Κάποτε τα δεκάχρονα αγόρια έπαιζαν μπάλα στους ηλιόφωτους δρόμους και τσακώνονταν μεταξύ τους, έτσι τα ατυχήματα που τους συνέβαιναν (και αυτά που τα ίδια προκαλούσαν, φυσικά) ήταν μόνον γρατσουνιές, εκδορές και πολύ σπανίως κάτι σοβαρότερο, αλλά πάντως ιάσιμο. Για αυτοκτονίες ούτε λόγος, εννοείται.
Δυστυχώς, σήμερα τα παιδιά παίζουν εξ αποστάσεως, μέσω πληκτρολογίου, σε ένα γήπεδο σκοτεινό κάθε λεπτό του 24ώρου, όπου κουμάντο κάνουν άλλοι, αόρατοι τύποι, όχι άνθρωποι αλλά «περσόνες». Και μέσα σε αυτούς τους άλλους και αοράτους υπάρχουν και ψυχοπαθείς και εγκληματίες. Παίζοντας ένα τέτοιο ψηφιακό παιχνίδι λοιπόν, ένας πιτσιρικάς 11 χρόνων από τη Νάπολη της Ιταλίας «επείσθη» να αυτοκτονήσει. Ποιος άνανδρος τον «έπεισε»; Μα «ο άνδρας με την κουκούλα», που βγήκε από το τρίτο υπόγειο του Ιντερνετ για να ψαρέψει θύματα.
Το ηλεκτρονικό μήνυμα (μέσω κινητού τηλεφώνου) που άφησε τα μεσάνυχτα στους γονείς του ο μικρός Ναπολιτάνος ήταν αυστηρό, κοφτό, σαφέστατο: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ. Τώρα πρέπει να ακολουθήσω τον άνδρα με τη μαύρη κουκούλα. Δεν έχω περισσότερο χρόνο. Συγχωρέστε με». Και οι γονείς του δεν είναι τίποτε αμόρφωτοι και αδιάφοροι για την ανατροφή του τέκνου τους, κάθε άλλο: πρόκειται για ζεύγος δικηγόρων, οι οποίοι ενδεχομένως έχουν διαβάσει ή έχουν δει στο σινεμά και κάποιο από τα «παιδικά» θρίλερ του Στίβεν Κινγκ… Σημειωτέον ότι και το άτυχο παιδί δεν ήταν χαζό, αντιθέτως ήταν έξυπνο, υγιέστατο και αθλητής. Η οικογένεια δεν έχει οικονομικά προβλήματα.
Υστερα από αυτό το τρομερό μήνυμα, ο μικρός άνοιξε το παράθυρο του οικογενειακού διαμερίσματος, βγήκε στο μπαλκόνι και έπεσε στο κενό. Από τον ενδέκατο όροφο της πολυκατοικίας. Η Corriere della Sera αναφέρει μάλιστα μία λεπτομέρεια που δείχνει την αποφασιστικότητα του «πεπεισμένου» παιδιού και η οποία προκαλεί ανατριχίλα: ο μικρός αυτόχειρας για να μπορέσει να υπερπηδήσει το κιγκλίδωμα του μπαλκονιού φρόντισε να βρει σκαμνί, να το τοποθετήσει καταλλήλως, να πατήσει πάνω του και να φουντάρει.
Κατόπιν αυτών η εισαγγελία της ιταλικής πόλης άσκησε δίωξη κατ’ αγνώστων για υποκινηθείσα αυτοκτονία και η όλη υπόθεση ερευνάται από την Ασφάλεια. Πώς όμως «επείσθη» ο μικρός; Απείλησαν άγνωστοι την οικογένειά του, έτσι αυτός θυσιάστηκε για χάρη τους; Ποιος του έστησε παγίδα στο web και για ποιον λόγο; Η δραματική ιστορία, λένε οι Ιταλοί, θυμίζει το παιχνίδι «Γαλάζια Φάλαινα» που πριν από πέντε χρόνια είχε επινοήσει ένας νεαρός Ρώσος (φυλακισμένος τώρα πια) και το οποίο οδήγησε σε αυτοκτονίες παιδιών. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται οι επιθεωρητές της Ιταλικής Αστυνομίας.
Η Corriere λέει ότι η έρευνα προσανατολίζεται στην ιντερνετική «περσόνα» Jonathan Galindo, δηλαδή σε κάποιον που φοράει προσωπείο με τη μουσούδα του «Γκούφι», του κλασικού ήρωα του Ντίσνεϊ, και ο οποίος δείχνει μάλλον αστείος με το διάπλατα ψεύτικο χαμόγελό του, αν και αυτό αποκαλύπτει (ακόμη και στο παιδικό μάτι) μεγάλους και λαίμαργους κοπτήρες και κυνόδοντες.
Με την ιντερνετική επικοινωνία που έχει με τα παιδιά, αυτός ο τύπος αποσπά εντέχνως πληροφορίες για το καθένα, μαθαίνει τις συνήθειές τους, τους οικείους τους και δοκιμάζει την εμπιστοσύνη κάθε παιδιού με διάφορες «προκλήσεις» και «καθήκοντα» που του θέτει. Αυτά τα καθήκοντα αρχίζουν με αθώες παραγγελίες, όπως λόγου χάρη «ξυπνήστε στη μέση της νύχτας» ή «παρακολουθήστε μια τρομακτική ταινία» και καταλήγουν σε βιαιότητες.
Οι αστυνομικοί εστιάζουν λοιπόν σε ένα φρέσκο «παιχνίδι αυτοκτονίας» τύπου «Φάλαινας» που συνδέεται με την «περσόνα» Jonathan Galindo.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News