Την προηγούμενη εβδομάδα η Γαλλία έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε επτά μεγάλες πόλεις (εδώ), η Ισπανία έκλεισε μπαρ και εστιατόρια, οι γιατροί στην Ιταλία ξεκίνησαν και πάλι να διαμαρτύρονται για την πίεση στο σύστημα υγείας, η Τσεχία έκλεισε τα σχολεία και η Ελλάδα έβαλε την πρώτη περιφέρεια, αυτή της Κοζάνης, σε μίνι lockdown. Το δεύτερο κύμα αναμένεται αρκετά σφοδρό, όπως όλα δείχνουν, σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Οι Ελληνες, που τηρήσαμε με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας και κλείσαμε αρκετά νωρίς τα σύνορα, τα σχολεία, αλλά και τις πόρτες των σπιτιών μας και μπήκαμε σε lockdown, έχουμε μέχρι στιγμής εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η ίδια εικόνα δεν φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων έχει σταθεροποιηθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες και αποτελεί γενική παραδοχή ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους.
Σε χώρες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, όμως, η καθημερινότητα είναι τελείως διαφορετική.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, σε Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και άλλες χώρες, η οικονομική, πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα συνεχίζεται.
Εστίες Covid-19 υπάρχουν στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, όμως η επιδημική καμπύλη έχει επιπεδωθεί.
Κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ακριβώς τι έχει γίνει και οι χώρες της Ανατολής έχουν καταφέρει να συγκρατήσουν τον ιό, ενώ στη Δύση, με τα αυστηρά για τα δικά μας δεδομένα μέτρα, φαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε ένας επικίνδυνος χειμώνας. Τα ερωτήματα πολλά, οι απαντήσεις λίγες…
Τι έκανε η Ανατολή που δεν έκανε η Δύση;
Σύμφωνα με τους Times, η πανδημία του κορονοϊού είναι λάθος της Κίνας και δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι ξεπέρασε την κατάσταση άμεσα, καθώς βρίσκεται υπό καθεστώς κομμουνιστικής δικτατορίας και οι πολίτες εκτελούν κατά γράμμα ό,τι διατάσσει η κυβέρνηση.
Ηταν σαν να έδωσε μία σκληρή απάντηση στη Δύση, όπου σε αρκετές περιπτώσεις δίνονται μάχες για τη χρήση μάσκας και τα περιοριστικά μέτρα μεταξύ των πολιτών της ίδιας χώρας, ακόμη και της ίδιας πόλης.
«Στις χώρες της Ανατολής υπάρχει πολύ μεγαλύτερος σεβασμός στην εξουσία», εξηγεί ο δρ Τζούλιαν Τανγκ, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, ο οποίος έχει εργαστεί και σε πανεπιστήμια της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. «Εάν η κυβέρνηση ζητήσει από τους πολίτες να κάνουν κάτι, στην Ασία συμμορφώνεται πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό της Δύσης», συμπληρώνει ο ίδιος.
Κάτι που σημαίνει ότι η πιστή εφαρμογή των μέτρων θα εξαφανίσει τον κορονοϊό, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει οριστική λύση, δηλαδή εμβόλιο ή αποτελεσματικό φάρμακο.
Ωστόσο, ακόμα και όταν αυτό έγινε με το πρώτο μεγάλο lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εστίες αναζωπυρώθηκαν και ο ιός έχει ξεκινήσει και πάλι ένα ξέφρενο ράλι.
Αρα, η πιστή τήρηση των μέτρων δεν είναι για δύο μήνες, αλλά για πολύ περισσότερους. Και τελικά αυτή η δέσμευση των μέτρων προστασίας είναι που θα παρέχει την «ελευθερία» στις καθημερινές κινήσεις μας.
Πόσο έγκυρα είναι τα κινεζικά στατιστικά;
Μόλις ένα μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία του κορονοϊού στην Κίνα, η χώρα τον Μάιο σε μία ημέρα διπλασίασε τον αριθμό των νεκρών με ή από κορονοϊό, λέγοντας «συγγνώμη, στατιστικό λάθος».
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους Times, το δεύτερο κύμα στη χώρα στα μέσα Ιουλίου δεν είχε καμία απολύτως σχέση με αυτό της πρώτης φάσης.
Η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet εντόπισε διάφορους παράγοντες που βοήθησαν σε αυτό, όπως για παράδειγμα χώροι φροντίδας ηλικιωμένων με πολύ λιγότερα άτομα, αύξηση της παραγωγής εξοπλισμού ατομικής προστασίας, τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής από τους πολίτες κ.λπ.
Πλέον, η παραμικρή υποψία εστίας αναζωπύρωσης οδηγεί σε σχολαστικά μέτρα. Για παράδειγμα, όταν πριν από μερικές ημέρες εντοπίστηκαν 12 κρούσματα κορονοϊού στην πόλη Τσινγκτάο (εδώ), έγιναν αμέσως τεστ σε 9 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.
Και οι άλλες χώρες της Ανατολής, πώς τα πηγαίνουν τόσο καλά;
Το πλεονέκτημα της υποταγής ή του σεβασμού στην εξουσία δεν ισχύει βέβαια σε δημοκρατικά καθεστώτα όπως αυτό της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν και φυσικά της Νέας Ζηλανδίας.
Αυτές οι χώρες, όμως, επειδή βρίσκονται κοντά στην Κίνα και κατάλαβαν άμεσα τον κίνδυνο, γνώριζαν και πώς να αντιδράσουν, εξηγεί ο Τανγκ.
Επίσης, η Ασία έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει λοιμώξεις ιών του αναπνευστικού συστήματος, όμως η δυτική υγειονομική περίθαλψη προσανατολίζεται στην αντιμετώπισή τους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τον διαβήτη ή τις καρδιοπάθειες, δηλαδή νοσήματα που ο κίνδυνός τους δεν δέχεται τόσο έντονα την πίεση του χρόνου.
Γίνονται οι χώρες τις Ανατολής πιο πλούσιες και της Δύσης φτωχότερες;
Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει άνιση μεταξύ Δύσης και Ανατολής στην παρούσα φάση, καθώς τα πράγματα στην Ανατολική Ασία λειτουργούν πολύ καλύτερα από ό,τι στην Ευρώπη.
Η Κίνα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αν και η πρόβλεψη αύξησης φέτος είναι 1,9%, αφού οι επενδύσεις της είχαν μειωθεί αρκετά πριν από την πανδημία.
Σε πολύ καλύτερη κατάσταση είναι το Βιετνάμ, του οποίου η ανάπτυξη αναμένεται στο 2,7% για το επόμενο έτος. Η Νότια Κορέα κατέγραψε ανάκαμψη στις εξαγωγές τον Σεπτέμβριο, έπειτα από επτά μήνες μείωσης. Η Ταϊλάνδη, για την οποία το τουριστικό προϊόν είναι ο πιο βασικός παράγοντας ανάπτυξης, ανοίγει σύντομα τα σύνορά της.
Η Ιαπωνία από την πλευρά της θα προσπαθήσει σύντομα να ενισχύσει τον τουριστικό κλάδο, ενώ αναμένονται αποφάσεις άρσης της καραντίνας των 14 ημέρων για όσους επισκέπτονται τη χώρα για επαγγελματικούς λόγους.
Ενώ τα πλεονεκτήματα της λήψης συγκεντρωτικών αποφάσεων και συμμόρφωσης των πληθυσμών στα μέτρα του κορονοϊού βοήθησε στο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ειδικοί αμφιβάλλουν αν η Δύση θα μπορούσε να τα είχε πάει καλύτερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News