Στο τερέν του «Γεώργιος Καραϊσκάκης» υπήρχαν, ο αρχισκόρερ της ομάδας, Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο γάλλος «μαέστρος» Ματιέ Βαλμπουενά και ο Κώστας Φορτούνης, που την τέχνη της μπάλας τη γνωρίζει όσο λίγοι. Εάν ο Ολυμπιακός κατάφερνε να λυγίσει την αντίσταση της Μαρσέιγ στα λίγα λεπτά που απέμεναν έως τη λήξη της αναμέτρησης, οι υποψήφιοι σκόρερ ήταν αυτοί οι τρεις. Ο Αχμέντ Κούκα Χασάν, ποτέ δεν γέμισε το μάτι των «ερυθρόλευκων» οπαδών.
Παίρνοντας ένα μεγάλο ρίσκο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα, ο Πέδρο Μαρτίνς τον έριξε στον αγώνα στο 84′, αντί του Μασούρα που βοηθούσε και ανασταλτικά. Εξι λεπτά αργότερα, στο πρώτο των καθυστερήσεων, ο Ραφίνια «έκλεψε» την μπάλα, ο Βαλμπουενά σέντραρε με ακρίβεια μοιρογνωμόνιου, και ο 27χρονος αιγύπτιος φορ με κεφαλιά – ρουκέτα έγινε ο απρόσμενος «ήρωας» της βραδιάς, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό μια νίκη που μπορεί να τον οδηγήσει πολύ μακριά στο εφετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Σηκώνοντας τα χέρια του στον ουρανό, αφιέρωσε το γκολ στον πατέρα του, τον οποίο «έχασε» ακριβώς πριν από πέντε χρόνια.
Εκτοτε, ό,τι πιο κοντινό έχει σε πατέρα είναι ο Μαρτίνς. Ο μόνος προπονητής στην καριέρα του που τον έχει εμπιστευτεί… μέχρι παρεξήγησης. Με αποκορύφωμα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Ολυμπιακός αναζητούσε έναν φορ για «μπακ-απ» του Ελ Αραμπί, και ο πορτογάλος τεχνικός διάλεξε τον «Φαραώ», σε πείσμα των οπαδών που δεν ήθελαν να τον ξαναδούν στην ομάδα τους, αλλά και του Βαγγέλη Μαρινάκη, που είχε «αδυναμία» στον Μιγκέλ Ανχελ Γκερέρο. Ο Μαρτίνς ήταν τόσο σίγουρος για τη χρησιμότητά του, ώστε παρέβλεψε και τον σοβαρό του τραυματισμό, που τον είχε υποχρεώσει σε αγωνιστική απραξία τεσσάρων μηνών. Ετσι, ο Χασάν ήρθε, ξανά, δανεικός από την Μπράγκα.
Στην πρώτη του θητεία στον Πειραιά (2018-2019) ο Χασάν είχε πετύχει 15 τέρματα σε 32 συμμετοχές, σε όλες τις διοργανώσεις, χωρίς να είναι βασικός σε όλα τα ματς. Σημείωνε ένα γκολ κάθε τρεισήμισι τελικές προσπάθειες -εξαιρετική αναλογία για αναπληρωματικό φορ στην Ελλάδα- και «υπέγραψε» μερικές από τις πιο δύσκολες νίκες του Ολυμπιακού. Τα πήγε πολύ καλύτερα από τον Γκερέρο (16 γκολ σε 62 συμμετοχές). Τότε, γιατί δεν τον είχαν σε εκτίμηση; Ισως, επειδή είχε χάσει μερικά πολύ «εύκολα» γκολ. Αλλά, και ποιος δεν τα χάνει; Ή, γιατί τον συνέκριναν με τον Ελ Αραμπί. Αλλά, ούτε στα μεγαλύτερα club της Ευρώπης δεν θα βρεις δυο ισάξιους παίκτες για την ίδια θέση. Ο Αιγύπτιος έφυγε παρεξηγημένος, ως «χασογκόλης», πέρυσι το καλοκαίρι, όταν ο Ολυμπιακός αρνήθηκε να καταβάλει τη ρήτρα εξαγοράς του, που ανερχόταν στα 4 εκατ. ευρώ. Ηταν πολλά τα λεφτά, είναι η αλήθεια.
Επέστρεψε στην Μπράγκα, όπου απογοήτευσε (ένα γκολ σε έξι συμμετοχές), κι έπειτα τραυματίστηκε. Στο μεταξύ, ο πορτογαλικός σύλλογος άλλαξε προπονητή, και ο καινούργιος (Ρούμπεν Αμορίμ) δεν τον ήθελε στην ομάδα. Ετσι, το νέο συμβόλαιο δανεισμού του στον Ολυμπιακό προέβλεπε πιο οικονομική οψιόν αγοράς (2,5 εκατ. ευρώ), που, αυτή τη φορά, κρίθηκε συμφέρουσα. Ο Χασάν αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή, χάρη και στην επιμονή του Μαρτίνς.
Η «χημεία» που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα σε έναν ποδοσφαιριστή και τον προπονητή του είναι μια παράμετρος που, συχνά, αγνοούμε. Αλλά τα παραδείγματα είναι πολλά, για να αρνηθεί κάποιος αυτήν την πραγματικότητα. Υπό την καθοδήγηση του Μαρτίνς ο αιγύπτιος φορ έκανε τις δύο καλύτερες σεζόν στην καριέρα του. Το 2014-2015, στη Ρίο Αβε, πέτυχε 15 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Τα 12 από αυτά στο πρωτάθλημα, όπου αγωνίστηκε ως βασικός σε μόλις 17 ματς. Και το 2018-2019, στον Ολυμπιακό, σκόραρε άλλα 15 τέρματα. Τα 11 από αυτά στο πρωτάθλημα, όπου ήταν βασικός σε 12 παιχνίδια.
Το χθεσινό του γκολ ήταν το 25ο σε 57 εμφανίσεις του με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ισως αποδειχτεί και το πιο σημαντικό. Προς το παρόν, βοήθησε τον Μαρτίνς να συμπληρώσει 15 νίκες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα, ως προπονητής των «ερυθρόλευκων», καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ (14) του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Για να τα καταφέρει, χρειάστηκε μόλις 31 παιχνίδια.
Οι επιστροφές ξένων παικτών στον Ολυμπιακό σπανίως ήταν επιτυχημένες, όμως ο Χασάν (φαίνεται πως) θα αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Ακόμη ένα παράσημο για τον Μαρτίνς. Γιατί είδε στον «Φαραώ» αυτό που κανείς άλλος δεν έβλεπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News