424
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ξεφορτώνεται τη μάσκα, δίνοντας το κακό παράδειγμα | REUTERS/Erin Scott

Θέατρο με τον κορονοϊό: Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και πέταξε επιδεικτικά τη μάσκα

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 07:30
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο ξεφορτώνεται τη μάσκα, δίνοντας το κακό παράδειγμα
|REUTERS/Erin Scott

Θέατρο με τον κορονοϊό: Ο Τραμπ επέστρεψε στον Λευκό Οίκο και πέταξε επιδεικτικά τη μάσκα

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2020, 07:30

Το κακό παράδειγμα, ακόμα και σε μια στιγμή που θα έπρεπε να εμπνεύσει κάτι θετικό στους συμπολίτες του, κατάφερε να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) ο πρόεδρος των ΗΠΑ βγήκε από το στρατιωτικό νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν από την Παρασκευή με συμπτώματα μόλυνσης από κορονοϊό.

Αρχικά, φορώντας μάσκα, βάδισε από την κεντρική έξοδο του νοσοκομείου ως τη λιμουζίνα που τον μετέφερε στο προεδρικό ελικόπτερο, το Marine One, για τη σύντομη πτήση της επιστροφής στον Λευκό Οίκο, σφίγγοντας τη γροθιά και κατόπιν υψώνοντας τον αντίχειρα προς τις κάμερες, προτού μπει στο αυτοκίνητο.

Οταν δημοσιογράφος φώναξε την ερώτηση πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ αποκρίθηκε απλώς «ευχαριστώ πάρα πολύ». Αλλος δημοσιογράφος ρώτησε τον Τραμπ αν είναι υπερμεταδότης και πάλι χωρίς απάντηση.

Με την άφιξή του στον Λευκό Οίκο, πάντα με μάσκα, και αφού βγήκε από το ελικόπτερο, προχώρησε προς το κτίριο.

Ανέβηκε μερικά σκαλιά, έβγαλε με μια θεατρική κίνηση τη μάσκα, ύψωσε ξανά τον αντίχειρα και στάθηκε μπροστά στις κάμερες, με το πρόσωπο ακάλυπτο, για αρκετές στιγμές.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Τραμπ παρότρυνε τους συμπατριώτες του να «βγουν εκεί έξω» και «να μη φοβούνται» την πανδημία.

Μολονότι οι γιατροί του τονίζουν ότι δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τελείως τον κίνδυνο (έμεινε στο νοσοκομείο πολύ λιγότερο από άλλους ασθενείς), ο Τραμπ επέμεινε να υποβαθμίζει την πανδημία, λίγο καιρό προτού διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές.

«Μην την αφήνετε να κυριαρχεί στη ζωή σας. Μην τη φοβάστε. Επιστρέφουμε, επιστρέφουμε στη δουλειά. Θα βγούμε μπροστά. Βγείτε εκεί έξω, να προσέχετε», προέτρεψε το κοινό του.

Αφού διατύπωσε την εικασία ότι έχει πλέον ανοσία στον κορονοϊό (οι γιατροί μάλλον θα διαφωνούσαν), ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι τα εμβόλια θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμα, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει μόνο στα μέσα του 2021. Κάπως έτσι, βέβαια, ξεχνιέται και η υπόσχεση του προέδρου ότι πριν ακόμη και από τις εκλογές του Νοεμβρίου οι ευπαθείς ομάδες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλιο.

Το BBC σχολίασε ότι το μεσσιανικού τύπου μήνυμα του προέδρου θα δώσει τον τόνο για το υπόλοιπο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Θα παρουσιάσει τη μόλυνση σαν κάτι που συνέβη γιατί είναι ηγέτης που βγαίνει στην πρώτη γραμμή. Τώρα με την αποθεραπεία θα οδηγήσει τη χώρα στη Γη της Επαγγελίας, όπου δεν υπάρχει Covid.

Αυτό έχει πολιτικό και προσωπικό ρίσκο, συνεχίζει το σχόλιο του BBC, γιατί δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ότι τα συμπτώματα δεν θα επιστρέψουν και μάλιστα σοβαρότερα. Υπάρχουν φυσικά και οι συγγενείς των 210.000 θανόντων από Covid, οι οποίοι μπορεί να βρουν την επίδειξη του προεδρου σχεδόν προσβλητική – και ίσως να το εκφράσουν στις κάλπες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...