Έχεις θείο, θεία από την Κορώνη; Όχι; Ούτε κι εγώ αλλά τι σημασία έχει; Με τόσους φίλους Μεσσήνιους, είναι σα να έχω. Γεμάτοι υπερηφάνεια για τα καλούδια του τόπου τους δεν χάνουν ευκαιρία να μου στέλνουν κάθε τόσο πεσκέσια από τα μέρη τους και φυσικά το «υγρό χρυσάφι» της Μεσσηνίας, το καλύτερο ελαιόλαδο του κόσμου, από την Κορωνέικη, την πιο διάσημη ποικιλία ελιάς, που η Κορώνη είχε την τύχη να συνδεθεί με το όνομά της.
Πάμπολλες φορές έχω κάνει διακοπές στα υπέροχα χωριά και τις κωμοπόλεις της Μεσσηνίας. Όχι μόνο γιατί με τράβηξαν πάλι εκεί τις επόμενες χρονιές οι αναμνήσεις από τις υπέροχες παραλίες και τους μοναδικούς ιστορικούς τόπους, αλλά και γιατί τα καλομαγειρεμένα τοπικά φαγητά έχουν εγκατασταθεί στους γευστικούς μου κάλυκες για πάντα.
Η ιστορία είχε αρχίσει από πιο παλιά, από τον παππού μου που έφτιαχνε κάθε χρόνο λουκάνικα από το δικό του χοιρινό. Ρουμελιώτης εκείνος έφτιαχνε φυσικά τα λουκάνικά του όπως τα συνηθίζουν στην Ευρυτανία με ψιλοκομμένο πράσο, αλλά ήταν πολύ περήφανος και για τη συνταγή με πορτοκάλι που του είχε μάθει κάποιος φίλος του Μανιάτης.
Έτσι, το πρώτο πράγμα που αναζήτησα είναι τα υπέροχα λουκάνικα Μάνης με πορτοκάλι. Εντύπωση επίσης μου έκανε από το πρώτο, κιόλας, ταξίδι μας ότι ο κόσμος δεν είχε περάσει στην ευκολία του τουρισμού και των rent rooms, που άνθιζε στα νησιά. Ίσα ίσα οι ντόπιοι συνέχιζαν να μοχθούν στα χωράφια και στις μεταποιητικές βιοτεχνίες τους, αντιμετωπίζοντας χίλιες δυο προκλήσεις για να ζήσουν εκείνοι και εμείς να απολαμβάνουμε στο τραπέζι μας τα εκλεκτά τους προϊόντα.
Γιατί σας τα γράφω τώρα όλα αυτά; Μα γιατί συγκινήθηκα μόλις ανακάλυψα ότι στα ράφια των καταστημάτων ΑΒ μας περιμένει ένα αφιέρωμα στα προϊόντα της «καλλίκαρπου» Μεσσηνίας.
«Καλλίκαρπο» χαρακτήρισε τη Μεσσηνία ο Ευριπίδης και πράγματι μετά από 2.500 χρόνια ο χαρακτηρισμός του εξακολουθεί να είναι επίκαιρος χάρη στην τόσο εύφορη γη της αλλά και στο μόχθο των ανθρώπων της.
Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, λοιπόν, στα καταστήματα ΑΒ γεμίζεις το καλάθι σου με Γραβιέρα Ταϋγέτου, μανιάτικα αλλαντικά όπως σύγλινο, λουκάνικα καπνιστά και λουκάνικο Μάνης με πορτοκάλι, μέλια και ανθόμελα, αλλά και τις φημισμένες αραχίδες και τα φιστίκια από την Καλαμάτα, μαζί με πολλά ακόμη εκλεκτά εδέσματα, που θα σε μυήσουν και θα σε ταξιδέψουν στα γαστρονομικά μυστικά του τόπου της Μεσσηνίας!
Από τις «Γεύσεις Μεσσηνίας», φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει ο «βασιλιάς» τους, το ελαιόλαδο. Η σειρά «Η ΑΒ κοντά στην ελληνική γη» προσφέρει δύο πολυβραβευμένα σε διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας ελαιόλαδα, το «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας» και το «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Ποικιλία Κορωνέικη Ανωτέρας Κατηγορίας», το οποίο παράγεται απευθείας από ελαιόδεντρα της ελληνικής υπαίθρου και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Από την ίδια σειρά, είναι και οι «Ελιές σε Άλμη» και η «Πάστα Ελιάς Καλαμών, που μας περιμένουν στα ράφια των ΑΒ, για να μη λείψει ποτέ από το τραπέζι μας ο ευλογημένος καρπός της Μεσσηνιακής Γης.
Και μην ξεχνάτε: οι Γεύσεις Ελλάδας πάνε στη Μεσσηνία έως τις 14 Οκτωβρίου και εμείς πάμε στα καταστήματα ΑΒ, για να τις ανακαλύψουμε και να τις απολαύσουμε!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News