Ολικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις 6 το πρωί της Τρίτης και μετακινήσεις των κατοίκων μόνο με SMS στο 13033, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο Περιφερειακές Ενότητες είναι πλέον τόσο υψηλό, που δεν μπορεί να ελεγχθεί με διαφορετικό τρόπο.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας, κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού, στις δύο περιοχές εφαρμόζεται τοπικό lockdown για 14 ημέρες, με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί –εκτός αν συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος υγείας ή εργασίας–, ενώ για όλες τις μετακινήσεις θα πρέπει να αποστέλλεται SMS στο 13033.
Παράλληλα για 14 ημέρες σταματούν οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Η διαφορά με το lockdown του περασμένου Μαρτίου είναι ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα σχολεία, πάντα όμως με την τήρηση των μέτρων προστασίας που ισχύουν από την αρχή του σχολικού έτους.
«Ο ιός δεν μεταδίδεται μεταξύ των μαθητών;» ήταν μία από τις ερωτήσεις που τέθηκαν στο briefing, με τον εκπρόσωπο να παραπέμπει στους επιστήμονες, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είναι λοιμωξιολόγος.
Οσον αφορά τον αριθμό των τεστ που γίνονται στα σχολεία, απάντησε ότι διενεργούνται εκεί όπου ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι υπάρχουν στενές επαφές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα τεστ για όλο τον πληθυσμό, αλλά γίνονται στοχευμένα, ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή σενάριο για να κλείσει οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης.
Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στις Σέρρες, οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, όπως και την περασμένη άνοιξη. Αντίστοιχα, στις «κόκκινες» περιοχές επιτρέπεται η συμμετοχή μέχρι εννέα ατόμων στους χώρους λατρείας.
Στο κόκκινο και η Μαγνησία
Ανακοινώθηκε επίσης ότι στο «κόκκινο», σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, μπαίνει και η Μαγνησία, καθώς και εκεί καταγράφεται απότομη άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού.
Ερωτηθείς για την επάρκεια των ελέγχων σε φαινόμενα συνωστισμού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως όλοι έχουμε βιώσει γενικότερη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.
«Προειδοποιούσαμε ότι ο εχθρός είναι ο εφησυχασμός και όχι το άνοιγμα των συνόρων, τα σχολεία ή τα μέσα μεταφοράς. Ηταν ο εφησυχασμός και η συμμετοχή σε συναθροίσεις χωρίς μέτρα προστασίας», υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς αν το μοντέλο Σερρών – Θεσσαλονίκης θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές, απάντησε «μακάρι να μη χρειαστεί», επαναλαμβάνοντας ότι είναι στο χέρι όλων μας.
Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μίλησε για επιθετική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη να είναι εξαιρετικά σοβαρή –όπως χαρακτηριστικά ανέφερε– για τη δημόσια υγεία.
Το επιδημιολογικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές είναι υψηλό και επιβάλλει την ανάληψη πρόσθετης δράσης, πριν δοκιμαστούν οι αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόνισε, και υπό αυτά τα δεδομένα, ο Πρωθυπουργός, έπειτα από επικοινωνία του με τον υπουργό Υγείας, αποφάσισε την εφαρμογή τοπικού lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών, από τις 6 το πρωί, αύριο Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, για τις επόμενες 14 ημέρες.
Οπως επεσήμανε, αυτό το τοπικό lockdown έχει μια βασική διαφορά σε σχέση με το γενικό lockdown που ίσχυσε την άνοιξη, καθώς τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά, με όλα τα μέτρα προστασίας που ισχύουν από την έναρξη του σχολικού έτους.
Για το χρονικό διάστημα του lockdown επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για όλες τις μετακινήσεις, ενώ ειδικά για το διάστημα από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης ημέρας, επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται από την Τρίτη όλες οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Από το πρωί της Τρίτης και για έναν μήνα, τίθεται σε ισχύ το νέο γενικό σχέδιο για την ανάσχεση του νέου κύματος του ιού. Ετσι, η χώρα χωρίζεται, πλέον, σε τρεις ζώνες: Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι»: οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.
Επίσης, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».
«Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο “κόκκινο”. Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες.
Απαντώντας εξάλλου στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες.
Και στα μέτρα αυτά, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε, περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Οπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε, βέβαια, με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ, υπενθυμίζεται ότι:
– Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.
– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557, το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.
– Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, 30 φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.
– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
– Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.
Ως προς την αντιπαράθεση για τα «πεταμένα λεφτά στις ΜΕΘ», ο εκπρόσωπος έδειξε… κατανόηση για «τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο πλαίσιο της απομόνωσης και της ανυποληψίας».
«Δεν δικαιολογούνται ψέματα. Είχα απαντήσει τι εννοώ με την ενίσχυση των ΜΕΘ. Τον Μάρτιο συζητούσαμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επίταξη ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 1.600 ευρώ την ημέρα», παρατήρησε για να συμπληρώσει: «Από τις 13-14 Μαρτίου μέχρι τις 30 Οκτωβρίου μιλάμε για 331 ΜΕΘ επί 1.600 ευρώ την ημέρα, επί 230 ημέρες, δηλαδή για ένα ποσό κοντά στα 120 εκ ευρώ, τα οποία ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσουμε στους ιδιώτες χωρίς να χρειαζόμαστε. Αυτά ήταν πεταμένα λεφτά. Η ενίσχυση των ΜΕΘ δεν είναι πεταμένα λεφτά και γι’ αυτό από τις 557 φτάσαμε στις 974 και συμπράττουμε με τον ιδιωτικό τομέα όπου χρειάζεται. Μακάρι το σύστημα να αντέξει και να μη χρειαστεί».
Η πανδημία του κορονοϊού δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης, επανέλαβε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διολισθαίνει στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού – την κορονοκαπηλία.
«Οσοι απελπισμένοι στην απομόνωση και στην ανυποληψία, χαιρέκακα περιμένουν στη γωνία μετρώντας κρούσματα και θύματα, ας αναλογιστούν ότι οι Ελληνες έχουν δώσει την απάντηση στο ερώτημα “τι θα γινόταν αν …”», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σχετική αναφορά του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News