345
Ο ισχυρός άνδρας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς | Shutterstock

FinCEN Files: Ο Αμπράμοβιτς έκανε μυστικές επενδύσεις σε παίκτες άλλων ομάδων

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21
Ο ισχυρός άνδρας της Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς
|Shutterstock

FinCEN Files: Ο Αμπράμοβιτς έκανε μυστικές επενδύσεις σε παίκτες άλλων ομάδων

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2020, 19:21

Στο επίκεντρο των «FinCen Files», απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας BuzzFeed News και αναδεικνύουν αδιαφανείς τραπεζικές και εταιρικές συναλλαγές ανά τον κόσμο, βρίσκεται ο ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Ο Αμπράμοβιτς, λοιπόν, κρυβόταν πίσω από δεκάδες μυστικές επενδύσεις σε ποδοσφαιριστές άλλων ομάδων μέχρι το 2014, μέσω της offshore εταιρείας «Leiston Holdings» που είχε έδρα στις Παρθένες Νήσους.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία χρηματοδοτούσε συλλόγους καλύπτοντας κατά ένα ποσοστό τα δικαιώματα ενός ποδοσφαιριστή που έπαιρνε μεταγραφή, κατά το λεγόμενο φαινόμενο της «ιδιοκτησίας τρίτης πλευράς» (third-party ownership), το οποίο έχει απαγορευθεί στην Πρέμιερ Λιγκ από το 2008, αλλά στην υπόλοιπη Ευρώπη μόλις το 2015, αφότου δηλαδή ο Ρώσος μεγιστάνας πραγματοποίησε τις επενδύσεις, καθιστώντας έτσι νόμιμη τη δραστηριότητά του όπως υποστηρίζει η δική του πλευρά.

Ανάμεσα στις περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που επένδυσε ο Αμπράμοβιτς ήταν αυτή του περουβιανού, Αντρέ Καρίγιο όταν μεταγράφηκε στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Η πορτογαλική ομάδα, μάλιστα βρέθηκε απέναντι στην Τσέλσι στο Champions League της περιόδου 2014-15.

Η εταιρία «Leiston Holdings», πίσω από την οποία βρισκόταν ο Αμπράμοβιτς, είχε εξασφαλίσει το 50% των οικονομικών δικαιωμάτων του Καρίγιο όταν το 2011 ο πορτογαλικός σύλλογος τον πήρε ως δανεικό από την Αλιάνζα Λίμα έναντι 1 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στους όρους της συμφωνίας, υπήρχε κι ένας σύμφωνα με τον οποίο αν η Σπόρτινγκ απέρριπτε πρόταση για τη μεταγραφή του Καρίγιο ύψους άνω των 6 εκατ. ευρώ, η εταιρεία βάσει των δικαιωμάτων που είχε πάνω στον παίκτη, μπορούσε να εισπράξει το 45% της αξίας του.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση εν τέλει άφησε τον σύλλογο της Λισαβόνας χρεωμένο κατά 2,6 εκατ. ευρώ προς τη «Leiston Holding» για τη σεζόν 2014-15.

Αυτή η πρακτική αν και φαίνεται πως ήταν καθ’ όλα νόμιμη την εποχή που συνέβη, έχει δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και «σκιές» στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, με τον πρώην πρόεδρο της FA, Λορντ Τρίσμαν, να δηλώνει σχετικά:

«Δεν θεωρώ ότι είναι ιδανικό για έναν ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικού συλλόγου να ελέγχει την ιδιοκτησία παικτών από άλλες ομάδες. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που απαγορεύθηκε η ιδιοκτησία τρίτης πλευράς στο ποδόσφαιρο. Δημιουργεί υποψίες και μια σκιά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τα έγγραφα που είδα, θα ήθελα να γίνει περαιτέρω έρευνα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...