Αυστηρό μήνυμα προς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην προχωρούν σε δηλώσεις αμφισβήτησης της κεντρικής γραμμής του κόμματος, απήθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, μία ημέρα μετά το θέμα που προκλήθηκε στην Κουμουνδούρου, αφενός από την ηχηρή διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου (εδώ) για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας», τον οποίο απέδωσε στον Πρωθυπουργό ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, και αφετέρου για το «άπατρις και διεθνιστής» που εκστόμισε εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη η βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη (εδώ).
Αμφότερες οι δηλώσεις προκάλεσαν αναταραχή στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συγκυρία μάλιστα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πασχίζει να πάρει το «πάνω χέρι» έναντι της κυβέρνησης, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Στον κ. Τσακαλώτο –που φέρεται να είχε μία θυελλώδη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον πρώην υπ. Οικονομικών να του λέει «αν θες διώξε με»– βγήκε πρώτος πρώτος να απαντήσει ο πάντα ευαίσθητος και έτοιμος να αναλάβει τέτοιου είδους «ειδικές αποστολές», Παύλος Πολάκης. «Ευκλείδη, τελικά είναι και απατεώνες και χυδαίοι», είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών, θέλοντας να τον επαναφέρει στην κομματική τάξη.
Και την Πέμπτη ήρθε και η απάντηση από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που μόλις τον περασμένο Ιούλιο έλεγε σε συνέντευξή του στο «Εθνος» ότι δεν θέλει να λειτουργεί ως χωροφύλακας έναντι των στελεχών του, αλλά τελικά φαίνεται ότι το μετάνιωσε. «Αν θέλετε συμπροεδρία να μου το πει κάποιος εδώ μέσα», φέρεται να φώναξε ο κ. Τσίπρας στον λεγόμενο «πρωινό καφέ» στην Κουμουνδούρου, και έπειτα αποφασίστηκαν μέτρα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι συμπεριφορές και τοποθετήσεις όπως η τελευταία του κ. Τσακαλώτου, που θέτουν σε ευθεία αμφισβήτηση τη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος, δεν θα γίνουν ξανά ανεκτές, ειδικά σε μία περίοδο –όπως είπε– που η κυβέρνηση βρίσκεται «κολλημένη στα σχοινιά» εξαιτίας των αποτυχημένων επιλογών της σε μία σειρά από φλέγοντα θέματα.
Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε ένα πλαίσιο αυξημένης επιτήρησης του δημοσίου λόγου του κόμματος εισηγούμενος τη σύσταση επιτροπής δεοντολογίας με δυνατότητα επιβολής κυρώσεων. «Οφείλουμε προς αυτή τη κατεύθυνση να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις και πολιτικά και οργανωτικά μέτρα» είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Να αποφασίσουμε συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, που θα τηρούνται από όλους. Και για όποιον τους παραβαίνει θα υπάρχουν κυρώσεις. Και ταυτόχρονα είναι σημαντικό να ενισχύσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες, ώστε η διαφορετική άποψη να κατατίθεται στα συλλογικά όργανα και να αποφασίζουμε συλλογικά».
Κάπως συμβιβαστική η επικοινωνιακή τακτική από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, που με αφορμή τη διατύπωση Τσακαλώτου ότι «πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ», εκφράσεις όπως αυτή περί «πολιτικού απατεώνα», σημείωσε με νόημα ότι «κάθε έκφραση πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, γιατί αν γενικεύεται, χάνει και τη σημασία της».
«Είμαι σίγουρος γιατί η συγκριμένη έκφραση χρησιμοποιήθηκε ειδικά με κεντρικό ζήτημα τη Συμφωνία των Πρεσπών, είμαι σίγουρος ότι και ο κ. Τσακαλώτος θα δεχόταν ότι ειδικά στη Συμφωνία των Πρεσπών, μιλάμε όντως για μια τεράστια πολιτική απάτη, άρα με αυτή την έννοια και στο συγκεκριμένο ζήτημα η έννοια πολιτική απάτη έχει χρησιμότητα», παρατήρησε σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά FM ο κ. Ηλιόπουλος.
Με τη μόνη διαφορά, βέβαια, ότι το «πολιτικός απατεώνας» του κ. Τσίπρα για τον κ. Μητσοτάκη πήγαινε για τις επιδόσεις του στο πεδίο της οικονομίας και την ύφεση που –όπως κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής– έφερε στη χώρα…
«Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς, που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020», είχε πει συγκεκριμένα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.
Αν και συμφώνησε ότι πρόκειται για μια βαριά έκφραση «και οι βαριές εκφράσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν καραμέλες, γιατί έτσι χάνουν τη βαρύτητά τους», ο κ. Ηλιόπουλος θέλησε να επιμείνει και να πει ότι στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι μια έκφραση που είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρησιμοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο μεταξύ, εντύπωση προκαλεί η διακινούμενη παρέμβαση της Ζανέτ Τσίπρα, αδελφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της ΚΕ του κόμματος, η οποία μέσω Facebook εμφανίζεται να έχει καλέσει εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Τσακαλώτο να παραιτηθεί αφού δεν θέλει να ακολουθεί τη «γραμμή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News