Στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε άγρια μέσα στην Σύγκλητο, ένα γεγονός που θεωρείται κομβικό για την μετέπειτα πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι επίγονοι του θεώρησαν ότι το γεγονός αυτό πρέπει να μνημονεύεται και αποφάσισαν ότι καλύτερος τρόπος είναι να κυκλοφορήσει ένα νόμισμα που να περιέχει σχετικές αναφορές.
«Δημιουργήθηκε το 42 π.Χ., δύο χρόνια μετά την δολοφονία και είναι από τα πιο σημαντικά και μεγάλης αξίας νομίσματα του αρχαίου κόσμου» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News ο Μαρκ Σάλτσμπεργκ, πρόεδρος της Ένωσης Νομισματικής Εγγύησης, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου οργανισμού πιστοποίησης της γνησιότητας νομισμάτων στον κόσμο.
Στο νόμισμα, που θεωρείται ως το ιερό δισκοπότηρο στον κόσμο των συλλεκτών νομισμάτων, απεικονίζεται στην μια πλευρά το πρόσωπο του Μάρκου Ιούνιου Βρούτου. Ο ρωμαίος πολιτικός αν και ευνοούμενος του Ιουλίου Καίσαρα (κατά διάφορες ιστορικές πηγές ήταν νόθος γιός του) συμμετείχε ενεργά στην δολοφονία. Στην άλλη πλευρά υπάρχουν δύο σπαθιά και η επιγραφή EID MAR που αποτελεί συντομογραφία για τις Ειδούς του Μαρτίου, την ρωμαϊκή αργία της 15 Μαρτίου όπου έπεσε νεκρός ο Ιούλιος Καίσαρας.
Σύμφωνα με την Ένωση Νομισματικής Εγγύησης υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο περίπου 100 ασημένια τέτοια νομίσματα και μόλις τρία χρυσά ένα εκ των οποίων είναι και αυτό που θα δημοπρατηθεί. Το νόμισμα ανήκει σε ιδιωτική συλλογή στην Ευρώπη και θα τεθεί σε δημοπρασία στο Λονδίνο στις 29 Οκτωβρίου. Αν και η αξία του εκτιμάται στα 550 χιλιάδες ευρώ ο Μαρκ Σάλτσμπεργκ πιστεύει ότι η τελική τιμή του θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη με ορισμένους ειδικούς του χώρου να κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News