Είναι μια υπόθεση που δίχασε και διχάζει τη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο: πώς θα λυθεί ο γόρδιος δεσμός με τις αρχαιότητες στον σταθμό «Βενιζέλου» στο Μετρό Θεσσαλονίκης; Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πήρε μια απόφαση τα ξημερώματα –στις 4 το πρωί!– της Πέμπτης, που κάνει κάποιους να πανηγυρίζουν ότι «ξεκλειδώνει» το πολύπαθο και τόσο απαραίτητο για τους Θεσσαλονικείς έργο, αλλά άλλους, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. τον τοπικό βουλευτή Χρήστο Γιαννούλη) να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εμμονή και «ξήλωμα της ελληνικής Πομπηίας»!
Σε κάθε περίπτωση, είναι μια εξέλιξη κομβική. Με ομόφωνη απόφαση, η οποία ελήφθη έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν ένα 12ωρο, το αποτελούμενο από 15 μέλη ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό «Βενιζέλου» του μετρό Θεσσαλονίκης ώστε να επανατοποθετηθούν μετά.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία, μιλώντας στο Mega, ανέφερε σχετικά: «Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σήμερα τα ξημερώματα, στις 4.30, έχοντας ξεκινήσει τη συνεδρίασή του από νωρίς το απόγευμα, γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της έγκρισης της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.
»Η βασική απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων ελήφθη έπειτα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις 18 Δεκεμβρίου γνωμοδότησε επί της αρχής το ΚΑΣ. Ενας από τους όρους της απόφασης ήταν να κατατεθεί από τους αρμοδίους, από την Αττικό Μετρό δηλαδή, η μελέτη της απόσπασης και της επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων. Δηλαδή τα αρχαία θα σηκωθούν, θα γίνουν οι εργασίες κατασκευής του Μετρό και θα επανατοποθετηθούν. Αυτή η μελέτη απασχόλησε στη χθεσινή συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο ομόφωνα γνωμοδότησε υπέρ της μελέτης».
Η ίδια, πάντως, εμφανίστηκε επιφυλακτική ως προς το αν θα ξεμπλοκάρουν οι εργασίες.
«Πρέπει να περιμένουμε και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι έχουν προσφύγει διάφοροι σύλλογοι και συλλογικότητες εναντίον της Υπουργικής Απόφασης με βάση τη γνωμοδότηση του Δεκεμβρίου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η δικάσιμος έχει προσδιοριστεί για τις 6 Νοεμβρίου. Η σημερινή γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν συνιστά εκτελεστή πράξη. Δηλαδή, θα πρέπει να βγει μία απόφαση, η οποία θα υλοποιεί τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου. Με ακούτε συγκρατημένη, διότι ξέρω ότι επίκειται η απόφαση του ΣτΕ. Επομένως, όταν ένα θέμα έχει παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη, οφείλουμε να αναμένουμε. Συγχρόνως, όμως, επειδή το Μετρό είναι ένα ζωτικό θέμα για τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να προχωρήσουμε εμείς κατ’ αρμοδιότητα τις δικές μας διαδικασίες».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News