Με μόλις δύο από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της να είναι γυναίκες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τη μοναδική ευκαιρία να προσθέσει μία ακόμα, όταν ανακοινωθεί το υποψήφιο μέλος που θα αντικαταστήσει τον εκπρόσωπο του Λουξεμβούργου, ο οποίος αποχωρεί.
Ομως, το πιθανότερο είναι να προτείνουν τον ολλανδό εκπρόσωπο Φρανκ Ελντερσον, στη θέση του Ιβ Μερς.
Κι αυτό ενώ τον τελευταίο καιρό η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει ότι πρέπει να μπουν περισσότερες γυναίκες στους κόλπους του θεσμού.
Ο ολλανδός τραπεζίτης είναι ο ένας από τους δύο που πρότειναν οι κυβερνήσεις για τη θέση. Ο άλλος είναι ο Σλοβένος Μπόστιαν Γιάζμπετς.
Ομως, όπως εκτιμούν οι Financial Times, πολλά μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα δυσαρεστηθούν με την είδηση, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις για να προτείνουν περισσότερες γυναίκες.
Ο Ελντερσον, πάντως, θεωρείται ικανός για αυτή τη θέση και τα πολλά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ λόγω της πανδημίας.
Δεν είναι λίγα όμως τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θεωρούν ότι υπάρχουν και γυναίκες ικανές για το πόστο.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Λαγκάρντ είχε εκφράσει τη λύπη της, σε συνέντευξή της σε γαλλικό περιοδικό, για το γεγονός ότι λίγες γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.
«Εξακολουθούν να υπάρχουν υπερβολικά λίγες γυναίκες σε θέσεις ευθύνης στον κόσμο, ιδιαίτερα στον οικονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, περιλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών», είχε πει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της ΕΚΤ, τα ηνία της οποίας ανέλαβε τον Νοέμβριο 2019.
«Από τα 25 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η (Γερμανίδα) Ιζαμπελ Σνάμπελ και εγώ είμαστε οι δύο μοναδικές γυναίκες στην οικογενειακή φωτογραφία. Δεν είναι φυσιολογικό», πρόσθεσε.
Σε μήνυμά της στο Twitter, η Σνάμπελ δήλωσε ότι «είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς τη σημασία ηγετών όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, οι οποίοι εκφράζονται ανοικτά για τα θέματα αυτά, παρ’ όλα τα φρικτά μισογυνικά σχόλια που σίγουρα θα ακολουθήσουν».
Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, «υπάρχει κάποια συνειδητοποίηση», όμως δεν πρόκειται παρά για «την αρχή της διαδικασίας».
Η ίδια εκτιμά ότι η κρίση της πανδημίας «κατέστησε πιο δύσκολη τη θέση των γυναικών».
«Οι γυναίκες αποτελούν σχεδόν το 70% των επαγγελμάτων Υγείας και κινδυνεύουν περισσότερο σε υγειονομικό επίπεδο. Με τον εγκλεισμό, βρίσκονται σε όλα τα μέτωπα, υποχρεωμένες να εργάζονται φροντίζοντας παράλληλα τα παιδιά, για να μη μιλήσουμε για την ενδοοικογενειακή βία. Σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους ή να δουν τον μισθό τους να μειώνεται».
Η ίδια έθεσε πρόσφατα νέους στόχους για αύξηση της παρουσίας των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ΕΚΤ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News