Με τις αγορεύσεις (δευτερολογίες) των συνηγόρων υπεράσπισης συνεχίζεται σήμερα, από τις 11 το πρωί, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη της Χρυσής Αυγής που θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση των ποινών.
Το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να αποφασίσει σε ποιους εκ των κατηγορουμένων θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά – απόφαση καθοριστική ως προς το εύρος των ποινών που θα επιβληθούν τελικά.
Τελευταίο βήμα στη διαδικασία θα είναι η εισήγηση της εισαγγελέως για το ύψος των ποινών και η ανακοίνωσή τους.
Η απόφαση επί των ποινών ενδέχεται να γίνει την Παρασκευή, αν ωστόσο η σημερινή διαδικασία «τραβήξει» σε χρόνο, θα διακοπεί εκ νέου, με την ανακοίνωση των ποινών να πηγαίνει για τη Δευτέρα.
Προηγήθηκε ένα απίστευτο αλαλούμ στη δικαστική αίθουσα από την πρόταση της εισαγγελέως Οικονόμου επί των ελαφρυντικών, η οποία πρώτα ζήτησε να απορριφθούν όλα τα ελαφρυντικά για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, εξαιρώντας μόνο τρεις πρώην βουλευτές τους Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο.
Τα εν λόγω στελέχη της Χρυσής Αυγής είχαν αιτηθεί συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα, με την πρότασή της εισαγγελέως να προκαλεί την «έκρηξη» των συνηγόρων υπεράσπισης των υπόλοιπων κατηγορουμένων.
Στις διαμαρτυρίες τους, η κυρία Οικονόμου απάντησε πως θα ήταν αντιφατικό να δοθούν ελαφρυντικά για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους από τη στιγμή που κατηγορούνται για τόσο σοβαρά αδικήματα.
Τελικά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη υποχρεώθηκε να διακόψει τη συνεδρίαση καθώς οι συνήγοροι επέμεναν να υποβάλουν την ίδια αίτηση με τους τρεις που είχαν εξαιρεθεί.
Κατά την επανάληψη της διαδικασίας η Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε στη νέα της πρόταση, να αναγνωριστεί το ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα και σε όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αρκεί να μην έχουν προσωπική εμπλοκή σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες, όπως τη δολοφονία Φύσσα κλπ. (όχι δηλ. για όσους κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης: Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, Παναγιώταρο, Παππά, Γερμενή και Ματθαιόπουλο τον Ρουπακιά και καταδικασθέντες ως συνεργούς στη δολοφονία Φύσσα, του δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν κ.α.).
Πρόκειται για το προβλεπόμενο στο άρθρο 187 παρ. 6 ελαφρυντικό, το οποίο ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ψηφίστηκε ο νέος Ποινικός Κώδικας και προβλέπει ότι «η μη τέλεση οποιουδήποτε από τα επιδιωκόμενα εγκλήματα των παραγράφων 1 και 3 συνιστά ελαφρυντική περίσταση» (στα εν λόγω εγλήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: ανθρωποκτονία με πρόθεση, βαριά σωματική βλάβη, αρπαγή, αναγκαστική εξαφάνιση προσώπου, εμπόριο δούλων, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, ακούσια απαγωγή και βιασμός).
Στο ερώτημα αν η εισαγγελέας δικαιούται να ζητήσει ένα ελαφρυντικό που δεν ισχύει πλέον στον νέο Ποινικό Κώδικα, η απάντηση είναι καταφατική δεδομένου ότι κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν σε ισχύ ο προηγούμενος Κώδικας. Οποτε ως επιεικέστερη διάταξη έχει αναδρομική ισχύ και εφαρμογή.
Κατά συνέπεια, η αναγνώρισή του για τους πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που αντιμετωπίζουν μόνο το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, τους οδηγεί σε πλαίσιο ποινής από 1-5 χρόνια φυλάκισης και ουσιαστικά ένα βήμα και πριν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής τους.
Υπενθυμίζεται ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια, εξού και το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, προκειμένου να αποφύγουν τη φυλακή.
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο δικηγόρος πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, μιλά στο Open για τα ελαφρυντικά που ζητά η Χρυσή Αυγή:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News