Μήπως στο κοντινό μέλλον αντί να «γκουγκλάρουμε», θα κάνουμε κάτι άλλο;
Κάτι που σχεδιάζει εδώ και καιρό, με πλήρη μυστικότητα, η Apple;
Οι φήμες σχετικά με την ανάπτυξη μιας μηχανής αναζήτησης από τον τεχνολογικό κολοσσό έρχονται ξανά στο προσκήνιο με αφορμή την έρευνα που πραγματοποιεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με τις αντιμονοπωλιακές πρακτικές της Google.
Η Apple πληρώνεται επί του παρόντος από 8 δισεκατομμύρια έως 12 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, από την Google, για να την έχει ως προεπιλεγμένη (default) μηχανή αναζήτησης στα προϊόντα της.
Ωστόσο, οι δικαστές που εμπλέκονται στην αντιμονοπωλιακή μάχη της Google με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, θεωρούν ότι η Apple, παρόλο που δεν είναι ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, εντούτοις ενεργεί ως «σύμμαχος» της Google αφού αποδέχεται τους μονοπωλιακούς της όρους.
Σύμφωνα λοιπόν με προ ημερών νέο δημοσίευμα της Financial Times, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κατηγορηθεί και η Apple διότι δέχεται αυτήν την ετήσια πληρωμή και γι΄ αυτό έχει επισπεύσει τις ενέργειες της για την ανάπτυξη της δικής της λύσης, προχωρώντας σε προσλήψεις ατόμων με καλό παρελθόν στον συγκεκριμένο τομέα όπως υψηλόβαθμοι πρώην εργαζόμενοι της Google.
Και σιγά σιγά, βήμα βήμα, η Apple δείχνει να φτάνει στον στόχο της: λόγου χάρη, στην τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, το iOS14, η Apple άρχισε να δείχνει τα δικά της αποτελέσματα αναζήτησης και links απευθείας στις ιστοσελίδες όταν οι χρήστες πληκτρολογούν αναζητήσεις από την βασική οθόνη του κινητού τηλεφώνου.
Αυτή η δυνατότητα αναζήτησης σηματοδοτεί, γράφουν οι Financial Times, μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη ενός λογισμικού εντός της εταιρείας η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας μεγαλύτερης «επίθεσης» στην Google.
Επίσης, το 2018 η Apple «έκλεψε» από την Google τον επικεφαλής ερευνών της, τον Τζον Τζιαναντρέα [έναν άνθρωπο με οκτώ χρόνια εμπειρίας στη διαχείριση της πιο δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης] σε μια προσπάθεια να τονώσει τις ικανότητές της στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Είκοσι χρόνια αφότου ιδρύθηκε η Google, το να χτιστεί μια μηχανή αναζήτησης σήμερα είναι ακόμα τεχνικά πολύ δύσκολο, αλλά όχι τόσο όσο παλαιότερα», δήλωσε ο Μπιλ Κάφραν, πρώην τεχνικός υπολογιστών στην Google.
Και αυτό γιατί μια καλή μηχανή αναζήτησης χρειάζεται να έχει 20-50 δισεκατομμύρια σελίδες.
Όταν ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση το σύστημα πρέπει να επεξεργαστεί τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να τις κατατάξει σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.
Το πλεονέκτημα της Google προέρχεται από το μέγεθος και το ατελείωτο feedback από τους χρήστες το οποίο της επιτρέπει να βελτιώνεται.
«Αυτοί [η Apple] έχουν πάντως μια πολύ καλή ομάδα με εμπειρία και βάθος γνώσεων, ικανή να δημιουργήσει μια πολύ λειτουργική μηχανή αναζήτησης», καταλήγει με νόημα ο Κάφραν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News