Από την εποχή του Ικάρου, ο άνθρωπος αναζητούσε τρόπους για να καταφέρει να πετάξει. Στη διάρκεια των αιώνων, αρκετοί προσπάθησαν να κατασκευάσουν κάποιου είδους τεχνητά φτερά, με τα οποία να μπορεί ένας άνθρωπος να μετατρέπεται για λίγη ώρα σε πτηνό. Τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε την κατασκευή ιπτάμενων μηχανισμών, τους οποίους μπορεί να φορέσει κάποιος είτε ενσωματωμένους σε κάποια στολή είτε ως αυτόνομες συσκευές που τοποθετούνται στην πλάτη του. Τα αποκαλούμενα jet packs μετατρέπουν τους κατόχους τους σε φιγούρες βγαλμένες από ταινίες και κόμικς.
Eχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών jet packs, κατασκευασμένα συνήθως από εφευρέτες, αφού η παγκόσμια βιομηχανία δεν διαπιστώνει, προς το παρόν τουλάχιστον, κάποια εμπορική αξία και προοπτική σε αυτές τις συσκευές και δεν ασχολείται μαζί τους. Oμως η φιλανθρωπική οργάνωση Great North Air Ambulance Service στη Βρετανία, που δραστηριοποιείται στην αποστολή ιατρικής βοήθειας σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, βλέπει στα jet packs έναν νέο, πολύτιμο σύμμαχο στις αποστολές διάσωσης όπου συμμετέχει.
Η οργάνωση διαθέτει έναν στόλο ασθενοφόρων και αεροσκαφών με τα οποία μεταφέρονται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, όπου υπάρχει άμεση ανάγκη για περίθαλψη τραυματιών. Τα στελέχη της απευθύνθηκαν στον Ρίτσαρντ Μπράουνιγκ, έναν από τους πρωτοπόρους του τομέα των jet packs. Ο βρετανός εφευρέτης έχει αφοσιωθεί στη δημιουργία τέτοιων ιπτάμενων μηχανισμών και πριν από τρία χρόνια ίδρυσε και μια εταιρεία κατασκευής τους, την Gravity Industries. Ζητήθηκε από τον Μπράουνινγκ και την εταιρεία του να δημιουργήσουν ένα ιπτάμενο μηχανισμό ειδικά σχεδιασμένο για χρήση από γιατρούς και νοσηλευτές.
Αμεση βοήθεια
Η εταιρεία ανταποκρίθηκε και δημιούργησε ένα νέο jet pack, το οποίο ονομάστηκε «Ιπτάμενος Γιατρός». Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι πρώτες δοκιμές του μηχανισμού. Ενα άτομο με στολή νοσηλευτή και έχοντας μαζί του ό,τι χρειάζεται για περιποιηθεί κάποιον τραυματία, φόρεσε το jet pack και πραγματοποίησε πτήσεις στο όρος Helvellyn, που αποτελεί δημοφιλή προορισμό αναρρίχησης και πεζοπορίας από τους λάτρεις τη φύσης. Στη δοκιμή πήραν μέρος εθελοντές που έπαιζαν τον ρόλο αναρριχητών και πεζοπόρων. Οι εθελοντές, όταν έφταναν σε συγκεκριμένα σημεία που είχαν υποδειχθεί από τους οργανωτές της δοκιμής, ζητούσαν βοήθεια.
Ο ιπτάμενος νοσηλευτής χρειάστηκε μόλις 90 δευτερόλεπτα για να φτάσει στα άτομα που ζητούσαν βοήθεια, ενώ αν η προσέγγιση γινόταν ακόμα και με ελικόπτερο, θα περνούσε αρκετή ώρα. «Ο μηχανισμός λειτουργεί με κινητήρες αεριώθησης τζετ, παρόμοιους με αυτούς των αεροσκαφών, αλλά σε πολύ μικρό μέγεθος. Τον έλεγχο του μηχανισμού έχει ο χρήστης, ο οποίος πετά σε χαμηλό ύψος από το έδαφος, ώστε σε περίπτωση που για κάποιον λόγο πέσει, να μην κινδυνεύσει η ζωή του» δηλώνει ο Μπράουνιγκ. H Gravity Industries κοστολόγησε τον «Ιπτάμενο Γιατρό» στα 370.000 ευρώ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News