Επιστήμη είναι να ξεκλειδώσεις τα μυστικά της Φύσης, αλλά και να απαντήσεις, έπειτα από έρευνα με όλους τους κανόνες, τι συμβαίνει όταν βάλεις μερικά σκουλήκια να… δονούνται σε υψηλές συχνότητες.
Αυτήν τη διαφορετική πλευρά τίμησε την Πέμπτη για 30η φορά σε online τελετή (λόγω κορονοϊού) το χιουμοριστικό επιστημονικό περιοδικό Annals of Improbable Research («Χρονικά της Απίθανης Ερευνας») που απένειμε τα εναλλακτικά βραβεία Ig, γνωστά και ως «Νομπέλ του τρελού επιστήμονα».
Πρόκειται για βραβεία που αναδεικνύουν χιουμοριστικές, απρόσμενες ή και άχρηστες ανακαλύψεις, οι οποίες όμως δεν παύουν να προωθούν το πνεύμα της επιστημονικής αναζήτησης. Αυτά που κάνουν τους ανθρώπους πρώτα να γελάσουν και μετά να σκεφτούν, όπως λέει το σκεπτικό των Ig Nobel.
Πολλοί από τους βραβευμένους –όσοι τουλάχιστον έχουν χιούμορ– τα έχουν παραλάβει οι ίδιοι. Οι νικητές παίρνουν έναν χάρτινο κύβο και ένα υπερπληθωριστικό χαρτονόμισμα των 10 τρισ. δολαρίων από τη Ζιμπάμπουε.
Ανάμεσα στις δέκα εφευρέσεις και ανακαλύψεις που τιμήθηκαν φέτος είναι η δημιουργία ενός μαχαιριού από τα παγωμένα κόπρανα του ίδιου του επιστήμονα, του ανθρωπολόγου Μετίν Ερεν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιο, με το οποίο προσπάθησε να τεμαχίσει το δέρμα ενός ζώου, αποτυγχάνοντας όμως οικτρά. Ο Ερεν χαρακτήρισε την απονομή σε αυτόν του βραβείου Επιστήμης των Υλικών «ένα όνειρο ζωής που επιτέλους βγήκε αληθινό».
Το βραβείο Φυσικής δόθηκε σε μια έρευνα για το σχήμα που παίρνουν τα σκουλήκια στο χώμα, όταν υποβάλλονται σε δονήσεις υψηλής συχνότητας.
Στα Οικονομικά, βραβείο πήρε μια έρευνα που βρήκε ότι τα φιλιά στο στόμα είναι συχνότερα μεταξύ συντρόφων σε περιοχές με μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων.
Ερευνητές που ανακάλυψαν ένα τρόπο να εντοπίζουν τους νάρκισσους από τα φρύδια τους, πήραν το βραβείο Ψυχολογίας.
Το βραβείο Εντομολογίας δόθηκε σε επιστήμονα που βρήκε ότι ακόμη και έμπειροι εντομολόγοι εξακολουθούν να πάσχουν από αραχνοφοβία, που τους συνοδεύει από παιδιά.
Οι κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν πήραν βραβείο Ειρήνης γιατί έβαζαν τους διπλωμάτες τους να χτυπούν ο ένας τα κουδούνια του άλλου μέσα στη νύχτα και μετά να εξαφανίζονται.
Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ και άλλοι ηγέτες πήραν το βραβείο Ιατρικής Εκπαίδευσης γιατί εν μέσω της πανδημίας έδειξαν ότι οι πολιτικοί έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τους επιστήμονες.
Βραβείο Ακουστικής δόθηκε σε κινέζο επιστήμονα που κατέγραψε τον βρυχηθμό ενός αλιγάτορα αφού το ερπετό εισέπνευσε ήλιο.
Ολλανδοί και Βέλγοι τιμήθηκαν για τη διάγνωση της ενόχλησης όταν ακούμε άλλους να μασούν δυνατά (την ονόμασαν «μισοφωνία»), αλλά και πώς θα θεραπεύσει κάποιος αυτό το ελάττωμα.
Τέλος, το βραβείο Μάνατζμεντ απονεμήθηκε σε πέντε επαγγελματίες κινέζους εκτελεστές που ανέθεσαν ο ένας στον άλλο υπεργολαβικά ένα θανατηφόρο χτύπημα, αλλά τελικά η δουλειά δεν έγινε από κανέναν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News