623
Ο Γκάμπι Εσκενάζι: «Το Ισραήλ και η ΕΕ μοιράζονται τις ίδιες ισχυρές αξίες» | CreativeProtagon/Reuters

Γκάμπι Ασκενάζι: «Ισχυρή στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 16:33
Ο Γκάμπι Εσκενάζι: «Το Ισραήλ και η ΕΕ μοιράζονται τις ίδιες ισχυρές αξίες»
|CreativeProtagon/Reuters

Γκάμπι Ασκενάζι: «Ισχυρή στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα»

Protagon Team Protagon Team 29 Οκτωβρίου 2020, 16:33

Στις αρχές της εβδομάδας βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον Νίκο Δένδια. Ο Γκάμπι Ασκενάζι, τέως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και νυν υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, εγκατέλειψε την καριέρα του στον στρατό για να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην πολιτική και στη διπλωματία. Εκλέχτηκε στην Κνέσετ (το κοινοβούλιο του Ισραήλ) τον Απρίλιο του 2019 με την κεντρώα πολιτική συμμαχία «Μπλε – Λευκό» του Μπένι Γκαντς και από τον Μάιο του τρέχοντος έτους ηγείται της ισραηλινής εξωτερικής πολιτικής στην κυβέρνηση συνεργασίας του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων στενής πολιτικής, οικονομικής, επιστημονικής και βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ της πατρίδας του και της Ιταλίας και ενόψει της επίσκεψης του ιταλού ομολόγου του Λουίτζι Ντι Μάιο στο Ισραήλ, ο Ασκενάζι παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην La Repubblica, μιλώντας για την νέα Μέση Ανατολή, για την επιθετικότητα της Τουρκίας και για την Ευρώπη.

Καταρχάς αναφέρθηκε στην εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν. Οι αποκαλούμενες «Συμφωνίες του Αβραάμ» αποτελούν αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός που ήδη αλλάζει τη Μέση Ανατολή. «Οι συμφωνίες -είπε- προσφέρουν την ευκαιρία να μεταλλαχθεί ολόκληρη η περιοχή, επί καιρό σημαδεμένη από βία και συγκρούσεις, σε τόπο σταθερότητας και ευημερίας. Οι νέες σχέσεις μεταξύ των χωρών μας θα συμβάλουν με τρόπο καθοριστικό στην αύξηση της οικονομικής, εμπορικής και επιστημονικής συνεργασίας προς όφελος των πολιτών ολόκληρης της περιοχής», εξήγησε, απευθύνοντας, μάλιστα, πρόσκληση στην Παλαιστινιακή Αρχή να αδράξει και αυτή την ευκαιρία με στόχο την αποκατάσταση της ειρήνης.

Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται για την συμφωνία μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ-Μπαχρέιν για την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. «Η μοναδική δυνατή λύση για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είναι η ειρήνη» υποστηρίζει ο Γκάμπι Ασκενάζι (EPA/ALAA BADARNEH)

Σημείωσε, ωστόσο, πως «το Ιράν και η επιθετική του πολιτική εξαγωγής της ισλαμικής επανάστασης» εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, οι οποίες για να διαφυλαχθούν θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να κάνει ό,τι μπορεί, ούτως ώστε να μην καταστεί πυρηνική δύναμη η χώρα των αγιατολάχ.

Φυσικά ο Ασκενάζι μίλησε και για την ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε βάρος της Ελλάδας, της Κύπρου, του Ισραήλ αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, όπως σημείωσε ο ιταλός δημοσιογράφος.

«Οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορούν να επιφέρουν μια επικίνδυνη κλιμάκωση και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το Ισραήλ επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξή του στην Ελλάδα και αντιτίθεται στις απόπειρες να απειληθούν τα θαλάσσια δικαιώματά της τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα», σημείωσε για ακόμη μια φορά ο 66χρονος ισραηλινός πολιτικός. Και από την Ελλάδα πέρασε στην υπόλοιπη Ευρώπη για να υπογραμμίσει πως ο ίδιος θεωρεί ζήτημα ύψιστης σημασίας την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της πατρίδας του και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο σύνολό της.

Στη συνάντηση με τον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια στην Αθήνα (גבי אשכנזי – Gabi Ashkenazi/Facebook)

«Το Ισραήλ και η ΕΕ μοιράζονται τις ίδιες ισχυρές αξίες: τον σεβασμό στη ζωή, το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και μια κοινή ιουδαιοχριστιανική παράδοση. Τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι παρόμοια. Το σύνολο των κοινών αξιών, η κοινή Ιστορία (και η καλή και η κακή) και ο βαθμός ανάπτυξης καθιστούν την Ευρώπη το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για τους ισραηλινούς πολίτες. Οι σχέσεις μας με την Ευρώπη είναι σταθερές και μακροχρόνιες. Εχω ήδη συναντήσει δέκα υπουργούς Εξωτερικών διάφορων ευρωπαϊκών χωρών και ο πρωταρχικός μου στόχος είναι η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς προς όφελος αμφότερων των πλευρών. Επιπρόσθετα το Ισραήλ θεωρεί την Ευρώπη ως τον πιο σημαντικό σύμμαχό της όσον αφορά τις προσπάθειες αποτροπής απόκτησης πυρηνικών από το Ιράν», τόνισε.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...