Ποινικοποιεί τις εκτρώσεις η Πολωνία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αποφάσισε την απαγόρευσή τους.
Πλέον, πέραν των περιπτώσεων σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο, μία γυναίκα μπορεί να προβεί σε έκτρωση στην Πολωνία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας και σοβαρού κινδύνου για την υγεία της.
Βάσει της σημερινής απόφασης, οι εκτρώσεις θεωρούνται αντισυνταγματικές ακόμα και αν η μητέρα πρόκειται να γεννήσει ένα πολύ άρρωστο παιδί, με ελάχιστες ή μηδαμινές πιθανότητες επιβίωσης.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη θέσπιση τερματισμού των εκτρώσεων σε περιπτώσεις ανεπανόρθωτης βλάβης στο έμβρυο.
Η απόφαση του δικαστηρίου ανοίγει τον δρόμο για τους βουλευτές του κυβερνώντος δεξιού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) να εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της χώρας και σύμμαχος του PiS, Αντρέι Ντούντα, έχει δηλώσει ότι αν το νομοσχέδιο εγκριθεί από το κοινοβούλιο, θα υπογράψει τη μετατροπή του σε νόμο.
Πρόκειται για μια ακόμη ακατανόητα οπισθοδρομική απόφαση του PiS, που βάζει τη χώρα για τα καλά… στον Μεσαίωνα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση, χιλιάδες Πολωνές κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της απόφασης.
Η απόφαση προκάλεσε αμέσως την κατακραυγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η επίτροπος της οποίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, την αποκάλεσε «μια θλιβερή μέρα για τα γυναικεία δικαιώματα».
«Η κατάργηση της βάσης για σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισοδυναμεί με απαγόρευση και παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα», έγραψε η Μιγιάτοβιτς στο Twitter.
«Η απονομιμοποίηση της αιτίας πίσω από σχεδόν όλες τις νόμιμες αμβλώσεις στην Πολωνία ισούται με απαγόρευσή τους και αποτελεί παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η σημερινή απόφαση σημαίνει ότι οι μυστικές αμβλώσεις και οι αμβλώσεις στο εξωτερικό είναι μονόδρομος για όσες μπορούν να πληρώσουν για αυτές, ενώ οι υπόλοιπες θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο», επεσήμανε η Μιγιάτοβιτς.
Ομάδες υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προβεί σε τέτοιους περιορισμούς.
«Το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να επαληθευτεί γίνεται πραγματικότητα. Είναι μια συντριπτική καταδίκη που θα καταστρέψει τη ζωή πολλών γυναικών και πολλών οικογενειών», δήλωσε η Καμίλα Φέρεντς, δικηγόρος συνεργαζόμενη με ΜΚΟ που στηρίζει γυναίκες οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στην άμβλωση.
Ο πρώην πολωνός πρωθυπουργός και επικριτής του PiS, Ντόναλντ Τουσκ, αποκάλεσε τη χρονική στιγμή στην οποία κρίθηκε το ζήτημα των αμβλώσεων «πολιτική αχρειότητα».
«Το να ρίχνεις το ζήτημα των αμβλώσεων τη στιγμή που μαίνεται μια πανδημία, είναι κάτι παραπάνω από κυνικό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.
Η χώρα των 38 εκατ. έχει λιγότερες από 2.000 νόμιμες εκτρώσεις ανά έτος, όμως ομάδες γυναικείων δικαιωμάτων υπολογίζουν ότι έως και 200.000 ακόμη πραγματοποιούνται παράνομα ή στο εξωτερικό.
Μια προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει ακόμα πιο αυστηρό τον νόμο για τις αμβλώσεις το 2016 απέτυχε, έπειτα από πανεθνικές διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων μαυροντυμένων γυναικών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News