Ηταν μια τηλεδιάσκεψη που αναμενόταν με εξαιρετικό ενδιαφέρον, δύο 24ωρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπου έχει προγραμματιστεί να συζητηθούν κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της στην Ανατ. Μεσόγειο: ο Ταγίπ Ερντογάν κοίταξε σε μια οθόνη βλέποντας απέναντί του την καγκελάριο της Γερμανίας και προεδρεύουσα της ΕΕ αυτό το εξάμηνο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Στο πλευρό του ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Τι ειπώθηκε; Σύμφωνα με την ενημέρωση από το τουρκικό υπουργείο Επικοινωνιών, στην τριμερή σύνοδο «συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ως γνωστόν, αυτές οι σχέσεις δεν αφορούν μόνο τα ελληνοτουρκικά ή τις προκλήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ για τις οποίες οι Τούρκοι επικαλούνται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με το Προσφυγικό και διαχρονικά με τις εμπορικές συναλλαγές των κρατών-μελών της ΕΕ με την Αγκυρα.
Φυσικά δεν περίμενε κανείς από τον Ερντογάν να παραδεχθεί ότι η Αγκυρα προκαλεί. Αντιθέτως στην τηλεδιάσκεψη ο «σουλτάνος» ανακάλυψε ότι η Τουρκία πάντα δίνει έμφαση στον διάλογο και ότι αυτή είναι θύμα προκλήσεων!
«Η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος στους συνομιλητές του.
Σύμφωνα πάντα με την επίσημη γραμμή ενημέρωσης της Αγκυρας, ο Ερντογάν παρέπεμψε στις πρωτοβουλίες της Ελλάδας και στα βήματα που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, για να ξεκινήσει εκ νέου ο ελληνοτουρκικός διάλογος. Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της τριμερούς τηλεδιάσκεψης διαπιστώθηκε ότι Αθήνα και Αγκυρα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Η ειρωνεία είναι ότι την ίδια ώρα η Τουρκία έβγαλε ξανά το «Oruc Reis» στην ανοιχτή θάλασσα –για δοκιμαστικό ταξίδι, ανέφεραν– ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την επίσκεψή της στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις της περί τουρκικής εισβολής ως «αστεία, μάταιη προπαγάνδα και πρόκληση».
Το τηλεφώνημα στον Μακρόν
Σε κάθε περίπτωση, ο Ερντογάν περιγράφεται ως ένα «καλό παιδί» απέναντι στην καγκελάριο και τον Σαρλ Μισέλ. Αλλωστε, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μιλήσει εντός της ημέρας και με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο εδώ και εβδομάδες ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες.
Όντως το τηλεφώνημα έγινε.
Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δήλωσε ο Ερντογάν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μακρόν.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η τουρκική προεδρία, υπογραμμίστηκε ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.
Λίγο νωρίτερα ο γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.
Μιλώντας στη Μέρκελ, ο Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Γερμανίας και επέμεινε ότι τα βήματα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα θα είναι σημαντικά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο σημείο της αναβίωσης των διερευνητικών συνομιλιών και άλλων διαύλων διαλόγου.
Ο Ερντογάν επανέφερε και το σενάριο της περιφερειακής διάσκεψης, βάζοντας όμως και τους Τουρκοκύπριους στο τραπέζι, οι οποίοι βέβαια δεν αναγνωρίζονται από κανέναν πλην της Αγκυρας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε πως μια περιφερειακή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των μερών, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων, θα λάβει θετικές και εποικοδομητικές αποφάσεις που θα ωφελήσουν όλες τις πλευρές.
Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, με θέμα συζήτησης την τουρκική προκλητικότητα, ο Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως, με καλή πίστη, οι σχέσεις της χώρας του με την ΕΕ θα αποκατασταθούν.
Οι τρεις (Ερντογάν, Μέρκελ και Μισέλ) συμφώνησαν ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία σε υγιείς βάσεις θα συμβάλει στην επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων που έχουν προκύψει, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις κοινές προσπάθειες δημιουργίας μια θετικής ατζέντας ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.
Αθήνα: Μόνο θέμα η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο είναι να φανεί αν η Τουρκία θα συναινέσει, είτε σήμερα είτε μετά από κάποιες ημέρες, στην πρόσκληση που έχει για τις διερευνητικές επαφές.
«Δεν υπάρχει καμία εκχώρηση και κανένα περιθώριο για να μπουν άλλα ζητήματα. Το μόνο πρόβλημα που έχουμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αν δεν βρούμε λύση, ο δρόμος είναι ανοιχτός με ένα συνυποσχετικό να πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης, για να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα δεκαετιών. Εχουμε πει κι άλλες φορές ότι τελείωσε η εποχή των δισταγμών», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News