587
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά την αγόρευσή της επί των ελαφρυντικών | ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Ερχονται οι ποινές για τους χρυσαυγίτες – Ανατροπή με την εισήγηση της εισαγγελέως!

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 13:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2020, 15:01
Η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου κατά την αγόρευσή της επί των ελαφρυντικών
|ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ ΙntimeNews

Ερχονται οι ποινές για τους χρυσαυγίτες – Ανατροπή με την εισήγηση της εισαγγελέως!

Protagon Team Protagon Team 8 Οκτωβρίου 2020, 13:35
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 08/10/2020, 15:01

H ώρα των ποινών για τους χρυσαυγίτες ήρθε. Λίγο μετά τις 13:00 της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνήλθε εκ νέου, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε την ετυμηγορία στη δίκη της Χρυσής Αυγής και αφού άκουσε τα αιτήματα των ενόχων για αναγνώριση ελαφρυντικών.

Οπως έγινε γνωστό, μάλιστα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου εισηγήθηκε αρχικά να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους 18 καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, πλην τριών. Οι τρεις ήταν οι Ευστάθιος Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Δημήτριος Κουκούτσης, που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για τους οποίους πρότεινε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «σύννομου βίου».

«Θα ήταν αντιφατικό να έχουν καταδικαστεί για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και για πράξεις που στρέφονται κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος από τη μία και από την άλλη να τους αναγνωρίζονται ελαφρντικά» είπε η εισαγγελέας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Open.

Προς στιγμήν προκλήθηκε ένταση με τους συνηγόρους να βάλλουν «κατά ριπάς» εναντίον της εισαγγελέως και χρειάστηκε η αποφασιστική παρέμβαση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

–Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

–Μιχαλόλιας: Όχι, κυρία πρόεδρε, δεν θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται».

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη και η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το αίτημα για το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

«Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;» είπε τότε η πρόεδρος απευθυνόμενη στους συνηγόρους υπεράσπισης που άρχισαν και πάλι να φωνάζουν: «Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς».

Η Μαρία Λεπενιώτη στην παρέμβασή της για την αποκατάσταση της τάξης στο ακροατήριο

Ωστόσο, μετά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων υπεράσπισης, η κυρία Οικονόμου προχώρησε σε… επαναδιατύπωση της πρότασής της. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η κυρία Οικονόμου πρότεινε τελικά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου για όσους είναι ένοχοι για πλημμελήματα, κάτι αναμενόμενο, αλλά προχώρησε και σε μια άλλη πρόταση: την αναγνώριση του ίδιου ελαφρυντικού για όσους έχουν κριθεί ένοχοι για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση, αλλά δεν βαρύνονται με βαριά κακουργήματα, δεν έχουν π.χ. άμεση εμπλοκή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Η εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι αυτές οι προτάσεις δεν αφορούν τους επτά που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης –για αυτούς δεν αναγνωρίζεται κανένα ελαφρυντικό, όπως δεν αναγνωρίζεται και για κατηγορούμενους όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αιγύπτιους αλιεργάτες κ.λπ. Χωρίς τα ελαφρυντικά, η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, που κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, είναι αντιμέτωπη με ποινές φυλάκισης από πέντε έως 15 έτη.

Στην ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου (εδώ) το δικαστήριο έκρινε μεταξύ άλλων ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Με την ίδια απόφαση, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση.

Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι «πυρηνάρχες» της Χρυσής Αυγής Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Η αγόρευση της κυρίας Οικονόμου είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ως γνωστόν πέρυσι τον Δεκέμβριο η ίδια είχε εισηγηθεί την απαλλαγή των κατηγορουμένων τότε ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (εδώ).

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...