Την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή χαιρέτισαν τα πολιτικά κόμματα και οι πολιτικοί.
H Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενημερώθηκε για την ετυμηγορία κατά τη διάρκεια συνάντησής της στο Προεδρικό Μέγαρο με τον αν. υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιωργο Κουμουτσάκο. Και δήλωσε.
«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για τη Δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας, φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήταν πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους».
Τη συμβολή της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να οδηγηθούν οι χρυσαυγίτες στο δικαστήριο, εξήρε, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (εδώ). «Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής, κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε από τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή την δική της απάντηση», τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:
«Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην Ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας. Ολοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε τον βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία, υπενθυμίζοντας ότι «είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».
Αναλυτικά από την Κουμουνδούρου ανέφεραν:
«Η σημερινή ημέρα περνάει στην Ιστορία της χώρας ως μια ημέρα νίκης για το Κράτος Δικαίου, ως μια ημέρα νίκης για τη Δικαιοσύνη και, τελικά, ως μια ημέρα νίκης για την ίδια τη Δημοκρατία.
Χαιρετίζουμε την ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου για τα μέλη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Χαιρετίζουμε, ακόμα, τους χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο προκειμένου να φωνάξουν υπέρ της νίκης της Δημοκρατίας. Το πλατύ δημοκρατικό ρεύμα που σχηματίστηκε σήμερα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τους χιλιάδες ακόμα πολίτες που δεν μπόρεσαν να έρθουν, αποτελεί τον πραγματικό προστατευτικό κλοιό της Δημοκρατίας απέναντι στον φασισμό. Πλέον είναι ευθύνη όλων να μην επιτραπεί ξανά στο φίδι του ναζισμού να μολύνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα».
Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έσπευσε να δηλώσει μετά την ετυμηγορία:
«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας.
Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους νεοναζί».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:
«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους χρυσαυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή.
»Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, τον ναζισμό, τον φασισμό.
Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον”».
- Διαβάστε: Νίκος Δένδιας: «Επήλθε η Νέμεση»
Την ικανοποίησή του για την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.
«Σήμερα η Δημοκρατία απεδείχθη περίτρανα πως ξέρει να είναι και μαχόμενη! Μια ιδιότητά της που πρέπει να τη διαφυλάσσουμε παντοτινά», είπε. Αναφερόμενος στη δικαιοσύνη, ο κ. Τασούλας πρόσθεσε πως: «Η Ελληνική Δικαιοσύνη, πιστή στον συνταγματικό κανόνα ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να εξυπηρετούν την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, έπραξε σήμερα το χρέος της, ανεπηρέαστη, πειστικά και εμπεριστατωμένα. Οι υπόδικοι είναι πλέον κατάδικοι και η Χρυσή Αυγή δεν είναι παρά μια εγκληματική οργάνωση, αρμοδιότητας του σωφρονιστικού και όχι του πολιτικού συστήματος».
Ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στα θύματα και εμμέσως στη συμβολή της ΝΔ για τον εκτοπισμό της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο και την άοκνη προσπάθεια των δικαστικών λειτουργών για να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης. «Για να φτάσουμε όμως εδώ, κάποιοι είτε έχασαν τη ζωή τους ή κυνηγήθηκαν και κάποιοι, ελάχιστοι, ξεκίνησαν την κατά νόμο δίωξη, εργαζόμενοι επίμονα, τεκμηριωμένα και αθόρυβα, ενώ η εγκληματική οργάνωση τότε δεν ήταν το σημερινό καθημαγμένο από τις εκλογές του 2019 κόμμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών έπειτα από πολυετή ακροαματική διαδικασία διατύπωσε τη δικανική του κρίση για τον πραγματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής. Το Δικαστήριο κατέληξε στην απόφασή του, όπως προβλέπουν οι εγγυήσεις του Κράτους Δικαίου, ανεξάρτητα από το πώς κινούνται τα πράγματα στο πεδίο της κοινωνίας και της πολιτικής. Το κράτος δικαίου διασταυρώθηκε στην προκειμένη περίπτωση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα επειδή τα δεδομένα ήσαν ευανάγνωστα και προφανή. Η Δικαιοσύνη όμως τα αξιολογεί όλα αυτά με αυστηρούς δικονομικούς κανόνες και γι’ αυτό η δική της κρίση έχει θεσμική βαρύτητα.
Βενιζέλος: «Οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους»
Ξεχωριστό ενδιαφέρον, όπως πάντα, είχε η δήλωση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου:
«Χρειάστηκαν έξι χρόνια προκειμένου να διατυπώσει η Δικαιοσύνη τη θέση της σε πρώτο βαθμό. Χρειάστηκαν οκτώ χρόνια από το 2012, όταν ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσα το ζήτημα της θεσμικής απομόνωσης και αποβολής της Χρυσής Αυγής. Μεσολάβησε το τραγικό, αλλά και καταλυτικό γεγονός της δολοφονίας Φύσσα. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ανέλαβε τον Σεπτέμβριο του 2013 την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει και να υποβάλει στην Εισαγγελία τα στοιχεία που θεμελίωσαν την κίνηση της ποινικής διαδικασίας. Ήταν μια τομή.
»Ακόμη όμως και μετά την κίνηση της διαδικασίας αυτής, ήταν πολλοί οι διστακτικοί ή οι ανοικτά αρνητικοί στη γραμμή της θεσμικής και ιδίως της κοινοβουλευτικής απομόνωσης της Χρυσής Αυγής. Υπήρξαν περίοδοι που οι κοινοβουλευτικοί αριθμοί δεν είχαν οσμή για κάποιους. Οπως δεν είχε οσμή η συνύπαρξη σε εκδηλώσεις “αγανάκτησης” κατά δύσκολων αλλά αναγκαίων επιλογών, που στη συνέχεια υιοθετήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις ως απολύτως αναγκαίες και οι μόνες εφικτές.
