Στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ απονεμήθηκε το Νομπέλ Ειρήνης, την Παρασκευή.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της νορβηγικής επιτροπής, η ανθρωπιστική οργάνωση WPF (World Food Programme) βραβεύθηκε «για τις προσπάθειές της να καταπολεμήσει την πείνα σε όλο τον κόσμο, τη συνεισφορά της στη βελτίωση των συνθηκών για την επίτευξη ειρήνης σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και τη συμβολή της στην αποφυγή της χρήσης της πείνας ως όπλο στον πόλεμο και τις συγκρούσεις».
BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel Committee has decided to award the 2020 Nobel Peace Prize to the World Food Programme (WFP).#NobelPrize #NobelPeacePrize pic.twitter.com/fjnKfXjE3E— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2020
«Αληθινό κατόρθωμα»
«Είναι μια στιγμή υπερηφάνειας», «ένα αληθινό κατόρθωμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προγράμματος μετά την ανακοίνωση της επιτροπής.
«Μία από τις ομορφιές των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος είναι ότι δεν παρέχουμε μόνο τροφή για σήμερα και αύριο, αλλά δίνουμε επίσης στους ανθρώπους τις αναγκαίες γνώσεις για να καλύψουν τις ανάγκες τους τις μέρες που έρχονται», δήλωσε ο Τόμσον Φιρί στην Γενεύη λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της βράβευσης.
«Η υποψηφιότητα από μόνη της ήταν αρκετή, αλλά η βράβευση με το Νομπέλ Ειρήνης είναι αληθινό κατόρθωμα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έργο του οργανισμού για την παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, όταν σταμάτησαν οι αεροπορικές συνδέσεις. «Αυτό ξεπέρασε τα όρια του καθήκοντος».
WFP is deeply humbled to receive the 2020 #NobelPeacePrize.
This is in recognition of the work of WFP staff who put their lives on the line every day to bring food and assistance to more than 100 million hungry children, women and men across the world. pic.twitter.com/cjHOtqLcLk
— World Food Programme (@WFP) October 9, 2020
Τι κάνει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα
Το WFP παρέχει τροφή σε σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, από τους οποίους περίπου το 60% είναι παιδιά.
Η έδρα του βρίσκεται στη Ρώμη και διατηρεί αποστολές σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η οργάνωση συνεπικουρείται από διάφορες ΜΚΟ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που προσφέρουν δωρεές.
Τα δύο τρίτα των αποστολών της βρίσκονται σε περιοχές που πλήττονται από πολεμικές συγκρούσεις.
Οπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, ανά πάσα ημέρα, διαθέτει 100 αεροπλάνα, 30 πλοία και 5.600 φορτηγά για τη μεταφορά και διανομή τροφίμων στον πλανήτη. Κάθε χρόνο, διανέμει 15 δισεκατομμύρια μερίδες φαγητού, με κόστος 61 λεπτά τη μία. Ενας στους εννέα ανθρώπους στον κόσμο δεν έχει αρκετό φαγητό, λέει χαρακτηριστικά.
«Η έκτακτη επέμβαση στην Υεμένη είναι η μεγαλύτερη επιχείρησή μας παγκοσμίως. Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας», προσθέτει.
Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ, πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας και μέλος των Ρεπουμπλικάνων.
Το WPF συνεργάζεται πολύ στενά με τις άλλες δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ που επίσης έχουν την έδρα τους στη Ρώμη: την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) και το Διεθνές Ταμείο Γεωργικής Ανάπτυξης (FIDA).
Το WFP εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1960 στο συνέδριο της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) όταν ο Τζορτζ ΜακΓκόβερν, διευθυντής του Προγράμματος Φαγητό για την Ειρήνη, πρότεινε την εφαρμογή ενός πολύπλευρου προγράμματος παροχής τροφής. Η οργάνωση ιδρύθηκε επίσημα το 1963 από τον FAO και τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε μια πρωταρχική τριετή πειραματική μορφή. Το 1965, το πρόγραμμα επεκτάθηκε και τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή.
Πανδημία λιμού
Περισσότεροι από 821 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνιο λιμό, ενώ 135 εκατομμύρια άλλοι είναι αντιμέτωποι με τον λιμό ή κρίσιμες ελλείψεις στη διατροφή του. Σε αυτούς ενδέχεται να προστεθούν άλλοι 130 εκατομμύρια άνθρωποι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας αυξήθηκε κατά σχεδόν 70% τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την υγειονομική κρίση ενδέχεται να προκαλέσει μια «πανδημία λιμού», προειδοποιεί η οργάνωση, κυρίως σε Λατινική Αμερική, νότια, κεντρική και δυτική Αφρική.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News