Είναι ένα τέλος που είχε προαναγγελθεί, όμως σε κάθε περίπτωση θλιβερό. Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου της PITSOS στην Ελλάδα έχει αρχίσει, όπως αναφέρει επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για το τέλος μιας ιστορικής βιομηχανίας που μετρά 155 χρόνια στη χώρα μας, αλλά πέφτει θύμα της παγκοσμιοποίησης.
Στην επιστολή της ΠΟΕΜ σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του εργοστασίου έχει ήδη ξεκινήσει με την ανακοίνωση της εταιρίας ότι θα σταματήσει τη υπάρχουσα παραγωγή στο Ρέντη στις 31-12-2020». Μάλιστα οι εργαζόμενοι ζητούν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού καθώς και μία συνάντηση μαζί του ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εξαγωγές.
Οπως υπενθύμισε το insider.gr η ιστορική εταιρεία, η οποία εξαγοράστηκε το 2015 από την Bosch Siemens Hausegerate (BSH), προγραμμάτιζε να τερματίσει την παραγωγική δραστηριότητά της στην Ελλάδα και να προχωρήσει στη μεταφορά της παραγωγής στην Τουρκία ήδη από το 2018 –και ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους εργαζόμενους είχε τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο του 2017 (εδώ).
Ωστόσο, μετά από την αρνητική διάσταση που είχε πάρει η δημοσιοποίηση της απόφασης των Γερμανών η διοίκηση της εταιρείας έδωσε μια παράταση στη λειτουργία της βιομηχανίας στον Ρέντη. Σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες η γερμανική διοίκηση είχε μεταθέσει τον τερματισμό της παραγωγικής της δραστηριότητας στην Ελλάδα για το τέλος του 2021, με στόχο από το 2022 να έχει αποκλειστικά εμπορική δραστηριότητα στη χώρα μας. Οπως όμως αναφέρουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι, η διοίκηση πλέον έχει αποφασίσει να τερματίσει την παραγωγή στις 31 Δεκεμβρίου του 2020.
Το εργοστάσιο απασχολούσε το 2018 περί τους 250 εργαζομένους, σχεδόν τους μισούς από όσους απασχολούσε στις αρχές της δεκαετίας, αφού η η γερμανική BSH είχε υποβαθμίσει την μονάδα παραγωγής στην Ελλάδα μετά και το 2012 ενισχύοντας την παραγωγή της σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Τουρκία και η Πολωνία και η Ρουμανία.
Ο ρόλος της Siemens
Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο αποτέλεσε εμμέσως αντικείμενο της συμφωνίας συμβιβασμού της Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο το 2012 (για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας). Η συμφωνία -που δεν υλοποιήθηκε ποτέ- προέβλεπε επένδυση ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την απασχόληση 700 εργαζομένων. Τον Σεπτέμβριο του 2014 η Siemens Γερμανίας πώλησε τη συμμετοχή της στην Bosch και έτσι η Bosch κατέστη ο μοναδικός μέτοχος της BSH GmbH, που είναι η μητρική εταιρεία της BSH Hellas.
Η PITSOS δραστηριοποιείται εδώ και 155 χρόνια στην Ελλάδα, από το 1865.
Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής της κατασκεύαζε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από μικρές οικιακές συσκευές, φαράσια και μαχαιροπήρουνα, μέχρι συσκευές πετρελαίου, γκαζιέρες και θερμάστρες.
Από το 1959 ξεκίνησε και την παραγωγή ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, «η Pitsos συστήνει στο ελληνικό κοινό αρχικά τις πρώτες κουζίνες POP, ψυγεία No Frost, ψυγειοκαταψύκτες Astro, πυρολυτικές κουζίνες και μια πλήρη γκάμα εντοιχιζόμενων συσκευών, εισάγοντας νέες λέξεις και έννοιες στο αλφαβητάρι της άνεσης, της ευκολίας και της καινοτομίας στο σπίτι του Έλληνα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News