815
Ο Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ της Δευτέρας. Αργότερα μίλησε στο Mega προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα του χαρακτηρισμού της Συμφωνίας των Πρεσπών | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Πέτσας: «Αβλεψία που διορθώθηκε» η αναφορά σε «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 17:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/09/2020, 22:10
Ο Στέλιος Πέτσας στο μπρίφινγκ της Δευτέρας. Αργότερα μίλησε στο Mega προκειμένου να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα του χαρακτηρισμού της Συμφωνίας των Πρεσπών
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Πέτσας: «Αβλεψία που διορθώθηκε» η αναφορά σε «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 17:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 28/09/2020, 22:10

«Σε τέτοιου είδους κείμενα, δεν είναι σπάνιο να υπάρχει μια “ορθή επανάληψη”. Ηταν μια αβλεψία η οποία διορθώθηκε, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο». Με αυτά τα λόγια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιχείρησε, σε συνέντευξή του στο Mega το απόγευμα της Δευτέρας, να δώσει ένα τέλος στο πολιτικό θέμα που προέκυψε από το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Στην πρώτη έκδοση του κοινού ανακοινωθέντος γινόταν μεταξύ άλλων αναφορά σε «ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών», χαρακτηρισμός που προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί θυμήθηκαν ότι η Νέα Δημοκρατία, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία ως προδοτική και αντεθνική.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να σχολιάσουν δηκτικά:

«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πλέον, όχι μόνο δίνει μάχες υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, αλλά σε επίσημη τοποθέτησή της, στο κοινό ανακοινωθέν με τις ΗΠΑ που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «ιστορική» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τώρα που συμφωνούμε απόλυτα με τον κ. Μητσοτάκη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιστορική, θα φέρει επιτέλους τις κυρώσεις συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία προς ψήφιση στη Βουλή ή φοβάται τον πανελλήνιο διασυρμό για την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού και την καταψήφιση από τον κ. Σαμαρά και τη μισή κοινοβουλευτική του oμάδα;».

Αυτή η αναφορά περί «ιστορικής συμφωνίας» στο πρώτο κείμενο του υπουργείου Εξωτερικών δεν έμεινε ασχολίαστη ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος από τη Βουλή συνεχάρη με νόημα την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτή τους την παραδοχή.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, όπως και η ΝΔ, είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν είχε φτάσει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2019.

Σε σχόλιό του, το γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«Ως αντιπολίτευση η ΝΔ καταψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτήριζε «εθνική ήττα». Ως κυβέρνηση τώρα, στο σημερινό κοινό ανακοινωθέν, τη χαρακτηρίζει «ιστορική». Ιστορική υποκρισία και λαϊκισμός. Διπρόσωπος ο κ. Μητσοτάκης, Ιανός και μάλιστα στα Εθνικά Θέματα. Η κωλοτούμπα τελικά είναι τακτική και για τους δύο, για τον κ. Τσίπρα και για τον κ. Μητσοτάκη».

Μετά από όλα αυτά το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε μια «ορθή επανάληψη» του κοινού ανακοινωθέντος, στο οποίο ο χαρακτηρισμός «ιστορική» δεν υπήρχε πια για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Πέτσας μίλησε για βιασύνη των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των ΜΜΕ, να βγάλουν θέμα και επέμεινε ότι σε τέτοια κείμενα, ακόμα και σε διεθνείς συμφωνίες, υπάρχουν διορθώσεις. «Ενα δεύτερο μάτι είναι πάντα χρήσιμο», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν όντως είναι μια «ιστορική» συμφωνία, αυτή με τη Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Πέτσας τη χαρακτήρισε «πολύ σημαντική συμφωνία». Παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση, όσο ήταν στην αντιπολίτευση, είχε διαφωνήσει με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι εφόσον η συμφωνία ψηφιζόταν, θα παρήγαγε αποτελέσματα.

«Κάνουμε ό,τι πρέπει ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση αυτής της συμφωνίας με έναν τρόπο που δεν θα είναι προβληματικός, τόσο για τις διμερείς σχέσεις, όσο και για την ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε κάθε περίπτωση, η μάλλον άτσαλη προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει (και να σβήσει) την αναφορά σε «ιστορική» Συμφωνία των Πρεσπών προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν:

«Ο διασυρμός της ΝΔ και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη με την “ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών” δεν έχει προηγούμενο.

Δεν έχει ξανασυμβεί στα χρονικά, μετά τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την υποκρισία της ΝΔ, η διπλωματία της χώρας να εκλιπαρεί τις ΗΠΑ για να βγάλει ορθή επανάληψη στο κοινό ανακοινωθέν και να απαλείψει τη λέξη “ιστορική”, που επιβεβαίωσε την κοροϊδία και τα προεκλογικά ψέματα του κ. Μητσοτάκη.

Η ορθή επανάληψη του ανακοινωθέντος Ελλάδας – ΗΠΑ δεν παραγράφει την μνημειώδη αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών ως “ιστορική” από τον κ. Μητσοτάκη. Απλά επιβεβαιώνει την τραγελαφική προσπάθειά του να συνεχίσει την ιστορική εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών και διασύρει τη χώρα διεθνώς για τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ.

Τα υπόλοιπα με τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, όταν και αν βγάλει άκρη με τον κ. Σαμαρά και τους πρώην μακεδονομάχους βουλευτές του και τολμήσει να φέρει προς κύρωση τις συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία».

Το Κίνημα Αλλαγής, από την πλευρά του, σχολίασε:

«Μετά την αντίδρασή μας η κυβέρνηση έσπευσε να αλλάξει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος για την “ιστορική” συμφωνία των Πρεσπών. Ο,τι και να κάνουν όμως αποκαλύφθηκαν.

Η ιστορική υποκρισία και η διπροσωπία και στα εθνικά θέματα, τους χαρακτηρίζει.

Με αυτές τις δήθεν ορθές επαναλήψεις, απλά αυτογελοιοποιούνται».

Τo KKE ανέφερε:

«Ο κυβερνητικός τραγέλαφος με την αναφορά στην “ιστορική” Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και τα συγχαρητήρια του κ. Τσίπρα προς τη ΝΔ, επιβεβαιώνουν ένα πράγμα: Ότι ο εθνικισμός, στον οποίο επένδυσε ως αντιπολίτευση η ΝΔ, συνάντησε τελικά τον κοσμοπολιτισμό του ΣΥΡΙΖΑ για χάρη και μόνο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών κι ευρωενωσιακών συμφερόντων που επέβαλαν τη συγκεκριμένη Συμφωνία».

Το δε ΜέΡΑ25 υπενθύμισε εύστοχα ένα σύνθημα της εποχής των συλλαλητηρίων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...