Σεισμό προκάλεσε στην Ουάσινγκτον το δημοσίευμα των κυριακάτικων New York Times με τις αποκαλύψεις για τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία τόσα χρόνια παλεύει με νύχια και με δόντια να μην δουν το φως της δημοσιότητας.
Οι ρεπόρτερ της ιστορικής εφημερίδας κατάφεραν αυτό που προσπαθούν το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κογκρέσο και η πολιτεία της Νέας Υόρκης: να πάρουν στα χέρια τους τις φορολογικές δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά του νυν προέδρου της τελευταίας 20ετίας, που αφορούν την περιουσία του και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Οπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «ο Τραμπ έχει πολύ μεγαλύτερη επιτυχία να παριστάνει τον μεγιστάνα, παρά να είναι». Και συνεχίζει λέγοντας πως, από ό,τι φαίνεται, πήρε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία το 2015, κυρίως για να δώσει νέα αγοραστική αξία στο όνομά του.
Το εντυπωσιακό είναι το πόσα λίγα χρήματα έχει πληρώσει σε φόρους στο αμερικανικό κράτος. Για παράδειγμα, το 2016 και το 2017, το ποσό ανήλθε μόλις στα 750 δολάρια ανά έτος!
Μάλιστα, τα 11 από τα 18 χρόνια που έχουν στη διάθεσή τους οι δημοσιογράφοι, ο Τραμπ δεν έχει πληρώσει ούτε σεντ σε φόρους. Πώς τα κατάφερε; Δήλωσε μεγαλύτερες ζημίες από ό,τι έσοδα. Οι επιχειρήσεις του, ανάμεσά τους και τα γήπεδα γκολφ, έχουν χάσει τεράστια ποσά όλα αυτά τα χρόνια, και έτσι η φορολόγησή του ήταν ελάχιστη.
Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία στο πληρέσταστο ρεπορτάζ των ΝΥΤ, που προκαλούν εύλογες απορίες, όπως τα παραθέτει το slate.com:
Toν έσωσε «Ο Υποψήφιος»
Πολύτιμη οικονομική ανάσα έδωσε στον Τραμπ «Ο Υποψήφιος», το ριάλιτι σόου στην τηλεόραση, το οποίο του απέφερε 427,4 εκατ. δολάρια μέσω συμφωνιών για τις άδειες μετάδοσης και διαφημίσεις. Τα περισσότερα χρήματα πήγαν σε άλλες επιχειρήσεις του.
Δικαιολογεί τα έξοδά του ως επιχειρηματικές δαπάνες
Ακόμα και όταν παρουσίαζε μεγάλες ζημίες, ο Τραμπ εξακολουθούσε να ζει πλουσιοπάροχα. Το μυστικό είναι ότι παρουσίαζε όλα τα έξοδα ως επιχειρηματικές δαπάνες και έτσι αφαιρούνταν από τη φορολογία. Ακόμα και τα κουρέματά του, τα κατέγραφε στην κατηγορία εξόδων που ήταν απαραίτητα για τις επιχειρήσεις του. Το ίδιο έκανε και με τα ακίνητά του, ακόμα και όταν επρόκειτο για προσωπικές του κατοικίες.
Πληρώνει περισσότερους φόρους σε ξένες χώρες από ό,τι στις ΗΠΑ
Μπορεί στο αμερικανικό κράτος να πληρώνει ελάχιστα χρήματα σε φόρους, όμως σε άλλες χώρες έχει καταβάλει πολύ περισσότερα. Για παράδειγμα, στις Φιλιππίνες, 156.824 δολάρια, στην Ινδία, 145.500 δολάρια και στον Παναμά, 15.598 δολάρια.
Οι συγγενείς του βαφτίζονται σύμβουλοι
Ο Τραμπ έχει κάνει συνήθεια την πρόσληψη στενών συγγενών του ως συμβούλους στις επιχειρήσεις του. Διασταυρώνοντας τα φορολογικά στοιχεία της Ιβάνκα Τραμπ με τα δικά του, οι NYT βρήκαν ότι το ποσό που εισέπραξε από εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων ήταν το ίδιο με δαπάνες που δήλωσε ο Οργανισμός Τραμπ για συμβουλευτικές υπηρεσίες, οι οποίες αφαιρέθηκαν από το φορολογούμενο εισόδημα.
Η προεδρία έχει ανεβάσει την επιχειρηματική του αξία
Ο Τραμπ συχνά παραπονιέται ότι επειδή είναι πρόεδρος, χάνει λεφτά από τις επιχειρήσεις του, όμως -και σε αυτό- ψεύδεται. Το θέρετρό του στη Φλόριντα, για παράδειγμα, έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση των μελών του από τότε που έγινε πρόεδρος. Πολλοί επιχειρηματίες και μέλη των λόμπι έχουν ξοδέψει μεγάλα ποσά σε επιχειρήσεις του Τραμπ για να τον πλησιάσουν. Επίσης, έχει μεγάλα έσοδα από επιχειρήσεις του στο εξωτερικό, ανάμεσά τους από την Τουρκία, την Ινδία και τις Φιλιππίνες.
Ελέγχεται για μία μεγάλη επιστροφή φόρου
Στα 18 χρόνια των φορολογικών στοιχείων που αναλύουν οι NYT, ο Τραμπ πλήρωσε 95 εκατ. δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους. Ομως, από αυτά, του επιστράφηκαν τα 72,9 εκατ., κάτι που αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την αμερικανική Εφορία από το 2011, ακόμα. Το πόρισμα δεν έχει βγει. Αν είναι εναντίον του, ο Τραμπ πρέπει να επιστρέψει στο κράτος 100 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τα φορολογικά του στοιχεία, επιχείρημα, που για πολλούς, δεν ευσταθεί.
Χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δάνεια
Ο Τραμπ χρωστά 421 εκατ. δολάρια σε δάνεια, πολλά από τα οποία θα κληθεί να πληρώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Αν εκλεγεί, οι πιστωτές του θα βρεθούν στην πρωτοφανή θέση να κυνηγούν έναν πρόεδρο εν ενεργεία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά οι New York Times.
Και όλα αυτά, βγήκαν στη φόρα στο πρώτο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας. Θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News