1127
| CreativeProtagon

Κορονοϊός: Ιδιος ο αριθμός νεκρών με τις χειρότερες ημέρες του πρώτου κύματος

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Οκτωβρίου 2020, 17:35
|CreativeProtagon

Κορονοϊός: Ιδιος ο αριθμός νεκρών με τις χειρότερες ημέρες του πρώτου κύματος

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 13 Οκτωβρίου 2020, 17:35

Αρνητικό ρεκόρ με 13 νεκρούς καταγράφηκε την Κυριακή, καθώς είναι η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας που ανακοινωθήκαν τόσο πολλοί θάνατοι με ή από Covid-19.

Ωστόσο, αν συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα από τις 2 έως τις 6 Απριλίου, οπότε και είχαμε το πενθήμερο με τους περισσότερους θανάτους από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το πενθήμερο από τις 7 ώς τις 11 Οκτωβρίου, θα διαπιστώσουμε ότι ο αριθμός των νεκρών είναι ακριβώς ο ίδιος: 29 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε πέντε ημέρες. Υπάρχουν όμως πολλά διαφορετικά δεδομένα…

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, ο μέσος όρος διασωληνωμένων για τις πέντε ημέρες, ήταν λίγο μικρότερος από τη δεύτερη, δηλαδή σήμερα. Συγκεκριμένα, το πρόσφατο πενθήμερο ο μέσος όρος διασωληνωμένων είναι 94 άτομα, ενώ κατά το πρώτο κύμα 91,4. Κάτι που σημαίνει ότι κατά το πρώτο κύμα και για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε χάσει τη ζωή του το 6,35% όσων νοσηλεύονταν στην Εντατική, ενώ τώρα το 6,17%. Μικρή η διαφορά, όμως σίγουρα οι καταστάσεις είναι καλύτερες…

Σε αυτή τη φάση και έπειτα από μερικούς μήνες εμπειρίας, «θεωρώ ότι και σαν ιατρική επιστήμη έχουμε μία δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό. Εχουμε περισσότερη γνώση από αυτή που είχαμε. Μάλιστα μια μεγάλη μελέτη που έγινε στο Μπρίστολ, έδειξε ότι οι γιατροί χειρίζονται καλύτερα τα περιστατικά. Και επίσης πιο γρήγορα, κάτι που επίσης είναι  σημαντικό. Και σταθερά παρακολουθούμε τις εξελίξεις του», είχε εξηγήσει ο υπεύθυνος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Εκτός από τα παλιά και νέα φάρμακα, που γνωρίζουν πλέον στις περισσότερες περιπτώσεις πώς να τα χρησιμοποιήσουν οι γιατροί, μία από τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόζουν οι Εντατικολόγοι, είναι να γυρίζουν τον ασθενή μπρούμυτα και ανάσκελα ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό βοηθά στον να μην προκληθεί πνευμονική ίνωση, η οποία θα επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση της υγείας τους. Μία τεχνική που μέχρι στιγμής έχει φανεί να σώζει ζωές.

 

Ημ/νια               Κρούσματα               Νεκροί    ΜΕΘ

2 Απριλίου                     129                                       3               91

3 Απριλίου                      69                                        6               92

4 Απριλίου                      60                                        9               91

5 Απριλίου                      62                                        5               93

6 Απριλίου                       20                                       6                90

Σύνολο 29 νεκροί   Μέσος όρος ΜΕΘ: 91,4

Ημ/νια               Κρούσματα               Νεκροί    ΜΕΘ

7 Οκτωβρίου                   407                                      4              88

8 Οκτωβρίου                   436                                      6               91

9 Οκτωβρίου                   391                                      1               98

10 Οκτωβρίου                 306                                     5              100

11 Οκτωβρίου                  280                                     13            93

Σύνολο 29 νεκροί  Μέσος όρος ΜΕΘ: 94

Ενας άλλος παράγοντας που ενδέχεται να μειώνει στατιστικά τον κίνδυνο θνησιμότητας στους ασθενείς σε αυτή τη φάση είναι η ηλικία.

Κατά το πρώτο κύμα τα άτομα άνω των 65 ετών που είχαν διαγνωστεί με Covid αποτελούσαν το 21,2% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ τις τελευταίες πέντε ημέρες είναι μόνο το 12,8%. Και η αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρότερη  ηλικία είχε παρατηρηθεί από τις αρχές Αυγούστου και ισχύει μέχρι και σήμερα.

Ο αριθμός των ημερήσιων καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι ένας παράγοντας τελείως ανομοιογενής και δεν μπορεί στατιστικά να δώσει κάποια απάντηση. Και δεν είναι ανομοιογενής μόνο προς τη σύγκριση χώρας με χώρα.

Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος πραγματοποιούνταν περίπου 600 τεστ την ημέρα, και μόνο σε άτομα με σοβαρά συμπτώματα. Πλέον, πραγματοποιούνται περίπου 7.000, πολλά από τα οποία τυχαιοποιημένα σε αεροδρόμια και άλλες εισόδους της χώρας, που σημαίνει ότι θα εντοπιστούν αρκετοί που δεν έχουν συμπτώματα ή δεν κατοικούν στη χώρα.

Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και τα ειδικά μαθηματικά μοντέλα που κάνουν τις αναγωγές και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Ακόμη όμως και αυτά, με τον κορονοϊό, φάνηκαν να αποτυγχάνουν στις περισσότερες εκτιμήσεις.

«Σχεδόν όλα τα μαθηματικά μοντέλα με προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας απέτυχαν. Εξαίρεση αποτέλεσε η εγκατεστημένη γνώση από τις παλιές πανδημίες για ένα θέμα, την καραντίνα. Ηταν το μοναδικό μέτρο που ανταποκρίθηκε σε αυτό που περιμέναμε και σε 40 ημέρες κατάφερε και σφυροκόπησε την πανδημία», εξηγεί ο Κώστας Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αρα, δεν μπορεί κάποιος να συγκρίνει τον αριθμό των ημερήσιων καταγεγραμμένων μολύνσεων μεταξύ τους για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, ούτε με άλλη χώρα, ακριβώς λόγω της στατιστικής ανομοιογένειας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη σταθερά.

Βέβαια, το πιο σημαντικό και το πιο κατανοητό, που δείχνει πόσο καλύτερη είναι η αντιμετώπιση των ασθενών σήμερα, είναι ότι στο πρώτο κύμα είχαμε αυτόν τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έπειτα από ένα μήνα πανδημίας και εν μέσω καραντίνας, ενώ τώρα είναι ύστερα από πέντε μήνες με περιοριστικά μέτρα και με ανοιχτά, υπό όρους, τον τουρισμό και τα σύνορα.

Και καθώς το καλοκαίρι ο κορονοϊός απέδειξε ότι είναι ο πρώτος ιός στην Ιστορία που δεν έχει εποχικότητα, αφού δεν σταμάτησε, αλλά απλώς επιβραδύνθηκε ο ρυθμός μετάδοσής του, δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί μέσα στον χειμώνα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...