Τα μάθατε τα νέα; Τα Χριστούγεννα ακυρώνονται. Τα μπαρ είναι έτοιμα να κλείσουν και πάλι. Και αρκετά εστιατόρια να χρεοκοπήσουν. Τα ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο και τα αεροπλάνα βρίσκονται στο έδαφος. Πού θα πάει αυτό; Ας μας πουν αυτοί που βλέπουν φως στο τούνελ… Ποιοι είναι όμως οι αισιόδοξοι;
Πάντως όχι οι επιστήμονες. Αυτοί είναι πολύ φειδωλοί στη διασπορά καλών ειδήσεων. Ακόμα και αν υπάρχει κάτι καλό, θα το αναμασήσουν και με μεγάλη προσοχή στην κάθε τους λέξη, θα εκφράσουν την πιο συγκρατημένη αισιοδοξία. Και είμαστε εδώ για να το δούμε αυτό, ακόμα και τη στιγμή που θα ανακοινώνουν το πρώτο εμβόλιο για τον κορονοϊό που θα λάβει άδεια κυκλοφορίας.
Οι ανακοινώσεις για τον κορονοϊό έπεφταν σαν καταιγίδα από τον Φεβρουάριο και οι περισσότερες ανέφεραν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα. Τόσες πληροφορίες καθημερινά, χωρίς τελικά να μάθουμε κάτι σημαντικό.
Οπως άλλωστε συμβαίνει ακόμα. Γνωρίζουμε ελάχιστα. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, περισσότερα θα είναι τα ευχάριστα, παρά τα δυσάρεστα νέα που θα έχουμε από τους ειδικούς για τον κορονοϊό ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να πιστεύουν οι αισιόδοξοι. Από τα φάρμακα και τα εμβόλια, μέχρι τις φυσικές μεταλλάξεις του ιού, είναι βέβαιο ότι κάτι καλό θα γίνει στο σύντομο μέλλον…
Διασταυρούμενη ανοσία
Παλαιότερα, λίγο έτρεχε η μύτη, σε κάποιους κοκκίνιζαν τα μάτια, ελάχιστος πυρετός, κάνα γερό φτάρνισμα, αλλά μέχρις εκεί. «Κοινό κρυολόγημα» λέγαμε και σημασία καμία δεν δίναμε στους ρινοϊούς που βρίσκονταν παντού, γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Τώρα όμως, ο συγκεκριμένος ρινοϊός, ο κορονοϊός, έχει πολύ μεγαλύτερη επιθετικότητα από τα ξαδέλφια του. Και ως αποτέλεσμα προκαλεί σοβαρές λοιμώξεις, που κάποιοι απλώς δεν μπορούν να τις αντέξουν και καταλήγουν. Γιατί δεν συμβαίνει όμως το ίδιο σε όλους;
Διότι σύμφωνα με ένα σενάριο, το φαινόμενο της διασταυρούμενης ανοσίας σώζει ζωές. Δηλαδή όσοι είχαν κολλήσει κοινό κρυολόγημα πρόσφατα, θα περάσουν πιο ήπια τον κορονοϊό, ακριβώς επειδή είναι συγγενικοί ιοί και ο οργανισμός τούς αναγνωρίζει.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν, ώστε να καταπολεμήσουν τον νέο κορονοϊό έως και στο 50% των ατόμων που μολύνονται.
Πρόκειται για άτομα που δεν έχουν γνωστή έκθεση στον κορονοϊό, άρα δεν διαθέτουν αντισώματα, έχουν όμως περάσει άλλους ρινοϊούς (κοινά κρυολογήματα) στο παρελθόν.
Οι έρευνες καταλήγουν στην υπόθεση ότι πιθανότατα τα άλλα κρυολογήματα έχουν προκαλέσει αυτό που ονομάζουν «διασταυρούμενη ανοσία», κοινώς μια ασπίδα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων κορονοϊών.
Καινούργια φάρμακα
Σε όλο τον κόσμο και σε προσεκτικά ελεγχόμενες μελέτες, ειδικοί διερευνούν την δράση διαφόρων φαρμάκων στην αντιμετώπιση ασθενών με Covid-19.
