Για περίπου τρεις αιώνες, από το 800 μ.Χ ως περίπου το 1070 μ.Χ διάφορες σκανδιναβικές φυλές προερχόμενες βασικά από την Νορβηγία και την Δανία αλλά και άλλες περιοχές (Σουηδία κ.α) έκαναν συνεχείς επιδρομές σε πολλούς τόπους κυρίως της Βόρειας Ευρώπης. Σε ορισμένες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε κάποιες από αυτές ασκώντας εμπορικές δραστηριότητες.
Οι Βίκινγκς ήταν επίσης εξαιρετικοί ναυπηγοί, θαλασσοπόροι και εξερευνητές. Ανακάλυψαν την Γροιλανδία, την Ισλανδία και άλλα νησιά του Βόρειου Ατλαντικού ενώ πολλά στοιχεία δείχνουν ότι ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στην αμερικανική ήπειρο, πέντε αιώνες πριν από τον Χριστόφορο Κολόμβο. Απέκτησαν στενές σχέσεις με το Βυζάντιο και έγιναν κατά περιόδους μισθοφόροι των βυζαντινών αυτοκρατόρων παρέχοντας τους τις υπηρεσίες τους ανάμεσα στα άλλα και ως προσωπικοί τους φρουροί. Αρχαιολογικά ευρήματα υποδεικνύουν την παρουσία τους και στην Βαγδάτη. Εκτός από τις σκανδιναβικές χώρες η παρουσία τους θεωρείται κομβική για την ύπαρξη και εξέλιξη χωρών όπως η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Φινλανδία, η Λευκορωσία και η Ουκρανία.
Ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ιστορικούς είναι ότι οι Βίκινγκς δεν είχαν στην κουλτούρα τους την καταγραφή αρχείων και γενικότερα γραπτών κειμένων και έτσι ό,τι γνωρίζουμε για αυτούς στηρίζεται αποκλειστικά στις μυθολογικές τους ιστορίες (τις επικές σάγκα), επιγραφές σε ορθόλιθους, αρχαιολογικά ευρήματα και αναφορές άλλων λαών. Υπάρχουν πολλά στερεότυπα για την εμφάνιση και την ζωή τους τα οποία καταρρίπτονται όσο εξελίσσεται η ιστορική και επιστημονική έρευνα για αυτούς.
Το τέλος της εποχής των Βίκινγκς τοποθετείται από τους ειδικούς στην εποχή της απόβασης των Νορμανδών στην Βρετανία το 1066 μ.Χ. Όμως οι Νορμανδοί κατάγονταν από μια ομάδα Βίκινγκς που στα τέλη του 9ου αιώνα, μετά από συμφωνία με τον βασιλιά της Δυτικής Φραγκίας Κάρολο Γ’ , δημιούργησαν στην Γαλλία το πρώτο νορμανδικό κράτος με αντάλλαγμα να σταματήσουν τις επιδρομές στο βασίλειο.
Οι προτιμήσεις και οι θαυμαστές
Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Εσκε Βίλερσλεβ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη του Πανεπιστημίου υ Κέιμπριτζ πραγματοποίησε την μεγαλύτερη γενετική μελέτη που έχει γίνει για τους Βίκινγκς. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph οι ερευνητές ανέλυσαν τo DNA εκατοντάδων σορών σε τάφους Βίκινγκς σε όλη την Ευρώπη.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature», αποκάλυψε πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Όπως φαίνεται, κάθε φυλή Βίκινγκ είχε διαφορετικές προτιμήσεις και στόχους στις επιδρομές της. Οι Βίκινγκ της Νορβηγίας προτιμούσαν τα ταξίδια σε Ιρλανδία, Σκοτία, Ισλανδία και Γροιλανδία. Οι Βίκινγκς της Δανίας στόχευαν σχεδόν αποκλειστικά την Αγγλία ενώ οι Βίκινγκς από την Σουηδία προτιμούσαν τις επιδρομές στις χώρες της Βαλτικής.
Το πιο ενδιαφέρον όμως εύρημα είναι ότι υπήρχαν διάφοροι λαοί που βρήκαν τόσο ενδιαφέρουσα την κουλτούρα και τον πολιτισμό των Βίκινγκς ώστε αποφάσισαν να τον ασπαστούν. Οι Πίκτες της Σκοτίας που μιλούσαν κελτικά, υιοθέτησαν τα ήθη και έθιμα των Βίκινγκς χωρίς να υπάρχει έστω και οικειοθελής επιμειξία με τους Σκανδιναβούς πολεμιστές. Όπως φαίνεται απλά τους άρεσε η κουλτούρα τους και την ασπάστηκαν.
Σε πολλούς τάφους Βίκινγκς σε διάφορες χώρες εντοπίζονται ντόπιοι που όπως φαίνεται είχαν υιοθετήσει την ζωή και τα έθιμα τους. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι υπήρχαν γονιδιακές ροές και από την Νότια Ευρώπη και την Ασία προς την Σκανδιναβία με αποτέλεσμα πολλοί Βίκινγκς να έχουν διαφορετικά εμφανισιακά χαρακτηριστικά από εκείνα που θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα, όπως για παράδειγμα είχαν μαύρα μαλλιά.
«Η κυρίαρχη εικόνα για τους Βίκινγκς είναι οι ψηλοί ξανθοί άνθρωποι που αναπαράγονταν μόνο μεταξύ τους, έκαναν επιδρομές σε ευρωπαϊκά βασίλεια και μετά έκαναν εμπόριο. Όμως τα γενετικά στοιχεία δείχνουν για πρώτη φορά ότι δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας μας αλλάζουν την θεώρηση για το ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι Βίκινγκς. Τα ιστορικά βιβλία πρέπει να ξαναγραφτούν» αναφέρει ο Βίρλεσλεβ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News