Εύχομαι η σημερινή δικαστική απόφαση και η σημερινή στάση της κοινωνίας και των κομμάτων απέναντι σε αυτή να σηματοδοτεί μια περίοδο μεγαλύτερης δημοκρατικής ωριμότητας για όλους μας και να λειτουργήσει ως αφετηρία για τον αναγκαίο αναστοχασμό», κατέληξε με νόημα ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έκανε μια σπάνια δήλωση, στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ενθυμούμενος πώς η κυβέρνησή του το 2013 είχε κινήσει τις διαδικασίες για τη δίωξη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική δραστηριότητα και πώς κάποιοι άλλοι (ο ΣΥΡΙΖΑ;) δεν είχαν πρόβλημα να αθροίζουν τις ψήφους τους με τους χρυσαυγίτες.
«Σήμερα δικαιώνεται και η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή. Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές, αλλά και απέραντη υποκρισία. Και ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου, μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πηγαίνανε χαμένες, μέσα σε ένα όργιο βίας. Και ας σκεφτούν, ορισμένοι, πώς εμείς αισθανθήκαμε τότε, βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο μία φορά. Πολύ απλά, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον», είπε ο κ. Σαμαράς.
Ενας άλλος πρώην Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, σημείωσε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου, σηματοδοτεί την ευθύνη όλων μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου, δημοκρατικού, και κυρίως διαφορετικού μέλλοντος. Σήμερα δεν κρινόταν μόνο η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, κρινόταν η Πολιτεία μας και η λειτουργία των δημοκρατικών μας θεσμών»,
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως είναι «έστω αργά, μια αχτίδα φωτός, που πρέπει όμως να φωτίσει τη μελλοντική πορεία του δημόσιου βίου της χώρας» καθώς αναντίρρητα, έπρεπε να υπάρξει δικαιοσύνη για τον Παύλο Φύσσα, δικαιοσύνη για τους Αιγύπτιους ψαράδες, όπως και για όλα τα θύματα αυτής της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Πρόσθεσε δε ότι ήταν απειλή για την ελευθερία όλων μας. Όσο σημαντική είναι αυτή η ιστορική απόφαση, ξέρουμε ότι η βία, ο φασισμός, ο ρατσισμός, δεν αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από τα δικαστήρια».
Επίσης και ο πρώην Πρωθυπουργός άφησε αιχμές για όσους ανέχτηκαν τις συμπεριφορές της Χρυσής Αυγής, ως μέσο για να προωθήσουν τις φιλοδοξίες τους κι αντί της ομοθυμίας απέναντι στην κρίση επικράτησε η διαίρεση, η πόλωση και η εύκολη δημαγωγία.
«Μπροστά μας, έχουμε και θα έχουμε νέες και μεγάλες προκλήσεις. Και θα απαιτηθεί να λειτουργήσουμε όλοι και δημοκρατικά και ομόθυμα. Είναι, ακριβώς για αυτόν τον λόγο, σημαντικό ότι για πρώτη φορά εδώ και αρκετά χρόνια, πολίτες και πολιτικοί, στέκονται ομόθυμα απέναντι σε ένα κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο με αυτά τα χαρακτηριστικά», τόνισε και ευχήθηκε αυτή η ομοθυμία να αποτελέσει κυρίαρχο στοιχείο στην πορεία του τόπου συνολικά, για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας και του λαού. «Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας, για να συντρίψουμε το αυγό του φιδιού», κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός.
«Η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης για την ιστορική δικαστική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε συγκεκριμένα: «“Τον Παύλο δεν θα τον φέρω πίσω, παλεύω για να σωθούν άλλα παιδιά”, είπε η Μάγδα Φύσσα. Σήμερα η Αθήνα παίρνει μια μεγάλη ανάσα. Ανάσα και δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στο μίσος και την βία από όπου και αν προέρχονται. Χωρίς συμψηφισμούς. Χωρίς “ναι μεν, αλλά”. Χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να επανσυνανταχτούμε γύρω από τις κοινές μας αρχές και αξίες. Ενωμένοι. Η πολιτική διαφωνία, η αντιπαράθεση, ακόμα και η σύγκρουση σε μια δημοκρατία, δεν είναι μόνο απαραίτητες αλλά και αναγκαίες. Όσο έντονες, όσο οξείες, όσο σφοδρές και αν είναι. Αρκεί να θυμόμαστε πως ο αντίπαλός μας δεν είναι εχθρός μας. Η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας κι ας σηκωθούμε λίγο ψηλότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής σημείωσε:
«Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη μίλησε για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή. Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου είναι ιστορική. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά αποδίδει Δικαιοσύνη. Το Κράτος Δικαίου που το νεοναζιστικό μόρφωμα ήθελε να καταλύσει, απεφάνθη. Ομως οι πολίτες είχαν βγάλει ήδη την πολιτική ετυμηγορία, αφήνοντας το μόρφωμα αυτό εκτός Βουλής και στέλνοντας το εκεί που ανήκει: Στο περιθώριο της κοινωνίας και της Ιστορίας. Γιατί οι πολίτες ξέρουν ότι η βία δεν είναι λύση σε μία Δημοκρατία. Οτι κάποιοι που παριστάνουν τους πατριώτες και τους αντισυστημικούς, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News