Επτά μήνες πέρασαν από την εποχή του σκληρού lockdown όταν ακόμα και οι εκκλησίες έκλειναν και οι πολίτες έπρεπε να στέλνουν SMS στο 13033 για να βγουν από το σπίτι τους. Επτά μήνες από εκείνο ίσως ξεχασμένο πια κήρυγμα του μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου, που καλούσε τους πιστούς να να παραβλέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που είχε ορίσει η πολιτεία, λέγοντάς τους να δηλώσουν ότι βγαίνουν έξω για να γυμναστούν και στη συνέχεια να μεταβούν στην εκκλησία.
«Βγάλτε λοιπόν και εσείς μια τέτοια άδεια ώστε να λέτε ότι εξέρχομαι για την προσωπική μου άσκηση και ελάτε στην εκκλησία να κοινωνήσετε, να προσευχηθείτε» είχε καλέσει τους πιστούς (εδώ) ο μητροπολίτης (κατά κόσμον Δημήτριος Ντόβας), σε μια κραυγαλέα και υπονομευτική ενέργεια κατά των υγειονομικών κανόνων που είχε επιβάλει η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθεια ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.
Αλλά ο μητροπολίτης δεν είχε μείνει μόνο σε αυτό το κήρυγμα της 25ης Μαρτίου. Την Κυριακή των Βαΐν είχε τελέσει και περιφορά του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος με την παρουσία άνω των πέντε ατόμων, σε αντίθεση με τα πρωτόκολλα της καραντίνας για την προστασία κατά της διάδοσης του κορονοϊού.
Τότε λοιπόν είχε σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιεράρχη. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας τον δίκασε την Τετάρτη. Και τον αθώωσε και για τις δύο περιπτώσεις.
Ενδιαφέρον έχει ότι το δικαστήριο αθώωσε τον ιεράρχη ενώ:
α) την ενοχή του είχε προτείνει η εισαγγελέας της έδρας όσον αφορά την παραβίαση των υγειονομικών κανόνων εν μέσω lock down την Κυριακή των Βαΐων με την παρουσία εντός του ναού τουλάχιστον 15 ατόμων παρά τη ρητή διάταξη για παρουσία έως 5. Η εισαγγελική πρόταση αναγνώριζε μεν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της έλλειψης δόλου, ωστόσο έκρινε ότι ο μητροπολίτης προέβη στην παραβίαση του νόμου για την αφηρημένη έννοια της διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, αντικρούοντας την υπεράσπιση που υποστήριξε ότι δεν κινδύνευσε κάποιος συγκεκριμένος παρόντας επειδή τηρούνταν οι αποστάσεις.
β) αντιθέτως έκρινε ένοχα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που είχαν παρευρεθεί στην επίμαχη θεία λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων.
Σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση της απόφασης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και συγκίνηση έξω από το δικαστικό μέγαρο.
Η δήλωση του μητροπολίτη μετά το δικαστήριο; «Σήμερα η δικαιοσύνη ιερούργησε. Όπως ακριβώς είπα και στην απολογία μου, ότι όταν λειτουργώ δεν μπορώ να έχω το νου μου πουθενά αλλού παρά μόνο στον Θεό τον οποίο λειτουργώ. Τους είπα ότι και το ίδιο διακόνημα κάνετε και εσείς. Διότι η δικαιοσύνη δεν είναι ανθρώπινο αγαθό αλλά θείο. Θέλω να πιστεύω πως πάνω από τους ανθρώπινους νόμους, λειτουργούν οι νόμοι του Θεού».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News