Κάποια φάρμακα επιβραδύνουν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, το οποίο δημιουργεί το φαινόμενο της καταιγίδας κυτταροκινών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρής φλεγμονής.
Αλλες δραστικές ουσίες, που έχουν δημιουργηθεί από τεχνητά αντισώματα ή το πλάσμα αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, το ενισχύουν ώστε να καταπολεμήσει τον κορονοϊό. Κάποια έχουν δημιουργηθεί ώστε να σταματούν την αναπαραγωγή του ιού.
Ωστόσο, από την ανακοίνωση της Βρετανίας για την κορτιζόνη (εδώ) στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία ακόμη δεν έχει λάβει επέκταση έγκρισης για την Covid-19, έχει περάσει αρκετός καιρός που δεν έχει διατυπωθεί κάτι νεότερο στο πεδίο των φαρμάκων.
Ανοσία αγέλης
Καλό ή κακό, πλέον γνωρίζουμε ότι με την επιθετικότητα που έχει ο κορονοϊός, το σενάριο της ανοσίας αγέλης ή του τείχους ανοσίας είναι κακή ιδέα.
Και όχι μόνο επειδή έχει δολοφονικές διαθέσεις. Αλλά και επειδή έχει αποδειχθεί ότι κάποιοι δεν τον μεταδίδουν σε κανέναν, ενώ κάποιοι άλλοι είναι σούπερ μεταδοτικοί και μπορούν να μολύνουν μέχρι και 100 άτομα σε μία ώρα, όπως είχε γίνει τον Μάιο με θετικό κρούσματα σε κλαμπ της Νότιας Κορέας (εδώ).
Αρα, για τον συγκεκριμένο ιό και ο αριθμός R είναι απλώς ένα ενδεικτικό νούμερο δίχως καμία ιδιαίτερη σημασία, ειδικά σε περιπτώσεις συρροής κρουσμάτων, ακριβώς επειδή ο πληθυσμός που προσπαθεί να χαρακτηρίσει δεν είναι ομοιογενής.
Αυτό βέβαια έχει και ένα θετικό στοιχείο, καθώς ενδέχεται πλέον η ανοσία αγέλης να προκαλείται με πολύ μικρότερο ποσοστό, που μπορεί να κυμαίνεται από 20% έως 50%.
Εν αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων από το Μανάους της Βραζιλίας, όπου τους προηγούμενους μήνες καταγράφηκαν εικόνες που πάγωναν το αίμα, με νεκρούς να θάβονται μαζικά σε λάκκους.
Ομως επειδή το 50% των κατοίκων της πόλης που έχουν μολυνθεί, έχουν επιζήσει και έχουν ιαθεί, απέκτησαν αντισώματα, θα φανεί εάν είναι ικανό ποσοστό για ανοσία αγέλης. Οχι βέβαια ότι είναι η λύση, αλλά δεν είναι και το 75% που γνωρίζαμε στην αρχή ότι απαιτείται.
Στη θετική πλευρά της, αυτή η είδηση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε μερικά εκατομμύρια λιγότερα εμβόλια για να επιτύχει η παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας.
Μεταλλάξεις
Στόχος των ιών είναι να χρησιμοποιήσουν τους ανθρώπους (ή τα ζώα) ως ξενιστές, για να καταφέρουν να επιβιώσουν. Δεν θέλουν να μας σκοτώσουν, διότι τους είμαστε χρήσιμοι.
Αυτός είναι και ο λόγος που και οι πιο θανατηφόροι ιοί δυσκολεύονται να κατακτήσουν τον κόσμο. Διότι όταν ο οικοδεσπότης τους πεθαίνει, τελειώνει και ο κύκλος της δικής τους ζωής.
Ετσι, η συνήθης τακτική που ακολουθούν οι ιοί είναι κάθε φορά που μεταλλάσσονται, να γίνονται και λιγότερο επικίνδυνοι για τον ξενιστή τους.
Ηδη από τον άνοιξη, όπως γράφουν οι Times, γιατροί από την Ιταλία και τις ΗΠΑ δήλωναν ότι βλέπουν σημάδια μείωσης της επιθετικότητά τους. Κάτι που δημιουργεί την ελπίδα για το τέλος της πανδημίας συντομότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News