Η οικία του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, ανακαινίστηκε και ανοίγει τις πύλες της στο κοινό.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σήμερα Τρίτη, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του εθνικού ήρωα, διοργάνωσε τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας.
Ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, από την πλευρά τους, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν για τη διάσωση κι αναστήλωση του σπουδαιότερου ιστορικού μνημείου του δήμου την Ναταλία Ιωαννίδου για τη δωρεά της οικίας στο ΥΠΕΘΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Δράμας «Κύκλωψ» και τον δραμινό ιδρυτή της, Άρη Θεοδωρίδη, για την ευγενική χορηγία του έργου.
Η ιστορία της οικίας
Το εξοχικό της οικογένειας Μελά στην Κηφισιά, η οποία αποτελούσε δημοφιλές παραθεριστικό κέντρο της μεγαλοαστικής κοινωνίας των Αθηνών, τον 19ο και έως τα μέσα του 20ου αιώνα, φιλοξένησε από το 1895 -τα τελευταία εννέα χρόνια της ζωή του- τον Παύλο Μελά, τη σύζυγό του Ναταλία –το γένος Δραγούμη- και τα δύο παιδιά τους, τον Μιχαήλ και τη Ζωή -μητέρα της Ναταλίας Ιωαννίδη.
Φωτογραφίες της εποχής, δείχνουν τον Παύλο Μελά να παίζει με τα παιδιά του, στην πίσω αυλή. Τα σχέδια της εξοχικής κατοικίας είχε κάνει ο ίδιος ο Μελάς γράφοντας επάνω τους και ποιος θα έμενε σε κάθε δωμάτιο.
(Διαβάστε περισσότερα εδώ)
Στην τελετή της Τρίτης παρευρέθη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:
Με συγκίνηση παρίσταμαι σήμερα στην τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, την οποία με τόση γενναιοδωρία και εθνικό αίσθημα δώρισε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η εγγονή του, κυρία Ναταλία Ιωαννίδη. Συγκίνηση διπλή, καθώς σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, στα 34 μόλις χρόνια του. Σκοτώθηκε από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, στο χωριό Σιάτιστα της Καστοριάς (που σήμερα φέρει το όνομά του), όπου βρισκόταν για να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα του ελληνικού πληθυσμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Φέρνω στο νου μου την προσωπογραφία του με στολή αξιωματικού, που φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Ιακωβίδης το 1904, περίπου. Από το σχεδόν ολόσωμο αυτό πορτρέτο του μας ατενίζει με αυτοπεποίθηση μια ευγενής μορφή, ένα πρόσωπο αποφασισμένο, αφοσιωμένο στο εθνικό ιδεώδες που φλόγιζε εκείνη την εποχή τις καρδιές των ελεύθερων Ελλήνων. Ένας πατριώτης, που εγκατέλειψε με αυταπάρνηση την οικογενειακή εστία και την άνεση του αστικού βίου για να βρεθεί σε ένα τόπο άγνωστο και μια φύση εχθρική, όπου μάχονταν βίαια κομιτατζήδες, δυνάμεις του οθωμανικού στρατού, Έλληνες άτακτοι πολεμιστές, και να αντιμετωπίσει, συχνά απογοητευμένος αλλά πάντοτε ακέραιος, πιστός στην αποστολή του, την καχυποψία του τοπικού πληθυσμού, την ασυνεννοησία ακόμα και με τους φυσικούς συμμάχους του, την αγριότητα των αντιπάλων του, και τέλος την προδοσία.
Ευγενής ιδεολόγος, οραματιστής μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο Παύλος Μελάς, αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός. «Άλλοι θ’ αγωνισθούν κατά μεγαλύτερων εχθρών», έγραψε χαρακτηριστικά η Ναταλία Μελά. Ο αγώνας του μπορεί όλους «να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει στις ώρες τις αδύνατες. Γιατί οι ευγενικές ιδέες έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Και καμιά δεν προκόβει χωρίς ηρωισμό». Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.
Δείτε τις εντυπωσιακές εικόνες από τις εργασίες αποκατάστασης
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News