332
Ο υπουργός Υγείας κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα λάβουν μέρος σε έκτακτη σύσκεψη για την εξάπλωση του κορονοϊού | ΙΝΤΙΜΕnews

Aσχημα μαντάτα: «Πιθανή παράταση του γενικού lockdown» – Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 11:24
Ο υπουργός Υγείας κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη θα λάβουν μέρος σε έκτακτη σύσκεψη για την εξάπλωση του κορονοϊού
|ΙΝΤΙΜΕnews

Aσχημα μαντάτα: «Πιθανή παράταση του γενικού lockdown» – Στη Θεσσαλονίκη εκτάκτως Κικίλιας, Χρυσοχοΐδης

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2020, 11:24

Από τα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας θα κριθεί εάν χρειάζεται να παραταθεί το γενικό lockdown. Δραματική και συνάμα απογοητευτική, ως προς την τήρηση των μέτρων και την υπευθυνότητα μεγάλης μερίδας πολιτών, είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, όπου μετέβησαν εκτάκτως την Τετάρτη οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε ανοικτά για πιθανή παράταση του lockdown, διευκρινίζοντας ότι την άλλη εβδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11.

«Είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown, ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη», εκτίμησε, καθώς, όπως σημείωσε, «το 32% θετικότητας του ιού στη Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, η μάσκα και τα άλλα μέτρα προστασίας θα μείνουν μαζί μας όλον τον χειμώνα, ενώ θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Ερωτηθείς αν ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο, ο κ. Βατόπουλος ήταν σαφής:

«Φυσικά θα κάνω το εμβόλιο. Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».

Στη Θεσσαλονίκη, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται ήδη οι υπουργοί Υγείας Βασίλης Κικίλιας και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συμμετάσχουν σε σύσκεψη για τον κορονοϊό.

Η διασπορά του ιού στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι τεράστια και, προς το παρόν τουλάχιστον, τα στοιχεία που συλλέγονται δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης», δήλωσε ο ο καθηγητής του Τμήματος Χημείας και μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, Θεόδωρος Καραπάντσιος, ενώ ο συντονιστής της ερευνητικής ομάδας (και πρύτανης του Ιδρύματος), καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

«Οταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μια πτωτική πορεία. Ελπίζουμε ότι οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία», προσέθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...