Οι αρχές του Σουδάν προσπαθούν να προστατεύσουν τις αρχαίες πυραμίδες της χώρας από τις πλημμύρες λόγω των καταιγίδων που είχαν ως αποτέλεσμα ο ποταμός Νείλος να αγγίξει επίπεδα-ρεκόρ.
Για τον σκοπό αυτό κατασκεύασαν τείχη από σακιά με άμμο και αντλούν συνεχώς νερά, φέρεται να δήλωσε ο αρχαιολόγος Mαρκ Μαϊγιό στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η περιοχή φιλοξενεί τις διάσημες νουβικές πυραμίδες, ηλικίας άνω των 2.300 ετών.
Όπως αναφέρει το BBC, σε όλη τη χώρα, οι πλημμύρες έχουν σκοτώσει σχεδόν 100 ανθρώπους, ενώ χιλιάδες έχουν μείνει άστεγοι.
Ο Νείλος υπερχειλίζει τακτικά και οι αγρότες βασίζονται στα νερά για να γίνει γόνιμη η γη, ωστόσο η έκταση των φετινών πλημμυρών είναι πολύ ασυνήθιστη.
«Οι πλημμύρες δεν είχε ποτέ ξανά επηρεάσει την περιοχή», είπε ο Μαϊγιό.
«Η κατάσταση είναι προς το παρόν υπό έλεγχο, αλλά αν η στάθμη του Νείλου συνεχίσει να ανεβαίνει, τα μέτρα που ελήφθησαν ίσως να μην είναι πλέον αποτελεσματικά», συμπλήρωσε.
Το Συμβούλιο Ασφάλειας και Άμυνας του Σουδάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη την επικράτεια για τρεις μήνες εξαιτίας των πλημμυρών που έχουν στοιχίσει φέτος τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους και χαρακτήρισε όλη τη χώρα ζώνη καταστροφής.
Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι, πέρα από τους θανάτους, οι πλημμύρες προκάλεσαν επίσης τραυματισμούς σε 46 ανθρώπους, έπληξαν με διάφορους τρόπους μισό εκατομμύριο πολίτες και είχαν αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές ή να καταρρεύσουν εντελώς πάνω από 100.000 σπίτια.
Οι πλημμύρες και οι βροχές που έχουν καταγραφεί φέτος ξεπέρασαν τα ρεκόρ που είχαν καταγραφεί το 1946 και το 1988 και ο φόβος είναι ότι οι δείκτες αυτοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό, Λίνα Ελ Σέιχ.
Οι νουβικές ή νούβιες πυραμίδες (όπως αυτές επάνω), είναι κατασκευές της 2ης και 1ης χιλιετίας π.Χ. οι οποίες κτίστηκαν από τα αρχαία κουσιτικά βασίλεια, νοτίως της Αιγύπτου, στην Νουβία (σημερινό Σουδάν).
Το πρώτο βασίλειο ήταν ο πολιτισμός Κέρμα (2600–1520 π.Χ.), το δεύτερο είχε ως επίκεντρο την πόλη της Ναπάτα (1000–300 π.Χ.) και το οποίο είχε αρχίσει να δέχεται αιγυπτιακές επιρροές, και το τελευταίο την πόλη της Μερόης (300 π.Χ.–300 μ.Χ.).
Υπάρχουν περίπου 255 πυραμίδες οι οποίες ανήκουν στους πολιτισμούς της Ναπάτα και της Μερόης, και οι οποίες κτίστηκαν ως τάφοι για τους ηγεμόνες τους.
Διαφέρουν από τις αιγυπτιακές καθώς είναι μικρότερες και με μεγαλύτερη κλίση.
Οι πυραμίδες στις περιοχές της Μερόης και της Ναπάτα έχουν αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News