Το πρωινά της πρώτης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της περιοχής του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο αναρωτιόνταν αν ξυπνούσαν στον σωστό πλανήτη, καθώς ο καπνός κάλυπτε τον ήλιο και έδινε στον ουρανό μια απόκοσμη απόχρωση σκουριασμένου πορτοκαλί φερμένου από τον Άρη, γράφει το Smithsonian Μagazine δημοσιεύοντας ταυτόχρονα μια σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες που ανέβασαν οι κάτοικοι της περιοχής στο Twitter. (Δείτε και το video στο τέλος του κειμένου)
Ακόμα και το καταμεσήμερο της Τετάρτης, 9 Σεπτεμβρίου, ο ήλιος ήταν αόρατος, αφήνοντας το τοπίο να λάμπει δυσοίωνο και αναγκάζοντας τους οδηγούς να έχουν τους προβολείς των αυτοκινήτων αναμμένους όλη την ημέρα, αναφέρει η San Francisco Chronicle.
Μόνο στην Καλιφόρνια μαίνονται 28 μεγάλες πυρκαγιές, αλλά ακόμη και βόρεια μέχρι τον Καναδά, στο Ορεγκον και την Ουάσινγκτον, το τοπίο καίγεται, αποτεφρώνονται σπίτια και η αμερικανική Δύση είναι τυλιγμένη στον καπνό, ενώ είναι άγνωστο πότε θα κοπάσουν οι φωτιές. Τουλάχιστον 2,5 εκατ. στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής στην Καλιφόρνια, δηλαδή περισσότερα από το 20πλάσιο των στρεμμάτων που κάηκαν πέρυσι, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2018, αναφέρουν τα Mercury News.
Ολες αυτές οι φωτιές παράγουν τόσο πολύ καπνό, που έχουν αλλάξει τα καιρικά φαινόμενα στην Περιοχή του Κόλπου και στη Βόρεια Καλιφόρνια. Τα μετεωρολογικά μοντέλα προέβλεπαν για την περιοχή θερμοκρασία 80 βαθμών Φαρενάιτ (περίπου 27 βαθμούς Κελσίου), αλλά το παχύ στρώμα καπνού, αναμεμιγμένο με ομίχλη, εμπόδισε μεγάλο μέρος της θερμότητας του ήλιου να φτάσει στο έδαφος, διατηρώντας τα πράγματα πιο δροσερά.
«Εχουμε περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές γύρω από την Περιοχή του Κόλπου από όσες είχαμε ποτέ», λέει στα Mercury News ο Κρεγκ Κλέμεντς, διευθυντής του Εργαστηρίου Ερευνας του Καιρού για τις Φωτιές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ. Ο Κλέμεντς περιγράφει το φαινόμενο της δροσιάς, γνωστό ως «σκίαση από τον καπνό», που παράγεται από το πέπλο τέφρας σαν ένα «είδος πυρηνικού χειμώνα».
Οσο για το πορτοκαλί χρώμα, ο Κεβιν Σταρκ εξηγεί στο KQED ότι «τα σωματίδια καπνού διασκορπίζουν το μπλε φως, έτσι φτάνει μόνο το κίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο φως, κάτι που προκαλεί την περίεργη απόχρωση του ουρανού τώρα».
Ο μετεωρολόγος Τζαν Νουλ είπε στο KQED ότι αυτή η απόκοσμη απόχρωση μπορεί να παραμείνει για μερικές ημέρες: «Μέχρι να περιοριστούν μερικές από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές ή να δούμε μια σημαντική αλλαγή των ανέμων, τα πρωινά θα είναι κίτρινα όταν ξυπνάμε», δήλωσε.
Συμβάλλοντας στη σύγχυση, ο πορτοκαλί ουρανός δεν συνοδευόταν από τη μυρωδιά του καπνού. Το δροσερό στρώμα της ομίχλης πάνω από τη θάλασσα στην Περιοχή του Κόλπου εμποδίζει τον καπνό να φθάσει στις μύτες των ανθρώπων: «Το στρώμα της ομίχλης βρίσκεται ανάμεσα σε εμάς και τον καπνό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε μια πορτοκαλί λάμψη», είπε στο Mercury News η Τίνα Λάντις, εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης ποιότητας του αέρα στην Περιοχή του Κόλπου, και συμπλήρωσε ότι η ομίχλη διατηρεί επίσης σε καλό επίπεδο την ποιότητα του αέρα χαμηλά στο έδαφος.
Αλλά την Πέμπτη, 10 Δεκ. , όταν το χρώμα του ουρανού επέστρεψε σε ένα πιο οικείο γκρι, η ποιότητα του αέρα επιδεινώθηκε, όπως ανέφερε ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός ABC 7 News.
Το μέγεθος της έκτασης που καίγεται φέτος στην Καλιφόρνια είναι ήδη άνευ προηγουμένου, αλλά έχει αλλάξει και η συμπεριφορά των πυρκαγιών. Η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν κάνει τη συμπεριφορά των πυρκαγιών πιο ακραία στην περιοχή, είπαν ειδικοί επιστήμονες στον Ντον Τόμσον του Associated Press.
«Έχουμε δει πολλές πυρκαγιές να εξαπλώνονται σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα μέσα σε μόλις λίγες ώρες, πράγμα που δεν συνέβαινε πριν από 30 ή περισσότερα χρόνια», δήλωσε στο AP ο Τζέικομπ Μπέντιξ, περιβαλλοντικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών που μελετά πυρκαγιές.
Ο ειδικός του Πανεπιστημίου της Γιούτα, Φίλιπ Ντένισον, δήλωσε επίσης στο AP ότι «οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κινούνται γρηγορότερα και μεγαλώνουν περισσότερο» εξαιτίας του θερμότερου κλίματος, της επιμήκυνσης της περιόδου των πυρκαγιών και του θανάτου περίπου 140 εκατ. δέντρων κατά τη διάρκεια της πενταετούς ξηρασίας στην πολιτεία της Καλιφόρνια.
Οι φωτιές και ο καύσωνας του φετινού καλοκαιριού είναι συμπτώματα μιας τάσης 50 ετών που επιταχύνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής, λέει ο Παρκ Γουίλιαμς, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια: «Τα μεγέθη του τρέχοντος κύματος καύσωνα και οι επακόλουθες πυρκαγιές μπορεί να σοκάρουν, είναι, όμως, στοιχεία συνεπή με τις προβλέψεις των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες», υπενθυμίζει ο αμερικανός ειδικός για το κλίμα.
#nofilter An apocalyptic bird’s-eye view. Pray for California ?? @SFGate @sfchronicle @CNN @NBCNews @ABC #CaliforniaFires #SanFrancisco #BayAreaFires #BayArea pic.twitter.com/YL0MNC2WfP
— Jarami Bond (@jarami_bond) September 9, 2020
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News