661
Ιατρός δίνει κουράγιο σε ασθενή με Covid σε νοσοκομείο της Τσεχίας | REUTERS/David W Cerny

Εμμένων κορονοϊός: τα συμπτώματα διαρκούν μήνες μετά τη μόλυνση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 21:13
Ιατρός δίνει κουράγιο σε ασθενή με Covid σε νοσοκομείο της Τσεχίας
|REUTERS/David W Cerny

Εμμένων κορονοϊός: τα συμπτώματα διαρκούν μήνες μετά τη μόλυνση

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2020, 21:13

Το φαινόμενο εμμένοντος κορονοϊού, του οποίου τα συμπτώματα δεν διαρκούν μόνο δέκα ημέρες αλλά αρκετούς μήνες, ίσως δεν είναι ένα και μόνο σύνδρομο, αλλά τέσσερα μαζί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ερευνας για την Υγεία της Βρετανίας (NIHR).

Και παρ’ ότι μέχρι σήμερα όλοι εστιάζουμε στην πρόληψη, στη θεραπεία αλλά και στο πώς θα σωθεί η ζωή των βαριά ασθενούντων, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες από λοίμωξη με κορονοϊό απασχολούν ιδιαίτερα την ιατρική κοινότητα, γράφει ο Guardian.

Διάφορα συμπτώματα

Το πιο κοινό σύμπτωμα που δηλώνουν οι ασθενείς είναι η συνεχής κόπωση και εξάντληση που αισθάνονται και, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκεί ένα εξάμηνο και ακόμη περισσότερο καιρό.

Αλλα συμπτώματα που έρχονται μαζί με τον κορονοϊό για να μείνουν είναι δύσπνοια, ξηρός και έντονος βήχας, πόνος στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, προβλήματα ακοής και όρασης, πονοκέφαλοι, απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Και καθώς η επιμονή αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη και έντονο στρες, ο κορονοϊός καταστρέφει ζωτικά όργανα, προκαλώντας βλάβες στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους νεφρούς και στο έντερο.

Ποιους χτυπά

Το σύνδρομο εμμένοντος κορονοϊού δεν χτυπά εκείνους που νόσησαν πιο σοβαρά με κορονοϊό και νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, αλλά άτομα με σχετικά ήπιες μορφές λοίμωξης.

Και ενώ περνούν οι ημέρες και αισθάνονται τυχεροί, αφού δεν βρέθηκαν σε νοσοκομείο και Εντατική και έχουν μόνο ελαφριά συμπτώματα, αυτά διαρκούν τελικά επί μήνες και γίνονται με βασανιστικό τρόπο ενοχλητικά, δηλαδή επώδυνα.

Την ίδια στιγμή, η εκδήλωση μακροχρόνιων συμπτωμάτων δεν έχει ηλικία. Εμφανίζεται και σε παιδιά, σύμφωνα με ευρήματα μη δημοσιευμένων μελετών, ενώ από την ηλικία των 18 ετών και πάνω ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται. Μάλιστα, τα μακροχρόνια συμπτώματα εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει εμμένων κορονοϊός» δήλωσε στο BBC o καθηγητής Ντέιβιντ Στρέιν από το Πανεπιστήμιο του Εξετερ, που ήδη παρακολουθεί ασθενείς με παρατεταμένα συμπτώματα Covid-19 στην κλινική για το Σύνδρομο Μακροχρόνιας Κόπωσης που διευθύνει.

Μια μελέτη 143 ατόμων, που έγινε στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ρώμης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, παρακολούθησε την πορεία ασθενών που πήραν εξιτήριο και βρήκε ότι το 87% είχε τουλάχιστον ένα σύμπτωμα σχεδόν δύο μήνες αργότερα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς υπέφεραν από κόπωση.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι σπάνια, ούτε αφορά περιορισμένο αριθμό ατόμων, καθώς στη Βρετανία, που έχει δημιουργήσει μία ειδική εφαρμογή παρακολούθησης των συμπτωμάτων της Covid, έχει προκύψει ότι το 50% όσων μολύνθηκαν έχουν συμπτώματα για περισσότερο από 3 μήνες.

Αναζητούνται απαντήσεις

Σύμφωνα με το BBC υπάρχουν πολλές εξηγήσεις, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές απαντήσεις. Ο ιός μπορεί να έχει φύγει σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό, όμως υπολείμματά του παραμένουν και επιμένουν σε διάφορα σημεία.

«Εάν κάποιος ασθενής έχει μακροχρόνια διάρροια, τότε ο ιός είχε παραμείνει στο έντερο, εάν υπάρχει απώλεια όσφρησης είναι στα νεύρα. Ετσι θα μπορούσε να εξηγηθεί το πώς προκύπτει το πρόβλημα» λέει ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ από το King’s College του Λονδίνου.

Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μολύνει άμεσα διάφορες ομάδες κυττάρων και να προκαλέσει υπερδραστήρια ανοσοανταπόκριση, η οποία με τη σειρά της προκαλεί βλάβες σε ολόκληρο τον οργανισμό.

Η λοίμωξη μπορεί επίσης να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων και κυρίως των πνευμόνων, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τον μεταβολισμό, καθώς έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ατόμων που αγωνίζονται να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, αφού ο κορονοϊός βοήθησε τον διαβήτη τύπου 2 να εκδηλωθεί απότομα.

Η υπεύθυνη της μελέτης για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορονοϊού δρ Ελέιν Μάξγουελ αναφέρει ότι στην αρχή είχε υποθέσει ότι όσοι είχαν νοσήσει σοβαρά από την Covid-19 θα επηρεάζονταν περισσότερο και όσοι είχαν χαμηλό κίνδυνο θανάτου κινδύνευαν λιγότερο να φέρουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του.

Ωστόσο, η ανασκόπηση διαπίστωσε ότι αυτό δεν ισχύει. «Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν κανένα ιστορικό Covid, που υποφέρουν περισσότερο από κάποιον που ήταν σε αναπνευστική υποστήριξη για αρκετές εβδομάδες» είπε. Και αυτές οι εξουθενωτικές επιπτώσεις σε μερικούς ανθρώπους θα μπορούσαν να θέσουν «σημαντικό βάρος» στα εθνικά συστήματα υγείας. Για αυτόν τον λόγο και πρέπει να μελετηθούν περισσότερο και να αντιμετωπιστούν επίσης όσο ταχύτερα γίνεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...