. Που, όπως είπαμε, δεν είναι και λίγα.

Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες είχαν ξεκινήσει πολλά χρόνια τώρα τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. Η κρίση της πανδημίας από τον κορονοϊό ήρθε να τον επιταχύνει και να επιβραβεύσει όσες ήταν ήδη «μπροστά». Η άνεση των συναλλαγών από απόσταση έγινε πλέον επιτακτική ανάγκη για όλους, ανεξαρτήτως τύπου ή ύψους συναλλαγών. Το digital banking, μέσω web ή mobile εφαρμογών, είναι πια η βασική -για πολλούς και μοναδική- επιλογή εξυπηρέτησης για τους καταναλωτές.

Στα καταστήματα, ακόμη και στα ΑΤΜ, σπάνια θα συναντήσεις ουρές, ακόμη και αυτές πλέον καταργούνται στην πράξη με τα ραντεβού που μπορείς να κλείσεις ηλεκτρονικά ή με τις εφαρμογές που σε ενημερώνουν για το «ήρθε η σειρά σου». Οι νέες τράπεζες που μπαίνουν στο παιχνίδι, είναι μόνο ή κατά κανόνα ψηφιακές.

Οι μεταφορές ποσών και οι πληρωμές οφειλών είναι πια «παιχνιδάκι» για τους περισσότερους χρήστες της ψηφιακής τραπεζικής. Ο έλεγχος των καρτών, οι πληρωμές τους, το άνοιγμα λογαριασμών και η έκδοση νέων καρτών, η έκδοση επιταγών, η αίτηση και η χορήγηση δανείων, οι επενδύσεις σου, οι ασφάλειές σου, πολλές ακόμη συναλλαγές και πράξεις γίνονται πλέον ψηφιακά, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από το «βάρος» της επίσκεψής τους σε ένα κατάστημα ή ΑΤΜ. Μέσα από τις εφαρμογές των κινητών τηλεφώνων, μάλιστα, οι τράπεζες προσφέρουν ακόμη και τη δυνατότητα ανέπαφων συναλλαγών, χωρίς καν τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας!

Ακόμη και η εξυπηρέτηση πελατών έχει περάσει, σε κάποιες περιπτώσεις, σε ψηφιακή μορφή. Με τη χρήση τεχνολογίας ΑΙ (artificial intelligence / τεχνητή νοημοσύνη), μπορείς πλέον να έχεις άμεσα απαντήσεις στις όποιες απορίες έχεις σχετικά με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα μιας τράπεζας, χωρίς να χρειαστεί να περιμένεις στην αναμονή.

Από το πρώτο ΑΤΜ στην οδό Σταδίου έχουν περάσει 27 χρόνια. Με την ταχύτητα όμως που αφομοιώνουμε την τεχνολογία, αλλά και τις ανάγκες που καθημερινά δημιουργεί η νέα «κανονικότητα», είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις στην ψηφιακή τραπεζική θα είναι καταιγιστικές στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Γνωρίστε όλα όσα μπορείτε σήμερα να κάνετε μέσα από τις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες (με αλφαβητική σειρά Alpha Bank, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...