Οι δυσλειτουργίες-αστοχίες στο κυβερνητικό έργο σε μία σειρά από ευαίσθητα θέματα, όπως η προστασία των μαθητών στα σχολεία, η διαχείριση της νέας κρίσης στο Μεταναστευτικό μετά την καταστροφή της Μόριας και της «έκρηξης» των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αθήνα, δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια στην τελευταία συνεδρίαση (που έγινε με τηλεδιάσκεψη) του υπουργικού συμβουλίου για την απόδοση και συμπεριφορά συγκεκριμένων υπουργών, χωρίς ωστόσο να τους κατονομάσει.
Η «αστοχία» που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει, ήταν το φιάσκο με τις μάσκες στα σχολεία –μία πρωτοβουλία που είχε αναλάβει και ανακοινώσει προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, με την Ελλάδα να γίνεται μία από τις ελάχιστες χώρες όπου θα γινόταν δωρεάν διάθεση μασκών σε όλους του μαθητές και εκπαιδευτικούς στις σχολικές μονάδες, δημόσιες και ιδιωτικές.
Η εμβληματική αυτή κίνηση, ωστόσο, γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, καθώς στα σχολεία πήγαν υπερμεγέθεις μάσκες-αλεξίπτωτα (εδώ). Το χειρότερο όμως ήταν ότι ουδείς θέλησε να αναλάβει την ευθύνη για το φιάσκο και αυτό φέρεται να ήταν που ενόχλησε περισσότερο τον Πρωθυπουργό.
Αντίστοιχα και στο Μεταναστευτικό, χρειάστηκε η μετάβαση και παραμονή επί ημέρες στη Λέσβο του ίδιου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να μπει μία τάξη στο χάος που προκλήθηκε μετά τον εμπρησμό και την ολοκληρωτική καταστροφή του καταυλισμού της Μόριας.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στους υπουργούς του έλλειψη αλληλεγγύης και απόπειρα να επιδοθούν σε ένα ανεπίτρεπτο για την εικόνα της κυβέρνησης «γαϊτανάκι» ευθυνών.
«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική», ανέφερε χαρακτηριστικά, χτυπώντας προειδοποιητικό καμπανάκι, καθώς ορισμένοι φαίνεται ότι επαναπαύθηκαν στην απόφαση του Πρωθυπουργού προ εβδομάδων να μην προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο ανασχηματισμός, όμως, επανήλθε στο προσκήνιο, καθώς στη συνεδρίαση του υπουργικού βγήκαν από το τσεπάκι του κ. Μητσοτάκη οι πρώτες κίτρινες κάρτες για συγκεκριμένους υπουργούς.
«Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα», ήταν το σχόλιο που επεφύλαξε για ορισμένους, αποφεύγοντας πάντως να τους κατονομάσει.
Ωστόσο σύμφωνα με «Τα Νέα», η συγκεκριμένη φράση του κ. Μητσοτάκη αφορούσε τουλάχιστον τρεις συγκεκριμένους υπουργούς. Εγραψε συγκεκριμένα η Ελένη Ευαγγελοδήμου στο ρεπορτάζ της:
Μια φράση που αναμφίβολα «φωτογραφίζει» πρόσωπα και καταστάσεις. Είναι ενδεικτικό το πιο πρόσφατο blame game στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τις υπερμεγέθεις μάσκες που εστάλησαν στους μαθητές, με την ευθύνη να γίνεται επί ημέρες «μπαλάκι» ανάμεσα στα υπουργεία –τους υπουργούς Υγείας Βασίλη Κικίλια, Παιδείας Νίκη Κεραμέως και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο–, την ώρα που το Μαξίμου ζητούσε συλλογική ανάληψη ευθύνης και γρήγορη διόρθωση του λάθους.
Μια ακόμη χαρακτηρηστική παρατήρηση του Πρωθυπουργού ήταν ότι «όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε». Και επανέλαβε ότι «είμαστε συλλογικό όργανο και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε την ευθύνη και των επιτυχιών μας, αλλά και των όποιων αστοχιών μας».
Η περίπτωση Σταϊκούρα
Πηγές του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εξηγούσαν μάλιστα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι «οι κίτρινες κάρτες βγήκαν από τον Μητσοτάκη επειδή διαπιστώθηκαν αρκετά φάουλ από υπουργούς οι οποίοι παίζουν ατομικό παιχνίδι και δεν βάζουν τα πόδια τους στη φωτιά για να μην έχουν προσωπική φθορά».
«Ούτε το Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα μόνον του Νότη Μηταράκη, ούτε η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μπορεί να θεωρείται αρμοδιότητα μόνον του Βασίλη Κικίλια», σημείωναν οι ίδιες πηγές με νόημα.
Αυτή η αναφορά για την περίπτωση του κ. Μηταράκη δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη με δεδομένη μια άλλη τοποθέτηση που έκανε αίσθηση στη συνεδρίαση, αυτή του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος έσπευσε να υπερασπιστεί την εκλογική του περιφέρεια, τον νομό Φθιώτιδας, εκφράζοντας τη διαφωνία του σχετικά με τη δημιουργία πρόσθετου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (hot spot) μεταναστών στις Θερμοπύλες.
Οι νέοι «μπλε φάκελοι»
Σύμφωνα με «Τα Νέα», κατά τη διάρκεια του τηλε-Υπουργικού, δόθηκε συνολικά σύνθημα (καλύτερου) συντονισμού, οργάνωσης και επίσπευσης του κυβερνητικού έργου με νέους «μπλε φακέλους».
Για το 2021 υπάρχουν ήδη προσχέδια δράσης για κάθε υπουργείο, με συνολικά 98 στρατηγικούς στόχους και 60 νομοσχέδια. Τον προσεχή Δεκέμβριο θα εγκριθεί το τελικό, ετήσιο κυβερνητικό πλάνο και σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα σχέδια δράσης (αναμένεται να «κλειδώσουν» ως τα μέσα Νοεμβρίου) θα γίνουν προσβάσιμα από τους πολίτες, μέσα από τις ιστοσελίδες όλων των υπουργείων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής στην Παιδεία βρίσκονται ψηλά η μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η «διακυβέρνηση» των πανεπιστημίων και ένα νέο πλαίσιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, στο υπουργείο Υγείας είναι προτεραιότητα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στο Προστασίας του Πολίτη το νέο σωφρονιστικό σύστημα, στο Μετανάστευσης η ψηφιοποίηση του μηχανισμού καταγραφής των αιτούντων άσυλο, στο υπουργείο Οικονομίας το σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η μείωση του ιδιωτικού χρέους, η «2η ευκαιρία» κ.λπ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News