«Δεν με εκπλήσσει το ότι ο Ποντίφικας μιλάει για τους ομοφυλόφιλους και το δικαίωμα στην οικογένεια. Ζει μέσα στην Ιστορία, γνωρίζει ποια είναι η πραγματικότητα των ομοφυλόφιλων που αγαπιούνται και έχουν παιδιά. Αλλά η πραγματική επανάσταση έγκειται στο ότι δεν σκέφτεται κατά κατηγορίες: γκέι, άνδρες ή γυναίκες. Κοιτάζει το άτομο μες στην πολυπλοκότητά του, βλέπει την ιστορία του και τις ανάγκες του, σκέφτεται πώς να το καλωσορίσει. Οπως ακριβώς έπραξε μαζί μου πριν από πέντε χρόνια, παρότι του είχα κλείσει το τηλέφωνο τρεις φορές, μη γνωρίζοντας πως ήταν εκείνος που με καλούσε», αποκάλυψε, μιλώντας στην La Repubblica o Αντρέα Ρουμπέρα.
Με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ο 54χρονος, σήμερα, μάνατζερ από τη Ρώμη, και ευτυχισμένος πατέρας –μαζί με τον σύζυγό του Ντάριο Ντε Γκεγκόριο– τριών παιδιών που γεννήθηκαν μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας, συνομίλησε τηλεφωνικώς το 2015.
Δύο ημέρες νωρίτερα είχε πάει σε μια εκκλησία της Ρώμης στην οποία λειτουργεί ο Πάπας με σκοπό να του παραδώσει μία επιστολή. «Οταν ήρθαν τα παιδιά, αναρωτιόμουν εάν Εκκλησία και η ενορία ήταν έτοιμες να τα καλωσορίσουν, εάν θα τα έκαναν να αισθάνονται διαφορετικά. Ανησυχούσα για αυτά κι έτσι έγραψα ένα γράμμα το οποίο παρέδωσα στον Πάπα μετά τη Θεία Λειτουργία», ανέφερε.
Επειτα από δύο ημέρες χτύπησε το τηλέφωνο. «Βλέπω ένα άγνωστο νούμερο, σκέφτομαι ότι δεν θα είναι για καλό και το κλείνω. Μία, δύο, τρεις φορές. Μετά απαντώ και είναι ο Πάπας ο οποίος μου είπε: “προφανώς σας ενοχλώ”. Ηταν ένα σουρεαλιστικό τηλεφώνημα χωρίς τυπικότητες. Ηθελε να κατανοήσει τι με άγχωνε, με ρώτησε εάν αντιμετώπιζα προβλήματα στην ενορία μου. Μου είπε να πάω στην εκκλησία και πως κατά τη γνώμη του θα μας υποδέχονταν με καλοσύνη. Οπως και έγινε», ανέφερε ο Ρουμπέρα.
Για το ζεύγος Ρουμπέρα – Ντε Γκεγκόριο ο Φραγκίσκος μιλάει στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ μέσω του οποίου για πρώτη φορά τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και για τα ομόφυλα ζευγάρια, υποστηρίζοντας, συγχρόνως, ότι έχουν το δικαίωμα να είναι μέλη μιας οικογένειας.
Μιλώντας και στην Corriere della Sera, ο Ρουμπέρα εξήγησε ότι δεν είχε αναφερθεί ξανά στη συνομιλία του με τον Πάπα, «γιατί επρόκειτο για ένα ζήτημα ποιμαντορικό, που αφορούσε πρωτίστως τα παιδιά. Του ζήτησα βοήθεια, εξηγώντας του ότι η Εκκλησία μού είχε προσφέρει πολλά και ότι ήθελα να έχουν και τα παιδιά μου την ίδια ευκαιρία. Αλλά αναρωτιόμουν τι τίμημα θα καλούνταν να πληρώσουν, έχοντας δύο πατέρες, φοβόμουν μην τραυματιστούν».
Οσον αφορά το τι προσέφερε στον Ρουμπέρα η Εκκλησία, ο ίδιος θέλησε να επισημάνει τα εξής: «Εγώ μεγάλωσα σε μια καθολική οικογένεια, σε έναν κόσμο στον οποίο υπήρχαν μόνο ετεροφυλόφιλοι. Αισθανόμουν ότι ήμουν ένα λάθος, σκεφτόμουν πως θα κατέληγα στην Κόλαση. Αλλά το 2000 κινδύνεψα να χάσω τη ζωή μου και έτσι αποφάσισα πως ήθελα να με αποδεχτεί ο Θεός για αυτό που ήμουν. Πήγα να μιλήσω με έναν παπά και εκείνος μου είπε “κάνεις λάθος, ο Θεός δεν είναι κριτής είναι πατέρας που υποδέχεται”».
Για τον Ρουμπέρα, ο οποίος πέρα από βαθιά θρησκευόμενος, είναι επίσης εκπρόσωπος Τύπου των «Μονοπατιών της Ελπίδας», της ένωσης διάφορων καθολικών ομάδων, τα μέλη των οποίων ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, το να απευθυνθεί απευθείας στον Ποντίφικα δεν ήταν κάτι που χρειάστηκε πολλή σκέψη.
«Αισθανόμουν ότι ήμουν έτοιμος λόγω ενός γεγονότος που συνέβη το 2013, όταν ανακηρύχθηκε Πάπας. Δεν τον γνώριζα αλλά ξέσπασα σε κλάματα». Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Φραγκίσκος αναθέρμανε τις ελπίδες των ομοφυλόφιλων πιστών, οι οποίοι έως τότε υποχρεούνταν να κάνουν μια βασανιστική επιλογή, καθώς καλούνταν να αποκηρύξουν είτε την ομοφυλοφιλία τους είτε τη δυνατότητα να βιώνουν και να εκφράζουν την πίστη τους στον Θεό εντός της εκκλησιαστικής κοινότητας. Πλέον, όμως, στην Καθολική Εκκλησία πνέει άνεμος αλλαγής.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News