Με κάποιον τρόπο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εμφανίστηκε έως και ικανοποιημένος από την ανακοίνωση της AstraZeneca ότι διακόπτει προσωρινά τις δοκιμές για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τούτο, διότι αυτό δείχνει ότι η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία αντιστέκεται στον πειρασμό του ανταγωνισμού, αλλά και στις πιέσεις των πολιτικών, και δεν υπονομεύει τα ερευνητικά πρωτόκολλα στην προσπάθειά της να βγάλει το εμβόλιο στην αγορά.
Ως γνωστόν, η AstraZeneca ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι σταμάτησε τις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δοκιμών τελευταίου σταδίου, για το πειραματικό εμβόλιό της κατά της Covid-19. Ο λόγος ήταν ένα ανεξήγητο σύμπτωμα σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα. Το εμβόλιο αυτό έχει αναπτυχθεί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέχρι στιγμής θεωρείται ένα από πιο ελπιδοφόρα υποψήφια εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού.
Αν και δεν δημοσιοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες –ούτε καν ως προς το για πόσο θα ανασταλούν οι έρευνες– οι New York Times ανέφεραν ότι η διακοπή των δοκιμών οφείλεται σε εγκάρσια μυελίτιδα που παρατηρήθηκε σε έναν από τους εθελοντές στη Βρετανία, χωρίς όμως να είναι σαφές αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το υπό δοκιμή εμβόλιο.
Αναλυτές επεσήμαναν ότι τέτοιες διακοπές είναι συνηθισμένη διαδικασία. Ο βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο εμβόλιο της Οξφόρδης» και ερωτηθείς αν αυτό θα προκαλέσει μια οπισθοδρόμηση στη διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, απάντησε: «Οχι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από το τι θα βρουν όταν θα κάνουν την έρευνα».
«Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», τόνισαν από την AstraZeneca.
Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών.
Βέβαια, είναι διάχυτη η ανησυχία ότι αυτή η αναστολή των δοκιμών θα αλλάξει τα χρονοδιαγράμματα –η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ ήλπιζαν ότι θα έχουν στη διάθεσή τους τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης ως τον προσεχή Δεκέμβριο. O δε Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο πριν από τις κάλπες των προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου.
Ομως εδώ προέχει η ασφάλεια, να παραχθεί ένα αποτελεσματικό, αλλά και χωρίς παρενέργειες εμβόλιο.
Αυτό τόνισε και ο ΠΟΥ: η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας στις κλινικές δοκιμές εμβολίων και η προσωρινή διακοπή τους δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, προκειμένου να αξιολογηθεί η όποια ανεξήγητη ασθένεια ενός συμμετέχοντος, ανέφερε εκπρόσωπος του Οργανισμού.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε αυτούς που αναπτύσσουν εμβόλια να διασφαλίζουν την επιστημονική ακεραιότητα των δοκιμών και να τηρούν τις καθιερωμένες κατευθυντήριες γραμμές και τους κανόνες για την ανάπτυξη εμβολίων», ανέφερε ο ΠΟΥ, απαντώντας με email σε ερώτημα του Reuters.
Ο ΠΟΥ συνέστησε «αυστηρή συμμόρφωση με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα δοκιμών σε όλες τις δοκιμές εμβολίων, προκειμένου να διασφαλιστούν η ασφάλεια των εθελοντών και η τελική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News