Πέντε χιλιάδες νεκροί είναι το βαρύ τίμημα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των αρμενικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Υπάρχουν πολλά θύματα και από τις δύο πλευρές, περισσότερα από 2.000 από την κάθε πλευρά», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει ανακοινώσει ότι 874 στρατιωτικοί και 37 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται από τις 27 Σεπτεμβρίου. Το Αζερμπαϊτζάν έχει αναφέρει ότι 61 αζέροι άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 291 τραυματιστεί, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τα θύματα στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων.
Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.
Ακόμα, ο ρώσος πρόεδρος τόνισε η Ρωσία διαφωνεί με την Τουρκία στη σύγκρουση αυτή, καθώς η Τουρκία στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, αλλά στη συνέχεια εκθείασε τον Ερντογάν, λέγοντας πως είναι ένας «ευέλικτος πολιτικός και αξιόπιστος εταίρος» της Ρωσίας.
«Ποτέ δεν εκμεταλλευτήκαμε τη διαμάχη μεταξύ άλλων κρατών. Εχουμε μια σταθερή και καλή, δεν θα έλεγα ολοκληρωμένη, αλλά πολλά υποσχόμενη σχέση, που έχει καλή ιστορία. Η συνεργασία μας με την Τουρκία βελτιώνεται, είναι ο γείτονάς μας», δήλωσε ο Πούτιν.
«Δεν νομίζω ότι κανένας χρειάζεται τη διαμεσολάβησή μας εκεί. Η Τουρκία και η Γαλλία είναι σε θέση να προσαρμόσουν οι ίδιοι τις διμερείς σχέσεις τους. Παρόλο που η στάση του προέδρου (Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν φαίνεται σκληρή, ξέρω ότι, ωστόσο, είναι ένας ευέλικτος άνθρωπος και είναι δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος μαζί του. Επομένως, περιμένω να βελτιωθεί και η κατάσταση εκεί. Γνωρίζω ότι το εμπόριό μας (με την Τουρκία) υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια και ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται πραγματικά να συνεχίσει αυτήν τη συνεργασία. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν ακολουθεί μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική παρά όλες τις πιέσεις», δήλωσε ο Πούτιν.
Ο πρόεδρος παρατήρησε ότι οι δύο χώρες ήταν σε θέση να προχωρήσουν γρήγορα το έργο του αγωγού TurkStream.
«Ο Ερντογάν είπε ότι θα το εφαρμόσουμε και κάναμε, όπως σε πολλούς άλλους τομείς, όπως, για παράδειγμα, τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Η Τουρκία αποφάσισε ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα αεροπορικής άμυνας και το S-400 είναι το καλύτερο σύστημα στον κόσμο, ο θρίαμβος της ρωσικής βιομηχανίας. Το αγόρασε, όπως είπε. Δεν είναι μόνο ευχάριστο να δουλεύεις με έναν τέτοιο συνεργάτη. Είναι επίσης ασφαλές», είπε ο Πούτιν.
Επαφές Μακρόν με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Γαλλίας συνέχισε τις διπλωματικές προσπάθειές του για κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, υποδεχόμενος τον αρμένιο ομόλογό του, Αρμέν Σαρκισιάν, αφού προηγουμένως συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.
Το Παρίσι αποφάσισε να στείλει ιατροφαρμακευτική βοήθεια για τους τραυματίες. Οι λεπτομέρειες αυτής της αποστολής θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.
Την Τετάρτη, η Αρμενία απέκλεισε «κάθε διπλωματική λύση» με το Αζερμπαϊτζάν, με φόντο τις άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη εκεχειρία.
Ο Μακρόν συμμετείχε στις 17 Οκτωβρίου στη μεσολαβητική προσπάθεια που κατέβαλε η Ομάδα του Μινσκ (Γαλλία, Ρωσία, ΗΠΑ), η οποία οδήγησε στην υπόσχεση μιας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, όμως παραβιάστηκε πολύ γρήγορα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News