Περίεργα συμβάντα στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες, ιστορίες που διαδραματίστηκαν δίπλα από τις φωτιές του πολέμου – ή της εκεχειρίας, ό,τι προτιμάτε.
Με μελανά χρώματα παρουσιάζει η ιταλική Repubblica τη στάση της πλευράς Χαλίφα Χαφτάρ όσον αφορά ένα επεισόδιο στα νερά της Βεγγάζης στο οποίο ενεπλάκησαν και σικελοί ψαράδες.
Τι γύρευαν τα σιτσιλιάνικα ψαροκάικα εκεί; Φρέσκες «κόκκινες γαρίδες», λέει το ιταλικό Μέσο. Ούτε μισθοφόροι ήταν ούτε πολεμικό υλικό μετέφεραν. Οι άντρες του στρατάρχη τους έπιασαν, πάντως, επειδή ψάρευαν σε ξένα νερά. Το θέμα, όμως, δεν σταματάει στη σύλληψή τους.
Οι 18 Ιταλοί που συνελήφθησαν την 1η Σεπτεμβρίου και έκτοτε κρατούνται χρησιμοποιούνται, λέει, με μαφιόζικο τρόπο: για επιτρέψει την απελευθέρωσή τους, ο Χαφτάρ ζητάει την απελευθέρωση τεσσάρων λίβυων κρατουμένων στην Ιταλία, ποδοσφαιριστών υποτίθεται, οι οποίοι όμως εκτίουν ποινές για λαθρεμπόριο ανθρώπων (αφρικανών μεταναστών).
Το φαινόμενο της σύλληψης ψαράδων δεν είναι απίθανο. «Παρόμοια πράγματα συμβαίνουν συνεχώς», γράφει η Repubblica, «αλλά απαιτούνται μόνο λίγες ημέρες διαπραγματεύσεων προτού απελευθερωθούν οι ψαράδες». Ωστόσο τώρα τα πράγματα σκάλωσαν.
Τα ιταλικά ψαροκάικα «Ανταρκτική» και «Μεντίνα» και τα πληρώματά τους έχουν μπλέξει σε γεωπολιτική διένεξη. Και το μπλέξιμο αυτό το πληρώνουν. Ο Χαφτάρ, λέει, θέλει πρώτα να του επιστραφούν οι ποδοσφαιριστές, ώστε κατόπιν να απελευθερώσει τους ψαράδες.
Οι Λίβυοι αυτοί είναι τέσσερα άτομα, όλοι καταδικασμένοι σε τριακονταετή φυλάκιση για διακίνηση παράνομων μεταναστών. Οι οικογένειές τους στη Λιβύη διαμαρτύρονται και υποστηρίζουν ότι οι τέσσερις είναι απλώς ποδοσφαιριστές που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
Την περασμένη Πέμπτη, μάλιστα έγινε διαδήλωση στη Βεγγάζη με αίτημα την αποφυλάκισή τους από τις ιταλικές φυλακές. Ετσι ο Χαφτάρ πρότεινε την ανταλλαγή τους με τους συλληφθέντες από αυτόν ψαράδες.
Οι τέσσερις Λίβυοι πιάστηκαν στη Σικελία το 2015. Ολοι τους καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια της Κατάνια ως μέλη της ομάδας διακίνησης Αφρικανών η οποία ευθύνεται για τη λεγόμενη «σφαγή του Δεκαπενταύγουστου», ένα περιστατικό διακίνησης με 49 νεκρούς.
Η υπερασπιστική γραμμή τους, που δεν έπεισε το δικαστήριο, συνίστατο στην εξής στάση: «Εμείς», είχαν πει, «ήμασταν επίσης παράνομοι μετανάστες, αλλά οι πραγματικοί λαθρέμποροι μάς χρησιμοποίησαν για οδηγούς των υπολοίπων. Συμφωνήσαμε μόνο και μόνο επειδή οι λαθρέμποροι μείωσαν τα ναύλα μας για το ταξίδι στη Σικελία»…
Οι ψαράδες πιάστηκαν κατά τη διάρκεια περιπολίας σκαφών του Χαφτάρ. Οι του στρατάρχη διατείνονται ότι απλώς «φροντίζουν για την προστασία της θαλάσσιας κυριαρχίας της Λιβύης» από πιθανούς και απίθανους υπονομευτές της.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News