Είναι μια ημέρα που θα μείνει ίσως ως η πιο «μαύρη» στη μακρά ιστορία των Εργατικών της Βρετανίας, μιας από τις πιο σημαντικές πολιτικές παρατάξεις της Ευρώπης. Ο Κιρ Στάρμερ, νέος ηγέτης του κόμματος, αναγκάστηκε την Πέμπτη να ζητήσει «συγγνώμη» για τον αντισημιτισμό που κυριαρχούσε στους κόλπους του κόμματος επί των ημερών του προκατόχου του, Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η συγγνώμη ήλθε μετά το καταδικαστικό πόρισμα που εξέδωσε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταλόγισε στο κόμμα ευθύνες για πολιτική παρενοχλήσεων και διακρίσεων στη διαχείριση των κατηγοριών για αντισημιτισμό, όταν αρχηγός της παράταξης ήταν ο νεο-μαρξιστής Κόρμπιν.
«Είναι ημέρα ντροπής για το κόμμα. Λυπάμαι πραγματικά για την οδύνη και τη λύπη που προκλήθηκε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Στάρμερ, προσθέτοντας ότι το Εργατικό Κόμμα θα εφαρμόσει όλες τις συστάσεις που περιέχονται στην έκθεση της Επιτροπής.
Οπως ανέφερε το BBC, οι Εργατικοί προχώρησαν στην αναστολή της κομματικής ιδιότητας του Κόρμπιν, κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο στα 120 χρόνια ιστορίας του κόμματος.
Η θητεία του Κόρμπιν στην ηγεσία των Εργατικών, από το 2015 ως και το 2020, κηλιδώθηκε από καταγγελίες για αντισημιτισμό στις τάξεις του κόμματος και επικρίσεις για την υποτονική αντίδραση της ηγεσίας του, γεγονός που ώθησε την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Equality and Human Rights Commission, EHRC) να ξεκινήσει έρευνα τον Μάιο 2019.
«Η έρευνα εντόπισε σοβαρές παραλείψεις της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος στη διαχείριση των καταγγελιών περί αντισημιτισμού και ακατάλληλη διαδικασία στη διαχείριση των καταγγελιών αυτών», αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής.
Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί ότι το Εργατικό Κόμμα είναι υπεύθυνο για τρεις παραβιάσεις του Κώδικα Ισότητας: πολιτική ανάμειξη σε καταγγελίες για αντισημιτισμό, παράλειψη στην παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης για τη διαχείριση των καταγγελιών και παρενόχληση.
«Είναι ασυγχώρητο και εμφανίζεται ως αποτέλεσμα της έλλειψης βούλησης για την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, παρά ως ανικανότητα», δήλωσε η Καρολάιν Γουότερς, ασκούσα χρέη προέδρου της επιτροπής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News