298
Χιλιάδες στους δρόμους του Μινσκ κατά του Λουκασένκο -ανάμεσα τους και πολλοί δημοσιογράφοι | Reuters

Λευκορωσία: Η «βελούδινη» επανάσταση των δημοσιογράφων

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:46
Χιλιάδες στους δρόμους του Μινσκ κατά του Λουκασένκο -ανάμεσα τους και πολλοί δημοσιογράφοι
|Reuters

Λευκορωσία: Η «βελούδινη» επανάσταση των δημοσιογράφων

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:46

Περισσότεροι από 300 Λευκορώσοι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε διάφορους κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπέρ του Αλεξάντερ Λουκασένκο ως μέρος μιας αντικυβερνητικής απεργίας των ΜΜΕ που ξεκίνησε στις 17 Αυγούστου.

Η «βελούδινη» αυτή επανάσταση των εργαζομένων του Τύπου – λευκή απεργία την αποκαλούν άλλοι –  συντονίζεται από την ρεπόρτερ Ξενία Λούτσκινα.

Πολλοί από αυτούς, σύμφωνα με την συντονίστρια, ήταν τεχνικό προσωπικό, από ειδικούς φωτισμού έως εικονολήπτες, είπε.

«Περισσότεροι από εκατό άνθρωποι απλά παραιτήθηκαν από τα κρατικά ΜΜΕ», είπε η Λούτσκινα.

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν άργησε πολύ μέχρι να αντικατασταθούν όλοι τους.

«Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, ήρθαν στη χώρα εκατοντάδες Ρώσοι δημοσιογράφοι και άρχισαν να εργάζονται αφού τους είχαν υποσχεθεί μισθούς  περίπου 2.000 δολαρίων το μήνα -πολύ περισσότερο από τον μέσο μισθό ενός λευκορώσου δημοσιογράφου»

«Μας το αποκάλυψε ένας από τους Ρώσους δημοσιογράφους που δούλευε μαζί με εμάς πριν χρόνια», επεσήμανε η Λούτσκινα, η οποία έσπευσε να αποκαλύψει το πόσο μοντάζ πέφτει στα ρεπορτάζ που προβάλλονται από τα κρατικά ΜΜΕ τα οποία ανήκουν στον Λουκασένκο.

«Σε ένα βιντεοκλίπ, ο ήχος τροποποιήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται – ψευδώς – λες και οι χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα αποδοκιμασίας προς τη γνωστή αντιφρονούντα Μαρία Κολεσνίκοβα να «φύγει από τη χώρα».

Ήδη πάντως, το περασμένο σαββατοκύριακο, η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς δημοσιογράφους που κάλυπταν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Μινσκ.

Οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι παρότι είχαν την κάρτα διαπίστευσης και φορούσαν γιλέκα με την ένδειξη «Τύπος» συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν για έλεγχο ταυτοτήτων.

Σύμφωνα με την Ένωση Δημοσιογράφων της Λευκορωσίας, συνελήφθησαν οκτώ δημοσιογράφοι μεταξύ των οποίων δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων της Λευκορωσίας BelaPan, δύο δημοσιογράφοι του ιστότοπου tut.by και Ria Novosti και τρεις δημοσιογράφοι της λευκορωσικής εφημερίδας Komsomolskaya Pravda.

Οι Αρχές της χώρας, εκτός το ότι έχουν ανακαλέσει τη διαπίστευση πολλών λευκορώσων δημοσιογράφων, απέλασαν και ορισμένους ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων δύο του Associated Press με έδρα τη Μόσχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...