Αλλή μία δουλειά φαίνεται να περνά από τους ανθρώπους στα μεταλλικά «χέρια» των ρομπότ. Αυτή τη φορά πρόκειται για τη συγκομιδή κουνουπιδιού, που στο μέλλον ίσως γίνεται αποκλειστικά από ρομπότ, σαν αυτό που κατασκευάζει μία ομάδα επιστημόνων και η γαλλική εταιρεία κονσερβοποιημένων λαχανικών, Bonduelle.
Ο συνιδρυτής της Fieldwork Robotics, που είναι υπεύθυνη για το πρώτο ρομπότ συγκομιδής σμέουρου (ενός είδους βατόμουρου), έχει ήδη κατασκευάσει ένα πρώιμο, πρωτότυπο, εξοπλισμένο με μία λαβίδα και έναν κόπτη, που μπορεί με ευκολία να διαχωρίσει την κεφαλή από το φυτό.
«Δουλεύει σε περιβάλλον εργαστηρίου, όπου βάζουμε πολλές κεφαλές κουνουπιδιού στη σειρά», αποκαλύπτει στον Guardian ο επικεφαλής της Fieldwork, Ρούι Αντρές. Το πρωτότυπο χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση, ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης, και καθοδηγείται από τους αισθητήρες κίνησης και τις κάμερές του.
Σε αυτά τα αρχικά στάδια της εξέλιξής του, όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις ώριμες ανθοκεφαλές. Η έκθεση στον ήλιο δίνει στις κεφαλές μία κιτρινωπή απόχρωση, αλλά τα σουπερμάρκετ και οι περισσότεροι πελάτες θέλουν το κουνουπίδι τους να έχει λευκό χρώμα.
Ετσι, έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες που καλύπτουν από μόνες τους την κεφαλή του φυτού με φύλλα, ικανοποιώντας την υπάρχουσα ζήτηση, αλλά κάνοντας το έργο του ρομπότ πιο δύσκολο, καθώς δεν μπορεί να καθορίσει ποιες κεφαλές είναι ώριμες και ποιες όχι.
Για να λυθεί το πρόβλημα, η Bonduelle θα φέρει στο τραπέζι την τεχνογνωσία της στον τομέα των λαχανικών και τις ιδανικές συνθήκες συγκομιδής, όπως και πρόσβαση σε καλλιέργειες, ενώ η Fieldwork θα συλλέξει τα αποτελέσματα και θα τα στείλει κατευθείαν στους πληροφορικούς αλγορίθμους των χεριών του πρωτοτύπου. Οι πρώτες δοκιμές σε κανονικά χωράφια θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022.
Ενας από τους παράγοντες που οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας για τέτοιου είδους ρομπότ ήταν το Brexit. Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μείωσε σημαντικά τον αριθμό των εποχικών εργαζομένων που παραδοσιακά έκαναν τη συγκομιδή των φρούτων και των λαχανικών, αναγκάζοντας κάποιους καλλιεργητές να βρουν δημιουργικές λύσεις για την έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Η Fieldwork, που έχει βάση στο Πλίμουθ, στη νότια ακτή της Αγγλίας, έχει λάβει χρηματοδότηση από την ΕΕ και από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και συνεργάζεται με τη γερμανική Bosch για να βελτιώσει το λογισμικό στα «χέρια» του ρομπότ της.
Είναι, επίσης, ξεκάθαρο, ότι οι ερευνητές θα ήθελαν να δημιουργήσουν ένα μηχάνημα που δεν μαζεύει μόνο σμέουρα και κουνουπίδια, αλλά όλων των ειδών φρούτα και λαχανικά.
Το ρομπότ αναμένεται να γίνει κατά 0,3 δευτερόλεπτα πιο γρήγορο, ώστε να συλλέγει ένα σμέουρο σε 2,5 δευτερόλεπτα μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι άνθρωποι τα καταφέρνουμε ακόμη πιο γρήγορα, μέσα σε μόνο δύο δευτερόλεπτα, αλλά εμείς χρειαζόμαστε ύπνο και εργατικά δικαιώματα, το ρομπότ όχι… ακόμη τουλάχιστον.
Επιπλέον, στο τελικό προϊόν μάλλον θα προστεθούν και άλλα δύο χέρια, οπότε να είστε προετοιμασμένοι για τη στιγμή που θα αγναντεύετε από το μπαλκόνι του εξοχικού σας, όταν δείτε κάτι που μοιάζει με τον «Βιτρουβιανό Ανθρωπο» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, να μαζεύει ντομάτες στο διπλανό χωράφι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News