Αντιμέτωπη με πιέσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησής της (εδώ) για να αναλάβει δράση μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγεκλα Μέρκελ υποσχέθηκε ότι θα ληφθεί μέχρι μεθαύριο, Τετάρτη, μια απόφαση για την υποδοχή περισσότερων προσφύγων. Αυτό έγινε γνωστό από πηγές του κυβερνώντος κόμματος τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μέρκελ βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και σχεδιάζει επίσης συναντήσεις με περιφερειακούς δημάρχους για τη μετεγκατάσταση μερικών από τους άστεγους πλέον κατοίκους της Μόριας, δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο μέλη της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Eνωσης (CDU) έπειτα από συνομιλίες υψηλόβαθμων κομματικών αξιωματούχων.
Το Γερμανικό Πρακτορείο παρατήρησε πως η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επικεντρώνει σε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση στην ανθρωπιστική κρίση. Αυτή η γραμμή ωστόσο θεωρείται από πολλούς στην κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού ως τακτική κωλυσιεργίας από την πλευρά του Βερολίνου, καθώς θεωρείται δεδομένο ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών λειτουργεί με χαρακτηριστική βραδύτητα, ενώ σε αυτήν την περίπτωση απαιτούνται άμεσες λύσεις.
Οπως μετέδωσε η Deutsche Welle, o κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και διαβεβαίωσε πως το Βερολίνο θα συμβάλλει «ουσιαστικά» επειδή οι πρόσφυγες στη Λέσβο βρίσκονται σε μια «απελπιστική κατάσταση».
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο η Γερμανία προτίθεται να δεχτεί άμεσα περισσότερα από 150 παιδιά και άλλους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.
Πρόκειται για μια «ιδιάζουσα κατάσταση ανάγκης», επεσήμανε ο Ζάιμπερτ προκειμένου να εξηγήσει την αλλαγή στάσης καθώς μέχρι πρότινος η επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν πως η Γερμανία δεν πρόκειται να υποδεχθεί μονομερώς πρόσφυγες.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ζάιμπερτ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες κυρίως οικογένειες με παιδιά από την Ελλάδα. Παράλληλα άφησε όμως ανοιχτό κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει ήδη την Τετάρτη σε μια συγκεκριμένη απόφαση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν. Όπως επεσήμανε, το Βερολίνο βρίσκεται επ’ αυτού σε στενή επαφή με την Αθήνα, προσθέτοντας ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως την ευθύνη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο έχει κατά κύριο λόγο η Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι τυχαία και δεν προέκυψε μόνο λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Υπέρ της υποδοχής προσφύγων από την Ελλάδα τάσσονται όλο και περισσότεροι πολιτικοί των χριστιανικών κομμάτων αλλά και από τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες. Το μεσημέρι της Δευτέρας, το προεδρείο του SPD ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο η κυβέρνηση να αποφασίσει εντός 48 ωρών για τον αριθμό των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία από την Ελλάδα όπως και για τον τρόπο της κατανομής στα κρατίδια και τους δήμους. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Μέρκελ ανακοίνωσε σε συνεδρίαση του προεδρείου των Χριστιανοδημοκρατών ότι σκοπεύει άμεσα να συναντηθεί επ’ αυτού με αρκετούς δημάρχους.
500 σκηνές στη Λέσβο από τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό
Στο μεταξύ ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει, μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, 500 σκηνές των πέντε ατόμων στη Λέσβο για τι ςανάγκες κάλυψης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Ήδη, τα πρώτα δύο αεροσκάφη, προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού και παρέδωσαν μεγάλο αριθμό σκηνών που παρελήφθησαν από κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και μέλη του παραρτήματος Μυτιλήνης. Τα αεροπλάνα επιστρέφουν στη Γερμανία προκειμένου να μεταφέρουν τις υπόλοιπες σκηνές που θα φτάσουν αύριο το απόγευμα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης.
Θα ακολουθήσει η αποστολή από το Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό ειδών πρώτης ανάγκης.
Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δωρεά επιτεύχθηκε μετά από προσπάθειες του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινού ο οποίος αύριο το πρωί θα είναι στη Μυτιλήνη καθώς και στελεχών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News